Filme Filme romanesti Recomandat

Amintiri din epoca de aur 2-Dragostea in timpul liber (2009)

Amintiri din epoca de aur 2-Dragostea in timpul liber (2009)
Regizorii filmelor din serie: Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu jr.
Imaginea: Oleg Mutu, Alex Sterian, Liviu Mărghidan
Scenariile: Cristian Mungiu

Dupa ce mi-am cumparat biletul pentru film, am ridicat ochii spre peretele din fata mea si am tresarit, cotropita de panica. Doua pancarde mi-au biciuit celulele memoriei: “ Sa ingrijim si sa folosim in cele mai bune conditii utilajul” a fost prima si “Sa indeplinim si sa depasim planul de productie” a fost a doua lozinca, ambele aducand cu ele atmosfera de tembelism in masa, in care mi-am petrecut anii de inginer stagiar intr-o mare uzina socialista si apoi mare parte din viata traita in Epoca de Aur.

Vizionand aceasta a doua serie a Amintirilor din Epoca de Aur, m-am intristat si am regretat anii tineretii mele irositi in acel Absurdistan de Aur. Am avut aceste sentimente mai acute decat la prima serie, pentru ca acolo era extrem de viu aspectul satiric al faptelor, umorul reusea sa atenueze intrucatva degradarea cumplita a vietii si a relatiilor sociale. Pe cand, de aceasta data, scenariile celor trei Legende prezentate (Legenda vânzătorilor de aer, Legenda şoferului de găini şi Legenda curcanului zburător) surprind aspectele tragice si grotesti ale devenirii individului, care navigheaza intr-un univers cenusiu, care traieste si gandeste numai pentru “a se descurca” si pentru care, “dragostea in timpul liber” este sublima, dar perfect inexistenta!

Amintiri din epoca de aur 2

Scripturile sunt rezumate sec, pentru fiecare dintre primele doua Legende:
– “se spune că în ultimii ani ai regimului Ceauşescu, unii oameni şi-au cumpărat maşină sau video vânzând sticle şi borcane” – Legenda vanzatorilor de aer;
– “mulţi şoferi supravieţuiau financiar vânzând o parte din produsele pe care le transportau” – Legenda soferului de gaini;
Exceptie face Legenda curcanului zburator, al carei scenariu nu se supune unei astfel de rezumare – el fiind cumva atemporal, valabil si pentru Epoca de Aur, dar atasat ca mentalitate si cazuistica si anilor urmatori. Si Legenda a fost incununat de o scena finala dementiala, in care, in imensa Piata din fata Casei Poporului, curcanul scapat de la macel, troneaza in fata a doua guri de canal, una patrata si cealalta rotunda, ca o demonstratie apoteotica a succesului lectiilor indelungate la care a fost supus de stapana sa. Merita sa scape cu viata, asa cum si noi am scapat din cosmarul Epocii de Aur!!!

Dragostea in timpul liber

Spre deosebire de legendele primei serii, cele din seria “Dragostea in timpul liber” nu se incheie cu un final plin de umor, pentru ca de data aceasta – dupa parerea mea, primeaza tragismul evolutiei individului si a familiei, invaluit de o unde de intelegere si de duiosie. Nu spun ca nu am zambit sau nu am ras pe alocuri, dar cu adevarat a fost vorba de rasu’-plansu’, acea binecunoscuta si veche expresie romaneasca.

Nu o sa va dezvalui nimic despre firele narative ale acestor 3 Legende, pentru ca as dori sa vedeti acest film.

Dar o sa va spun cateva cuvinte despre reconstituirea extraordinar de fidela si bogata a atmosferei, a ambientelor, a viselor si tipologiilor umane ale Epocii de Aur.

Blocurile sordide ceausiste, apartamentele – vizuini – inghesuite si supraincarcate cu mobila veche, cu presuri, cu mirosuri grele si amestecate, bufete de bucatarie pe care troneaza sticle si borcane goale pastrate cu evlavie, cheia casei atarnata la gatul scolarilor, barcutele amarate din tabla ruginita pe post de leagane intr-un prafuit loc de joaca, delatorii care informeaza organele de Militie, suprema obsesie a inavutirii cu o autohtona Dacie, ceaiurile dansante modeste incununate cu vizionarea unui film pe video, goana dupa oua si vopsea in preajma Pastelui, “vine 1 Mai, sa nu avem probleme! Da, Tovarase!”, papornitele si darul la doctor (eh, nimic nu s-a schimbat), etc, etc.

Legenda curcanului zburator

Si tipologiile umane sunt extrem de bine conturate, nu neaparat prin replicile eroilor, care sunt putine, masurate, esentiale, ci mai ales prin expresivitatea fetelor si miscarile actorilor, evoluand cu o dezinvoltura si o naturalete extraordinara prin cenusiul epocii si sordidul atmosferei.

Vlad Ivanov, Ana Ularu, Diana Cavaliotti, Radu Iacoban, Tania Popa, Luminita Gheorghiu, Alexandru Papadopol, parte din actorii acestei serii mi-au dovedit inca o data masura talentului lor si registrul larg de mijloace artistice pe care il stapanesc.

Un film care trebuia facut si pe care trebuie sa il vedeti!

Nota: 8/10

Articole similare

O evadare în stilul lui Jarmusch: Down by Law (1986)

Dan Romascanu

Wrong (2012) – Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, B-EST 2013

Delia Marc

Prin blogosfera literara (12 – 18 septembrie 2011)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult