Filme Filme americane

All the Money in the World (2017)

All the Money in the World  (2017)
Regia: Ridley Scott
Scenariul: David ScarpaJohn Pearson
Distributia: Michelle Williams, Christopher Plummer, Mark Wahlberg, Charlie Plummer

Formal, toți oamenii sunt egali. Justiția, obstacolele și necazurile ne afectează în aceeași măsură pe fiecare, indiferent de puterea financiară. Pe hârtie sună frumos, dar, în realitate, oricât de mult am vorbi despre echitate – banii guvernează lumea, determinând amploarea egalității și relevanța problemelor, împărțind societatea în clase și modelând sistemul lor de valori. Prin prisma unei istorii reale, în noul său film, Ridley Scott reflectă asupra moralității celor mai influenți oameni și asupra rolului pe care banii îl joacă în viața acestora.

Jean Paul Getty (Christopher Plummer) este un celebru magnat al petrolului. Pe lângă capitalul imens pe care-l deține, acesta se poate lăuda și cu o descendență impunătoare: 4 copii și 14 nepoți. Toate bune și frumoase, până când nepotul preferat al miliardarului este răpit de o bandă de criminali italieni. Aceștia cer o răscumpărare de 17 milioane de dolari pentru eliberarea moștenitorului, însă bătrânul Getty refuză categoric să plătească. Magnatul apelează la ofițerul său de securitate, Fletcher (Mark Wahlberg), care trebuie să-l întoarcă pe băiat cu pierderi financiare minime.

Ridley Scott a renunțat la dezvoltarea universului ”xenomorph” în favoarea unei drame pompoase, împrumutată dintr-un trecut relativ recent. Deși, nominal, aceasta e bazată pe evenimente reale, este specificat că unele dialoguri și episoade au fost inventate pentru a intensifica tensiunile. Se prea poate că regizorul nu dorea să intre în conflict cu descendenții puternicului Paul Getty. Într-un fel sau altul, “All the Money in the World” reprezintă o nouă încercare a maestrului de a ne demonstra că, în pofida vârstei, mai are multe de spus în domeniul cinematografiei. Pelicula s-a aflat mult timp în centrul atenției, deoarece, inițial, rolul miliardarului a fost jucat de Kevin Spacey. Însă în urma scandalului sexual, toate scenele cu acesta au fost tăiate și refilmate cu veteranul Plummer în prim-plan, care, printre altele, la ai săi 88 de ani, s-a descurcat de minune, devenind cel mai vârstnic actor nominalizat la Oscar.

În prima jumătate, filmul are o evoluție haotică. Acțiunea sare de la un moment de timp la altul, evidențiind detalii importante legate de complot, ce-i drept, destul de obscur. Restul peliculei decurge fluent, în pofida existenței a trei linii de subiect și a încercării firave de a infiltra elemente de thriller hollywoodian într-un film biografic. Evenimentele se desfășoară pe continente diferite, de la un personaj la altul, amintind ca strucutră de serialul “The Blacklist”. Merită menționată măiestria cu care este redată atmosfera fiecărui loc, începând cu amețitorul Marrakech, îmbibat de droguri și cultură oriental, și terminând cu domeniile luxoase, lipsite de gravitație, ale celui mai bogat om din lume. Fie din cauza prudenței excesive, fie din dorința de a apropia pelicula de realitate, monotonia inhibă periodic gradul de tensiune și, ca rezultat, filmul pare destul de plictisitor. Pe de altă parte, rar cade în drum cine stie sa meargă. Împânzind filmul cu conversații bine puse la punct, Ridley Scott descoperă foarte canonic personajele, iar artificiul vizual creat de operatorul Dariusz Wolski asigură delectarea spectatorului, chiar și în acele momente când regizorul nu mai depune efort.

În concluzie, “All the Money in the World” nu completează palmaresul capodoperelor realizate de regizorul britanic, dar pe fundalul ultimelor sale creații, arată destul de demn. Cu toate acestea, iese la iveală un detaliu ironic, remarcat subtil de presă: criticând tendința oamenilor de a măsura valorile imateriale în unități monetare, regizorului i-a fost frică de un eventual eșec de box-office și a refilmat scenele cu personajul principal, apelând la un actor mai puțin controversat.

Nota: 7/10

Articole similare

Cel mai bun film despre viața lui Iisus? – Il vangelo secondo Matteo (1964)

Dan Romascanu

Neorealism libanez: Capernaum (2018)

Dan Romascanu

Un adevărat declin: Mission: Impossible – Fallout (2018)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult