Carti Eseuri

Viaţa tradusă printr-un „Mic tratat de filosofie a păsărilor”

„Mic tratat de filosofie a păsărilor”, de Philippe J. Dubois şi Élise Rousseau
Editura Paralela 45, Piteşti, 2022
Traducere din limba franceză de Octavian Soviany
Ilustraţii de Joanna Lisowiec

Natura îţi dă zilnic exemplul de a trăi (Nicolae Iorga)

Poate nu de puţine ori, atunci când răsăritul soarelui ne vesteşte că a sosit momentul să păşim într-o nouă zi, mintea extenuată şi acaparată de iureşul cotidian tinde să pornească în căutarea acelor oaze unde liniştea domneşte, îngăduind tuturor incertitudinilor şi prejudecăţilor să îşi găsească răspunsuri pline de înţelepciune. La rândul lui, acest drum presărat cu lumină se dezvăluie ca fiind unul sinuos, fiecare picătură dintr-un elixir dătător de viaţă şi speranţă putând da la rândul ei naştere unei dorinţe nestăvilite de a fugi cât mai departe de lumea cea atât de condamnată la dezlănţuirea haotică, într-un turn de fildeş de unde nu trebuie decât să asistăm, aparent pasivi, la interminabilul spectacol al vieţii.

Parcurgându-i cu foarte multă răbdare și atenţie şirul nesfârşit de tablouri, fiecare dintre noi va redescoperi tainele unei poveşti vechi de când lumea, care caută să ne reamintească, asemenea unui refren învăluitor, faptul că, într-un anumit moment, omul a fost rânduit pe pământ ca blând stăpân şi proteguitor al apelor, al florilor şi al tuturor fiinţelor necuvântoare. Şi nu mică ne va fi poate, mirarea, atunci când timpul ne va răsplăti cu o serie de răspunsuri foarte importante despre ce înseamnă cu adevărat acea înţelepciune pe care cu toţii o putem dobândi, fără să fie nevoie de o lectură apăsătoare a unor oarecare tratate de filosofie, ci doar de o privire mult mai atentă la toate cele ce se petrec în jurul nostru.

Dar, în fond, „ce am mai putea noi, oameni ai unui secol XXI intens guvernat de legile şi progresele ştiinţei, să învăţăm de la natura înconjurătoare?”, ne întrebăm adesea, atunci când parcurgem în mare viteză drumul care leagă casa de serviciu, adăpostiţi de carapacea metalică a maşinii. La o primă vedere, nimic. Inevitabil, însă, reîntorcându-ne la izvorul nesecat al tuturor acelor legende care au ieşit pe deplin biruitoare în lupta cu trecerea timpului, vom descoperi că nu doar oamenii, ci şi păsările au să ne dăruiască sfaturi foarte importante despre cum putem redeveni călători destoinici prin lumea cea plină de umbre şi vise.

Asistăm astfel la scrierea, iar mai apoi la dezvăluirea unui adevărat Tratat de filosofie a păsărilor care, deşi ne poate părea extrem de Mic şi, în consecinţă, demn de frunzărit în limita foarte puţinului timp disponibil, ne pune înainte douăzeci şi două de poveşti vechi şi pline de înţelepciune, armonios împletite cu firul mai proaspăt al cercetărilor ştiinţifice.

Fiecare dintre acestea are un personaj principal – o pasăre care, mai mult sau mai puţin apropiată de casele şi privirile noastre, pare să se preschimbe într-un foarte fin cunoscător al tuturor problemelor întâmpinate de omul contemporan. Şi astfel, acele vietăţi pe care cei mai mulţi dintre noi le judecăm, cel mai adesea, în mod greşit, privindu-le prin oglinda opacă a falselor dar foarte bunelor păreri despre poziţia noastră în lume, ni se vor înfăţişa drept mentori desăvârşiţi. Unii astfel de maeştri ai gândirii ciripesc din zori şi până în seară, alţii îşi construiesc cu migală cuiburile, în vreme ce alţii zboară, neobosiţi, spre ţări îndepărtate. Dar, într-un anumit moment şi pe o oarecare cale, cu toţii ne ies înainte. Vrând parcă să mai tempereze goana nebunească a lumii şi a timpului, păsările din jurul nostru ne învaţă să pătrundem în tainele adevăratei bucurii de a trăi, în virtutea binelui, a libertăţii, a dragostei, a călătoriilor şi a frumuseţii.

Fără îndoială, propriul drum prin viaţă va fi presărat cu nenumărate obstacole menite să sfideze orice inteligenţă superioară şi să ne transforme în nişte simple fiinţe, pe cât de cuvântătoare, pe atât de mici şi aparent lipsite de apărare. Iar atunci când lupta ni se va părea mult prea apăsătoare, nu trebuie decât să ridicăm, cu încredere, ochii spre cer, amintindu-ne că viaţa păsărilor, ca şi a noastră, este traversată de tot felul de evenimente, care reprezintă tot atâtea mici morţi şi renaşteri.    

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.

(Surse imagini: https://www.libris.ro/, https://booknode.com/, https://www.radiofrance.fr/, https://www.facebook.com/edituraparalela.patruzecisicinci.)

Articole similare

Generatia ’27 între Holocaust și Gulag. Mircea Eliade și Klaus Mann despre generația tînară, de Marta Petreu

Dan Romascanu

Băiatul care dădea cu piciorul în porci. O capodoperă a grotescului, de Tom Baker

Bianca Burada

Sfaturi pentru a deveni un șef bun: ”Oameni buni”, de Anthony Tjan

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult