Filme Filme americane

A patra întrebare: Oldboy (2013)

Oldboy (2013) – Oldboy: Prizonier în libertate
Regia: Spike Lee
Distribuția: Josh Brolin, Elizabeth Olsen, Sharlto Copley, Samuel L. Jackson, Rami Malek

Într-una dintre scenele cheie ale acestei versiuni datate 2013 a lui ‘Oldboy’, personajul negativ principal îi pune două întrebări eroului filmului. Răspunsurile corecte într-un timp limitat sunt condiții ale supraviețuirii acestuia. În plus, criminalul îi atrage atenția că mai exista o întrebare, una care nu a fost pusă, și care este la fel de critică. Ei bine, cred că ar mai trebui adăugată încă o întrebare acestora trei: de ce a decis Spike Lee să regizeze acest remake, la un deceniu după ce originalul coreean regizat de Park Chan-wook devenise piesa centrală a unei trilogii de succes având că temă principală răzbunarea? Acela era un film original și plin de mister, un joc de oglinzi în care violența se întâlnea cu arta pentru a ne face să ne gândim – la prima ocazie după ce ne-am tras răsuflarea – despre absurdul existenței și al oricărei încercări de a pune ordine și a găsi un sens în șirul de coincidențe și labirinturi care se numește viață. Paradoxal, găsesc că ‘Oldboy’ al lui Spike Lee nu este un film rău. Daca nu ar fi fost remake al unui film formidabil, și dacă regizorul nu s-ar fi numit Spike Lee, probabil că ar fi fost mai apreciat. Ștacheta era însă deja ridicată foarte sus.

Nu am probleme cu remake-urile, mai ales cu cele bune. Aici însă ceva nu funcționează. Probabil că trebuie început cu distribuția. Josh Brolin este un actor care a demonstrat în câteva filme că poate să joace bine, dar în acest ‘Oldboy’ el interpretează personajului principal (care se numește Joe Docett) ca și cum ar interpreta rolul lui Steven Seagal intepretând rolul lui Joe Docett. Partenera feminina este interpretată este Elizabeth Olsen, frumoasă și talentată, poate cea mai bună din distribuție, dar nici ea foarte în largul ei, legătura dintre cei doi nu reușește să convingă (poate intenționat?). Cea mai groaznică distribuire este însă cea a actorului sud-african Sharlto Copley, al cărui ‘bad guy’ pare extras direct din cărți vechi de benzi desenate. Apare și Samuel L. Johnson, poate pentru că este prieten cu Spike Lee, poate pentru a ne reaminti că majoritatea filmelor regizorului se ocupă de probleme legate de inegalitățile rasiale în America, subiect complet ignorat de scenariul acestui film.

Cealaltă problemă principală a filmului este lipsa de nuanțe și tratarea simplistă a temei. Lipsește misterul, lipsește permanenta joacă intelectuala între acțiune și spectator care era centrul interesului în varianta originală a filmului. Acest ‘Oldboy’ este pur și simplu un bun film de acțiune. Asta nu este puțin, și amatorii de filme de acest gen și mai ales cei neatenți la nuanțele interpretării sau care prefera o acțiune clară, în care totul este explicat imediat sau curând după ce apare pe ecran au șanse bune ca acest film să fie pe placul lor. Noi, ceilalți, vom căuta alte filme ale lui Spike Lee.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.traileraddict.com/oldboy-2013/poster/1)

Articole similare

Prin blogosfera cinefilă (9 – 15 februarie 2015)

Jovi Ene

Banat (Călătoria) (2015)

Delia Marc

Când amintirile ne schimbă: The Sense of an Ending (2017)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult