Arthur Christmas (2011)
Regia: Sarah Smith, Barry Cook
Voci: James McAvoy, Hugh Laurie, Bill Nighy, Jim Broadbent, Imelda Staunton
Printre filmele de Crăciun, până când băiețelul meu se va face (mai) mare, vom include mereu și câteva animații. Dacă Mihaela scria ieri despre ultima apariție de celor de la Disney, ”Frozen”, eu voi spune câteva lucruri despre o animație mai veche, din 2011, ”Arthur Christmas”. Departe de a fi o capodoperă, nici măcar în rândul animațiilor, Arthur Christmas stârnește emoții, poate și lacrimi, te introduce în atmosfera de Crăciun și te păstrează acolo și mult timp după ce filmul s-a terminat. Acel moment când un copil de peste mări primește cadoul pe care l-a dorit, în dimineața Crăciunului, în timp ce este privit de Moșu’, ascuns în cămară alături de fiii săi, este neprețuit și face tot filmul.
Suntem într-adevăr în era tehnologiei! Dacă pentru noi tehnologia înseamna computere, Facebook, gadgeturi, tablete, nici pentru Moș Crăciun și ajutoarele sale, elfii, nu ar trebui să însemne altceva, nu? Era saniei trase de renii zburători pare a fi trecut, iar acum o navă supratehnologizată, care seamănă cu o sanie uriașă, dar care aduce pe undeva cu nava Entreprise, duce cadourile în noaptea de Crăciun, cu ajutorul elfilor și sub îndrumarea aproape malefică a fiului Moșului, Steve. Cel care aspiră, de altfel, să fie următorul Moș, după retragerea tatălui. Adevăratul Moș a devenit aproape un accesoriu, tocmai pentru că a obosit după 70 de ani de activitate și conștient că tehnologia lui Steve nu poate concepe greșeli.
Celălalt fiu, Arthur, este un visător și un ”prostănac” (cel puțin în ochii celorlalți), este cel care visează la lumea de demult și se asigură că toți copiii vor primi răspunsuri la nenumăratele lor scrisori către Moș Crăciun. Până în clipa în care, în graba robotizării, tehnologizării etc., unuia dintre copii, unei fetițe din Anglia, nu îi este livrat cadoul, o bicicletă roz. Pentru Steve, chiar pentru Moș Crăciun, acea fetiță nu reprezintă decât un procent, o cantitate infimă care, în mintea unui economist, unui matematician sau unui statistician, nu reprezintă nimic, 0,000001% din total. Dar nu și pentru Arthur, nu și pentru elfi, nu și pentru bunicul Moș Crăciun, un copil înseamnă TOTUL.
Un elf-ambalator, un Moș Crăciun retras (bunicul) și un posibil viitor Moș Crăciun (Arthur) pleacă în misiunea vieții: aceea de a recupera timpul pierdut, de a duce la destinație bicicleta roz, de a bucura și ultimul copil rămas pe Pământ fără cadou. Și totul într-o rememorare a Crăciunului adevărat, pe o sanie reală, cu renii zburători, cu aventuri și întorsături de situație, pentru a redescoperi adevăratele tradiții, adevăratele emoții ale căutării cadourilor sub bradul de Crăciun. Copiii vor fi sigur atrași de către această animație frumoasă, dar cu siguranță vor stârni lacrimi și mămicilor și tăticilor! Eu vă recomand ”Arthur Christimas”, am petrecut o frumoasă după-amiază alături de fiul meu…
Nota: 8/10 (pentru emoții)
[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=7tk-WZSqIGQ’]