Carti Carti de fictiune Recomandat

Weekend gratis, de Dorina Georgescu

Weekend gratis”Weekend gratis”, de Dorina Georgescu

Editura Junimea, Iași, 2013

Am primit cartea de la autoare și am căutat să o citesc cât mai curând, mai ales că am văzut-o nominalizată la un premiu gen ”cartea anului 2013” pe un anumit blog literar, deși această procedură de decernare a premiilor anului trecut de către cititori nestatornici, de către fani și prieteni ai unui singur scriitor, nu are nimic comun cu adevărata valoare literară. Care, aceasta din urmă, poate veni și de la autori necunoscuți, desigur, de la edituri mici sau care au devenit mici (cum e cazul și Editurii Junimea, care a dispărut din prim plan), așa că merită să citim cât mai mulți.

Ce am descoperit însă în ”Weekend gratis”? În primul rând, un subiect general valabil, ce ni se poate întâmpla oricăruia dintre noi, fără a-l transforma într-o dramă literară. Cu o alură clară de chick-lit, romanul Dorinei Georgescu dezbate problema dragostei și a despărțirii dintre doi români obișnuiți, cu o aplecare clară asupra opiniilor și opticii feminine, puse în centrul întregii acțiuni. Cum se simte o femeie părăsită aproape fără motiv, care sunt soluțiile de a uita ce s-a întâmplat, cum poate (dacă poate), totuși, să uite o iubire adevărată?

Natalia este femeia care, aproape din senin, descoperă că viitorul ei soț, Ovidiu, dorește o altă desfășurare a relației lor. Cearta pornește din senin, dar în mod sigur obstacolele din gândurile lui Ovidiu împotriva oficializării relației lor erau mult mai complexe (din păcate, nu le vom afla niciodată din carte): ea voia o nuntă ca-n basme, el se lăsase inițial convins de dorința ei, dar acea dorință a fost imediat răpusă de părinții săi, care doreau o nuntă tradițională, la țară, undeva în ”celebrul” sat Urluiu-Teleorman. Cearta pe acest subiect a dus și la cuvinte grele din partea lui, neașteptat de grele pentru un bărbat ce își dorește iubirea, și, în cele din urmă, chiar la despărțire.

Natalia a început, din acea clipă, să rememoreze atât momentele frumoase petrecute cu Ovidiu (”Acest bărbat mă făcea să vibrez, mă înălța ca într-un spectacol de levitație, mă urca pe un Everest al gândurilor mistuitoare, trezindu-mă stăpânită de dorință pe jarul pasiunii care îți dă aripi și strălucire în privire. Cum să te saturi de iubire?!”), cât mai ales ceea ce a dezamăgit-o cu adevărat, privind acum înapoi cu mintea mai deschisă și mult mai calculată. Iar dezamăgirile au fost destule, chiar nu înțeleg, privind acum din perspectivă masculină, care femeie ar suporta atât de multe de la un bărbat. Și, se pare, va suporta mult timp de acum înainte fără să fie nevoie de prea multe explicații, datorate măcar cititorului.

Dorina Georgescu
Dorina Georgescu

Din păcate, tocmai această introspecție în trecut, în niște sentimente care au existat și par a nu mai exista, nu îi reușește autoarei. Dorina Georgescu și Natalia au încercat să-și explice trăirile contradictorii, fără a lăsa nimic în sarcina cititorului. Or tocmai un roman care nu încearcă să explice totul, care lansează întrebări fără răspuns în fiecare rând și fiecare capitol, este un roman care trece granița chick-lit-ului și poate fi considerat valoros. Iată un astfel de exemplu, un citat despre dezbaterile interioare ale Nataliei, în care personajul principal ne oferă pe tavă propriile gânduri și nu ne lasă deloc să gândim la rândul nostru:

”De ce m-a cerut în căsătorie? Ce-și dorea de fapt? Nu-l forțasem nicicum să mă ceară de soție, nefiind una dintre femeile care, prin diverse tertipuri, determină bărbații să le ceară mâna.”

În al doilea rând, mi s-a părut că soluțiile găsite pentru finalul cărții au fost neinspirate. Dacă Natalia a părut până atunci cu capul pe umeri, măcar în privința deciziei de renunțare la o relație care nu părea a duce nicăieri, la un bărbat care nu explică o neînțelegere de moment, dar care aduce jigniri gratuite, inclusiv în mesajele și telefoanele ulterioare, finalul se dovedește a fi de neînțeles: oare cât de înțelegătoare sunt, până la urmă, femeie? Oare putem să le jignim rudele, prietenii sau chiar pe ele, pentru ca la final să fim iertați fără explicații? Și asta în condițiile în care, cu doar câteva pagini înainte, ea ”gândea” următoarele cuvinte, absolut forțate ca limbaj:

”Păruse ”marfă de calitate” într-un ”ambalaj” ispititor, însă fără ”certificat de garanție” și ”manual de utilizare”, îndrăzneam să afirm, războindu-mă în continuare cu sentimentele și iluziile mele destrămate cu atâta ușurință de adevărul nemilos zugrăvit de viață în ultimele zile.”

Nu pot spune că este o carte dezamăgitoare, pentru că nu îmi fac iluzii prea multe cu privire la cărțile pe care le primesc (de obicei, îmi aleg singur cărțile pe care le citesc, atunci îmi fac mari așteptări). Cu toate acestea, laudele primite în diferite medii m-a făcut să mă gândesc la o altă anvergură: rezultatul însă a fost unul sec. ”Weekend gratuit” este o carte prea simplă pentru o recomanda mai departe. Este construită într-o formă care să placă cititorului neinițiat, dar care nu oferă niciun răspuns misterului feminin pentru că nu pune nicio întrebare. Dacă atât de simplu e misterul feminin încât să treacă peste orice jignire când e vorba de dragoste, ce rost mai are să căutăm să îl înțelegem, noi bărbații?

Puteți cumpăra cartea: Editura Junimea.

Articole similare

Dragoste și magie în Bucureștiul de altădată: „Homeric”, de Doina Ruști

Dan Romascanu

Prin blogosfera literară (8 – 14 mai 2017)

Dan Romascanu

Prin blogosfera cinefilă (1 – 7 mai 2017)

Jovi Ene

1 comment

Oliviu 30 martie 2014 at 00:10

In sfarsit am citit cartea, ma bucur pentru ca daca nu o faceam, as fi regretat. Spun asta, deoarece mi-au placut atat de mult personajele: In sfarsit un autor care le transmite tuturor femeilor, ca dupa o cearta, poate aparea si impacarea intr-un weekend. Ma bucur mult mai mult ca Ovidiu a inteles ca iubind-o atat de mult pe Natalia, a avut puterea sa lase de la el sau, mai bine zis, a devenit mai intelept datorita ei. Natalia a stiut cum sa-l faca sa inteleaga ca nu rezolva nimic cu certuri, mici jigniri si ca, dupa doar un weekend, totul a revenit la normal. Cati din viata reala nu au parte de astfel de certuri ? Sunt multi cei ce au altercatii mult mai grave, care se soldeaza cu violenta, insa e bine ca au realizat ceva impreuna – au doi copii minunati si sunt fericiti – iar autorul ne-a permis sa interpretam cum dorim; oricum unii ar dori ca in aceasta carte sa descoperim misterul femeii, dar aici nu este vorba nicidecum de asa ceva. E vorba despre cum isi da seama o femeie in weekend ca un conflict minor nu poate sta in calea fericirii ei. Conflict minor in care nici cel care a rostit vorbe grele nu le crede… toata intelepciunea lui Ovidiu reiese din conversatia sa cu Tudor. Oricum, voi promova acest roman, in ciuda faptului ca nu sunt critic literar si o voi recomanda tuturor prietenilor mei cu dragoste de carte, fie ca e vorba de femei sau de barbati… Si de ce nu, poate invata ceva din „Weekend gratis”. Intelepciune…

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult