”Unde ai dispărut, Bernadette?”, de Maria Semple
Editura Litera, Colecția Buzz Books, București, 2018
Traducere din limba engleză de Mihaela Buruiană
Am început vara căutând-o pe Bernadette. Nu știați?! A dispărut, iar fiica ei, Bee, încearcă să pună cap la cap toate indiciile pentru a descoperi motivele pentru care mama ei ar pleca fără să o anunțe și fără să mai dea vreun semn de viață.
Unde ai dispărut, Bernadette? a fost una dintre cărțile cele mai populare din sezonul iarnă-primăvară. Și nici nu mă surprinde. În primul rând, coperta îți atrage atenția printre sutele de cărți atunci când intri într-o librărie. Cu un design fresh, colorat și cât se poate de misterios, cu ochelarii de divă sub acoperire ai lui Bernadette, este aproape imposibil să nu o ridici pentru a afla despre ce este vorba. Apoi afli câte ceva despre poveste și deși ar părea o carte pentru adolescenți, parcă nu îți vine să o pui înapoi pe raft. Și dacă începi să citești, vei vedea că ți se potrivește indiferent de vârstă.
Bernadette este o mamă casnică, care a fost numită geniu în arhitectură în tinerețe . Însă din motive știute numai de ea, se ascunde în ploiosul Seattle de aproape 20 de ani, într-o casă uriașă, dărăpănată, în care până și murii au început să crească. Cu mari probleme de anxietate, cât se poate de antisocială, este considerată de celelalte mame o ciudată înfumurată. Însă lumea ei se învârte în jurul lui Bee, fiica de 15 ani, pentru care ar face orice, chiar și să călătorească în Antarctica. Această călătorie este cadoul pe care Bee l-a cerut pentru terminarea școlii generale cu note maxime și oricât de ocupați sau anxioși ar fi părinții, sunt dispuși să îi facă pe plac. Dar nu poate fi atât de ușor. Chiar dacă face cumpărăturile online prin intermediul unei asistente virtuale din India și deși evită pe cât posibil să intre în contact cu mamele cicălitoare, Bernadette nu se poate ascunde la nesfârșit. Iar când fantome din trecutul ei încep să o bântuie, totul devine și mai dificil pentru ea.
„Oamenii ca tine trebuie să creeze! Dacă nu creezi, Bernadette, o să devii o amenințare la adresa societății.” (pg. 184)
Mi-a plăcut îmbinarea de scrisori, articole, bucăți de narațiune făcute de Bee ca o completare a poveștii, bilete și mailuri. Te ajută să vezi povestea mai multe puncte de vedere și să înțelegi mai bine implicarea fiecărui personaj. Cartea, formată din șapte părți, este o incursiune prin viața lui Bernadette, dar și prin cea a lui Bee, iar legătura dintre mamă și fiică este cu atât mai frumoasă cu cât aflăm mai multe despre fiecare. Bee are încredere în mama ei și este convinsă că nu ar părăsi-o fără un motiv cu adevărat important, iar fiecare parte narată de acesta vine ca o motivare a dispariției mamei.
Deși pe alocuri Bernadette tinde să nu fie cel mai credibil personaj, mi-a plăcut îmbinarea de geniu bipolar cu mamă excesiv de grijulie. Ea poate fi considerată reprezentarea mamelor care și-au dorit o carieră și un copil în aceeași măsură, dar care nu le-au putut avea pe ambele. Mi-a plăcut că, deși atipică, avea ceva ce o putea asemăna cu o oricare altă mamă și sunt sigură ca multe cititoare s-au regăsit în acțiunile sau în grijile ei.
„V-ați plictisit. Și o să vă spun un mic secret despre viață. Credeți că acum e plictisitor? Ei bine, de acum înainte devine din ce în ce mai plictisitor. Cu cât învățați mai repede că de voi depinde să faceți viața interesantă, cu atât mai bine o să vă fie.” (pg. 54)
Unde ai dispărut, Bernadette? este cea de-a doua carte a Mariei Semple, însă prima cu un asemenea impact. A fost tradusă în 30 de limbi și a stat un an întreg pe lista celor mai bine vândute cărți. Maria Sample și-a început cariera ca scriitoare de scenarii pentru Beverly Hills, 90210, iar mai târziu pentru diferite sitcom-uri. Simțul umorului se poate vedea clar transpus în personajul Bernadette, iar experiența conturării personajelor prin intermediul dialogului este incontestabilă. Unde ai dispărut, Bernadette? este o carte scrisă pentru toate generațiile, pentru fiice și pentru mame, din care fiecare are câte ceva de învățat și aplicat în relația cu familia.