Filme Filme europene

Belmondo și prietenii: Flic ou voyou (1979)

Flic ou voyou (1979)
Regia: Georges Lautner
Distribuția: Jean-Paul Belmondo, Georges Géret, Jean-François Balmer

‘Flic ou voyou’ (titlul englez este ‘Cop or Hood’) realizat în 1979 de Georges Lautner este înainte de orice un film Belmondo. Scenariul (adaptare de roman cu dialoguri scrise de Michel Audiard) este scris pentru a-l pune în acțiune pe eroul principal cu calitățile sale fizice, farmecul, curajul, umorul și succesul său la femei. În genul acesta de filme unul dintre pericole este că începem, ca spectatori, să credem în invincibilitatea eroului, așa încât chiar când el se afla în situații disperate nu ne îngrijoram prea tare, căci toate șansele sunt că totul se va termina cu bine. Credibilitatea și atenția la detalii nu sunt neapărat prioritatea numărul unu în aceste filme. Aceste capcane nu sunt complet evitate nici în ‘Flic ou voyou’ dar pe lângă prezența lui Belmondo, aflat în acei ani în perioada sa de formă maximă, filmul are destul de multe calități care îl fac să treacă în mod mai mult decât onorabil examenul vizionării după mai bine de 40 de ani de la lansarea pe ecrane.

Jean-Paul Belmondo este în acest film comisarul Stanislas Borovitz de la ‘poliția polițiilor’ adică serviciul de anchete interne al poliției franceze. Polițistul parizian – deghizat ca răufăcătorul Antonio Cerutti – anchetează moartea unui inspector de poliție implicat într-o afacere de corupție în care sunt amestecate cele două bande de gangsteri care controlează afacerile interlope în Nisa. Drumul spre demascarea polițiștilor corupți este presărat cu numeroase cadavre, dueluri de pistoale, urmăriri de mașini, răpiri, dar mai ales cu umor și câteva episoade sentimentale, căci eroul nostru este și divorțat și mare amator de aventuri romantice. Atunci când în poveste apare și fiica sa adolescentă lucrurile se complică și mai mult.

Intriga – pe cât de antrenantă pe atât de incredibilă – nu trebuie luată prea tare în serios. Toată povestea este construită în jurul personajului sau a personajelor jucate de Belmondo și pentru a-l pune pe celebrul actor și pe eroii săi în valoare. Ceea ce conferă calitate acestui film în comparație cu multe alte filme de acest fel (chiar dintre altele care îl pe Belmondo ca protagonist) sunt dialogurile și situațiile de acțiune comică imaginate de Michel Audiard și mai ales participarea unei formidabile echipe de actori secundari, care dau fiecărui rol, oricât de mic, farmec și personalitate. Cunoscătorii și pasionații cinematografiei franceze vor recunoaște multe figuri și vor pune și numele în dreptul fiecăruia și fiecăreia, și aproape că simt că fac o nedreptate nelistându-i pe toți, și doar pe Michel Galabru și pe Marie Laforet. Toți joaca cu evidentă plăcere și șarm și îl completează perfect pe Belmondo, făcând din vizionarea acestui film o experiență recomandată in pofida anilor trecuți de la lansare.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.grandsudinsolite.fr)

Articole similare

Another Round (2020). Un film despre nefericire și iluzii

Corina Moisei-Dabija

Cel mai mare anti-impresionist: Degas: Passion for Perfection (2018)

Dan Romascanu

The Awakening (2011)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult