03.ByPass (2016)
Regia si scenariul: Nap Toader
Scenariu original: Alin Ludu Dumbrava, Dan Staiculescu
Distributia: Alexandru Potocean, Medeea Marinescu, Gabriel Spahiu
Si musai sa completam cu echipa de Productie:
Imagine: Silviu Stavila / Montaj: Tudor D. Popescu / Sunet: Mihnea Bogos, Mihai Bogos / Muzica: Mircea Florian / Scenografie: Velica Panduru / Machiaj: Marina Ionescu / Producatori: Corina Stavila, Mihai Bogos, Silviu Stavila
O productie CLANDESTINO PRODUCTION, cu sprijinul CENTRULUI NATIONAL AL CINEMATOGRAFIEI
Pe mormantul lui Kant sta scris:”Cerul instelat deasupra mea, legea morala in mine.”
Urmaresc cu interes crescand, productiile cinematografice din ultimii ani, intr-o evolutie incontestabila, chiar daca nu toate se aliniaza acestei aprecieri. Insa procentul mare, cel pozitiv, reflecta o paleta larga a tematicii, scenarii bine creionate – ancorate atat in vremuri trecute, cat si in contemporanul nostru cel de toate zilele , mijloace cinematografice diversificate si in pas cu timpul, regizori talentati si posesori de viziune si nu in ultimul rand actori buni, foarte buni.
De ce mi-am inceput cronicuta cu acest epitaf de pe mormantul lui Kant? Pentru ca aceasta este esenta mesajului filmului. Subliniata de altfel si in conferinta de presa, care a urmat vizionarii, alaturi de regiszori, actori si producatoarea Corina Stavila, intr-o sala mustind de interesul si receptivitatea unor alesi in adevarul sens al cuvantului.
De ce „03.BYPASS”? Iata ce percep eu: 03=codul de serviciu al ambulantei cu care presteaza cei trei eroi ai filmului. Bypass, pentru ca acestia „sunt tentati” sa sunteze morala si etica profesionala si sa treaca mai departe prin aceasta procedura practicata pentru ocolirea in caz de avarie, sau scurtarea a unor trasee, in scopul atingerii tintei (si nu numai medicala, ci si – iata – umana)”.
Un film greu, din punctul de vedere al mesajului mai sus mentionat. Morala umana si etica profesionala …in actele si actiunile vietii indivizilor. Oamenii sunt manati de nevoi. In clipa in care iti constientizezi nevoia, stii drumul de urmat si stii cine esti. Urmezi legea morala, ai un drum, o neglijezi sau ii amutesti glasul, ai alt drum si esti alt om. Si urmarind acest film, fiecare dintre noi, isi pune intrebarea … “oare eu, eu cum as fi procedat?”. Unii nu au nevoie sa se intrebe de doua ori … altii … Drept este ca – pana e viata nu te pune la incercare – nu iti cunosti reala atitudine, indifferent ce ce gandesti din off.
Nu devoalez povestea, desi .. chiar daca eu nu o fac, ea circula deja pe media.
Important este faptul ca scenaristii au decupat o felie de viata perfect valabila, perfect universala (desi exista si codite specific romanesti si mai ales, extraordinar de perfect conectate zilei pe care o traim) si exprimata viu, credibil, tragic pana la frison, dar in acelasi timp, o poveste imblanzita oarecum, de nota de umor, de comic, de limbaj savuros, adeseori fara perdea. Povestea lacomiei, in proximitatea mortii. Chiar macabru, chiar sinistru, chiar tare trist … daca, repet, nu ar exista acel echilibru bine dozat rezultat dintr-un melanj special. Un melanj compus din succinta, dar precisa creionare a personajelor, a caracterelor lor, a muncii lor stresante, epuizante si acaparatoare, la care se alatura o radiografie la fel de succinta, dar precisa, a conditiilor sociale si familiale ale personajelor … Si nu in cele din urma, ispita noastra cea de toate zilele, banul. Banul menit sa ne scoata din toate cele greutati, nevoi si necazuri. Dar cu preturl dezumanizarii, imoralitatii, etc. Dar moneda are si un revers. Banul respectiv, nemaifiind al nimanui, de ce este imoral sa il iei tu, cel ce il gasesti? De ce sa il lasi sa intre pe mana statului, care se dovedeste – prin reprezentantii sai – adeseori – cel mai imoral manuitor si profitor al banului.
Vedeti, problema devine complexa, notiunea de morala devine laxa, poti trage de ea, cu motivatie logica, dupa ti-e interesul. Prin urmare … problema deschisa … Rezolvarea o gaseste fiecare, dupa structura, constiinta, educatia proprie.
Un film bun, tensionat ideatic, detensionat, cum spuneam, prin culoarea limbajului si comportamentul uneori ticnit al personajelor, dar echilibrat construit, ca un mar ce ascunde in interior viermele tentatiei si al indoielii din fiecare dintre noi.
Si ce mai frapeaza la acest film, este senzatia de echipa, o echipa sudata, actorii (foarte bun Spahiu), cu regizorul, cu camera de filmat, cu coloana sonora … pana la urma si cu peisajul si cu masina-ambulanta!
Mergeti sa vedeti acest film. Doua ore de vizionare si apoi, pe drumul spre casa, puneti-va intrebari. Pe mine m-a impresionat raspunsul posibil a Medeei Marinescu … Acela ca atunci cand ai un copil si este binele lui la mijloc, probabil cedezi tentatiei si lasi garda/morala jos.
Simpatic si empatic gestul organizatorilor acestei vizionari, pentru ca am primit – fiecare participant, cate o punguta cu material despre film si conexe filmului, recte ‘extravalerianic Cardio” si “septosol” Sa n-avem nevoie, totusi
.
Soundtrack Mircea Florian pe Youtube.
Nota: 8/10
[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=ojkO3fEHTps’]