A Place in the Sun (1951) – Un loc sub soare
Regizor: George Stevens
Distributia: Elizabeth Taylor, Montgomery Clift, Shelly Winters
George Stevens si adaptarea sa dupa romanul „An american tragedy” scris de Theodore Dreiser, i-au oferit inca necunoscutei Elisabeth Taylor, primul rol serios, astfel cum ea insasi marturisea intr-un interviu. „Inainte de asta”, spunea diva in devenire mai in gluma mai in serios, „toti partenerii mei au fost fie caini, fie cai”.
„A Place In The Sun” il aduce in bratele frumoasei de nici 18 ani, pe Montgomery Clift, de care o va lega o lunga si stransa prietenie pana la moartea acestuia si care va fi partenerul ei in primul sarut, intr-un film.
In debutul filmului facem cunostinta cu George (Montgomery Clift) ce cauta sprijin la rudele bogate din orasul invecinat, preocupat sa obtina o slujba, orice slujba. Chiar daca ceea ce i se ofera – sa impacheteze costume de baie- nu reprezinta idealul, eroul nostru accepta provocarea constient de oportunitatile sale viitoare. Locul de munca in afacerea familiei nu ii aduce si acceptarea deplina in sanul acesteia, George fiind ocolit si marginalizat nefiind considerat ca facand parte din aceeasi clasa sociala.
Singuratic si oarecum in deriva, plictisit si incrancenat de purtarea rudelor, in fabrica in care lucreaza o cunoaste pe Alice (Shelly Winters) cu care incepe o relatie, fara a fi animat de sentimente prea profunde.
Pentru Alice, George reprezinta o cale de iesire dintr-o viata anosta, o persoana superioara cu gusturi si aspiratii diferite de platitudinile celorlati posibili pretendenti. De altfel, in incercarea de a strange legatura cu George, de a-i castiga atasamentul permanent, ii permite acestuia sa o seduca in chiar primele momente ale relatiei lor.
Pentru George insa, relatia cu Alice nu inseamna decat o consolare de moment, gandurile si aspiratiile sale indreptandu-se catre Angela (Elisabeth Taylor), verisoara sa indepartata, o frumusete rapitoare, cu o viata sociala active, punctata de ziarele locale, verisoara pe care o intalneste in ziua in care s-a prezentat rudelor pentru a cere ajutor.
Desi o seduce pe Alice, George este hotarat sa gaseasca o cale care sa-l apropie de Angela si de lumea ei plina de petreceri, iahturi, partide de vanatoare. Motivat de telul propus, George scrie un raport despre eficientizarea liniei de asamblare, raport apreciat de conducerea fabricii si care ii aduce o promovare, plus invitatia de a participa la petrecerea tinerilor in casa mare. In prezenta acestora, diferentele sociale sunt inca vizibile astfel incat George se simte intrus si neconfortabil. Cu toate acestea este un castig faptul ca a reusit sa se apropie de Angela in mediul ei, de pe pozitii oarecum de egalitate. Astfel, Angela il gaseste interesant pe noul venit, este fascinata de seriozitatea sa visatoare, de temperamentul sau atat de diferit fata de ceilalti tineri neispraviti care o curteaza. Cei doi incep o legatura ascunsa, se intalnesc in secret, sentimentele evolueaza iar George incepe sa creada ca visele sale, tot ceea ce a sperat, incep sa prinda contur.
In acelasi timp, Alice realizeaza ca interesul lui George pentru ea a fost pasager si lipsit de profunzime, ca inima acestuia ii apartine Angelei, ca este imposibil sa concureze cu frumusetea si bogatia rivalei sale. Doar daca….
Situatia se complica atunci cand Alice il instiinteaza pe George ca este insarcinata. Dupa ce abandoneaza ideea de a face un avort, Alice ii cere lui George sa o ia de nevasta, in caz contrar va dezvalui Angelei si familiei sale situatia in care se afla. Incorsetat de vestile si pretentiile lui Alice, George accepta mariajul, dar vacanta autoritatilor de ziua muncii ii dau prilejul sa reflecteze mai mult asupra celor intamplate. O invita pe Alice la o plimbare cu barca, in amurg . Nefericirea care i se citeste pe chip o face pe Alice sa incerce sa-i prezinte intr-o lumina pozitiva viitorul comun, ceea ce-l infurie si mai tare pe George care isi vede ruinate visele de iesire din saracie. Ura dintre cei doi este evidenta iar printre tipete si reprosuri Alice se ridica in barca si cade peste bord. Il auzim apoi pe eroul nostru strigandu-si iubita, fugind apoi singur in oras. Ulterior, cadavrul femeii este gasit, iar George va fi arestat si judecat pentru uciderea ei.
Procesul care urmeaza, incearca sa defineasca vina care apasa pe umerii lui George, aceea de a fi incercat sa o salveze pe Alice si de a nu fi reusit, sau aceea de a o fi lasat intentionat sa se inece, moartea ei eliberandu-l de responsabilitatile pe care nu si le-a dorit si netezindu-i drumul spre un viitor mult mai atragator, alaturi de Angela.
Spectatorul trebuie sa aleaga singur deznodamantul pentru ca naratiunea ramane incerta si deschisa interpretarilor. De la inceput pana in final, scenariul te captiveaza, suspansul este bine dozat si nimic nu este previzibil. Te trezesti prins in framantarile persoanjului interpretat cu maiestrie de Montgomery Cliff, ii admiri caracterul complex si traiesti alaturi de el presiunea alegerilor morale pe care le are de facut. Simti fiecare broboana de transpiratie, fiecare scrasnet din dinti, fiecare emotie cand ochii i se umplu de lacrimi.Si asta fara sa ne mire, pentru ca a fost unul dintre cei mai buni actori ai timpului sau, iar performanta din acest film nu face decat sa confirme aceasta evaluare.
Elisabeth Taylor avea doar 17 ani la momentul filmarilor, nu mai era un copil star si se lupta sa-si castige un renume in lumea artistica, mai consistent decat acela de fata frumoasa. Prietenia cu Clift si empatia celor doi este evidenta cand joaca impreuna si a ajutat-o pe Liz sa-i dea viata cu succes bogatasei Angela Vickers.
Si pentru Shelly Winters a fost o provocare interpretarea lucratoarei obtuze, plate, Alice Tripp. La vremea respective, Winters era considerata o regina”glamour” astfel incat este cu atat mai mult de apreciat felul cum i-a dat viata personajului care i-a adus o nominalizare la Oscar, pentru acest rol. Oscar pe care l-a pierdut in favoarea lui Vivien Leigh pentru rolul Blanche din ” Un tramvai numit dorinta”
Veti iubi acest film cu siguranta. Are numai superlative: romantism, actiune, drama, actori de valoare, discurs despre morala, universalitate, actualitate in ciuda vechimii sale. O minune de film si peste toate acestea, Elisabeth Taylor in toata spendoarea sa.
Nota: 9/10
1 comment