Filme Filme americane

,,Am culoare pe dinăuntru, unde contează’’: The Hate U Give (2018)

The Hate U Give (2018) – Ura cu care lovești
Regia: George Tillman Jr.
Distribuția: Amandla Stenberg, Regina Hall, Russel Hornsby

Având detaliile proaspăt ordonate în minte, după ce seara trecută am finalizat citirea cărții eponime al lui Angie Thomas, pot spune cu mâna pe inimă că ,,Ura cu care lovești’’ este o ecranizare reușită a unei cărți cu un puternic impact emoțional, o carte cu o poveste dureros de revoltătoare și frustrantă pentru un cetățean al lumii anului 2021.

Filmul spune povestea unei fete de culoare de 16 ani pe nume Starr (Amandla Stenberg), care, într-o noapte tragică, se trezește a fi singura martoră la uciderea celui mai bun prieten din copilărie de către un polițist alb. Prietenul era neînarmat, a respectat indicațiile polițistului și a ieșit din mașină (în ciuda lipsei unui motiv întemeiat de a fi tras pe dreapta și percheziționat), iar o perie cu care voia să își pieptene părul în timp ce aștepta confirmarea identității i-a pricinuit moartea, peria fiind doar un pretext pentru a scoate la lumină prejudecățile omului legii, prejudecăți care l-au costat pe Khalil (Algee Smith) două gloanțe și o viață prea mult. Starr trebuie acum să își găsească curajul și vocea necesare pentru a expune societății adevărul din spatele acestei tragedii. Trebuie să găsească curajul de a se împotrivi INJUSTIȚIEI, unul dintre cele mai putrede cuvinte de pe această planetă. INJUSTIȚIE întemeiată pe baza prejudecăților, prejudecăți întemeiate pe baza rasei și a clasei sociale, două elemente pe care oamenii le folosesc prea des drept mecanisme de divizare și generatoare de ură.

Scopul filmului este acela de a informa publicului și de a-i crește gradul de conștientizare în legătură cu problema rasismului, problemă care se manifestă și în spațiul românesc, chiar dacă este mai puțin condamnată decât în Statele Unite, pe motiv că romii, maghiarii, ucrainenii și alte minorități par a fi ,,în regulă’’ cu statutul lor. Altfel spus, nu organizează proteste pentru a se face auziți. Schimbând totuși foaia la partea emoțională, efectul pe care povestea l-a avut asupra mea este unul răvășitor. M-am simțit înfuriat, tensionat și întristat în timp ce coltucul meu de speranță se micșora și creștea dintr-un moment în celălalt. Se va face dreptate? Nu se va face? Printre aceste momente încordate, scenarista Audrey Wells a reușit totuși să redea o parte din micile bucurii familiale presărate de autoare în periplul dramatic. Empatizezi cu personajele încă de la început, sunt foarte ,,iubibile’’ , și în pofida faptului că povestea întâmpină complicații în ceea ce privește conflictele cu tentă rasistă de la școală sau lorzii drogurilor din cartier, familia lui Starr îi oferă tot sprijinul, iubirea și înțelegerea necesare pentru a își păstra integritatea mintală și a lua atitudine împotriva oricărei forme de abuz de putere.

Într-un discurs intim tată-fiică(-auditoriu), Maverick ,,Mav’’ Carter (tatăl ex-pușcăriaș devenit familist, interpretat cu tărie de caracter de Russel Hornsby) îi povestește fiicei sale despre capcana ciclică a urii care retează oamenilor posibilitățile de a își câștiga traiul cinstit, împingându-i astfel spre orice mijloace de câștig imperative supraviețuirii. Tot in aceasta scena ne este reamintit faptul că titlul vine de la THUG LIFE (Viață de criminal), mai exact de la interpretarea rapperului Tupac, care considera aceste două cuvinte ca fiind un acronim pentru ,,The Hate U Give Little Infants F***s Everybody’’ (în traducere eufemistică: Ura Cu Care Lovești Copiii Mici Ne Vine De Hac Tuturor). Nu o să dau spoilere majore, ci o să mă mulțumesc doar să spun că expresia capătă un nou sens la un moment anume din film.

Un alt detaliu care mi-a sărit în ochi este schimbarea paletei de culori. Când acțiunea are loc în cartier, unde se află casa și familia lui Starr, culorile sunt calde și primitoare. La școală, unde Starr este nevoită să fie ,,cea de-a doua versiune’’ a sa, masca pe care o poartă este semnalată prin culori reci, în special albastru spălăcit. Hanoracul alb continuă tehnica detaliului semnificativ, dar o să vă las pe voi să îi ghiciți sensul.

Nota: 9/10

(Sursă fotografii: https://www.bostonglobe.com/arts/movies/2018/10/10/hate-give-powerful-drama/X8yXVzHMn3BJRPPE5oyw8O/story.html https://www.imdb.com/title/tt5580266/mediaindex/?ref_=tt_mv_sm)

Articole similare

Trailer „Trust”

Jovi Ene

One World Romania 2018: Timebox (2018)

Carmen Florea

After.Life (2009)

Jovi Ene

1 comment

gomo 3 martie 2021 at 18:00

in opinia mea este un serial de nora 3 din 5, multumesc pentru review, interesant

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult