„Liber în Europa. Note de călătorie 2014-2020”, de Codruț Constantinescu
Editura Vremea, București, 2020
Cred că nu este deloc nepotrivit ca punctul de plecare al acestei recenzii să fie o referire la o altă carte a lui Codruț Constantinescu, intitulată “Epistolar genevez”. Parcurgând acel volum apărut în 2016 și urmărind aventura formatoare a autorului în “Geneva lui”, am revăzut cu ochii minții “Viena mea”, o experiență de studiu în Occident – desfășurată în mai multe etape și instituții – care m-a marcat. Nici nu se putea altfel, întrucât, pentru a-l cita pe autor, “experiențele universitare occidentale nu au cum să nu te schimbe în profunzime”.
Dar și vizitele întreprinse în scop turistic pe meleaguri europene pot avea un impact deloc de neglijat asupra celor care le efectuează, așa că povestea sinceră și plină de miez a a luptei duse de Codruț Constantinescu pe micul său “front inițiatic“ din inima bătrânului continent pentru a se racorda la un Occident multă vreme inaccesibil este completată acum de notele lui de călătorie, reunite în volumul “Liber în Europa”, care ne poartă de la Londra la insulele grecești și de la San Marino la satul Letea din Delta Dunării.
Codruț Constantinescu descoperă Europa și îi gustă farmecul cu setea esticului care a copilărit într-un regim comunist în care era aproape imposibil să ajungi în Vest, dar și cu expertiza istoricului, care știe din cărți povestea locurilor pe care le explorează. Peisajele și personajele sunt atent observate și savuros descrise, cu un spirit critic bine temperat și cu un simț al umorului remarcabil. Memorabilă este, de pildă, conversația dintre scriitor și patronul unei pensiuni din Grecia la care s-a cazat. Turistul român evocă norocul pe care l-au avut elenii cu Winston Churchill, care nu a acceptat ca Grecia să devină o țară comunistă, cum s-a întâmplat cu România, în timp ce interlocutorul său se plânge că premierul britanic ar fi fost un nemernic care i-a tratat ca pe o colonie, iar despre capitalism consideră că “nu e pentru oameni, este împotriva lor”…
De altfel, ceea ce autorul numește “mozaicul european” îi oferă materie primă din belșug pentru reflecții care abordează inclusiv particularitățile și destinul acestui continent. Iar faptul că volumul este presărat cu desene ingenioase ale lui Dan Perjovschi îi conferă un plus de atractivitate.
Am retrăit, lecturând această carte, secvențe ale popasurilor mele în diverse orașe europene, unele experiențe semânănd mult cu cele povestite în carte. De pildă, în prima dintre cele două zile petrecute în toamna anului 2000 la Veneția, unde am ajuns cu un tren de noapte de la Viena, am comandat la prânz pizza și tiramisu. Era, în fond, alegerea firească pentru cineva care punea pentru prima oară piciorul în peninsula în formă de cizmă… Am fost cam dezamăgit de pizza destul de uscată cu care am fost servit, poate și pentru că acelea pe care le consumasem în capitala Austriei fuseseră mult mai gustoase, dar această constatare nu mi-a diminuat nicidecum încântarea de a descoperi minunatul oraș al dogilor! Iată ce povestește Codruț Constantinescu: “Căldura fiind infernală, ne-am refugiat într-un mic restaurant unde am mâncat o salată și două pizza, am băut multă apă rece, pentru doar vreo șaizei de euro. O nimica toată pentru angrenajul hospitalier venețian. Servirea a cam lăsat de dorit, la fel și feliile de pizza, făcute dintr-un aluat uscat de parcă ar fi fost cumpărate de la supermagazin, dar când ești în Veneția nu ai voie să murmuri.”
Autorul mărturisește că a merge hai-hui cu propriul autovehicul i se pare “suprema împlinire civilizațională, stadiul suprem al libertății de mișcare, una dintre cele patru libertăți fundamentale ale Uniunii Europene”. Această percepție se regăsește, de fapt, și în inspiratul titlu al cărții: “Liber în Europa”. A putea circula liber pe un întreg continent constituie o realizare majoră, mai ales că este vorba despre un continent care a fost decenii la rând divizat de Cortina de Fier! Comunismul s-a prăbușit și zidurile create de acesta au fost dărămate, dar, din păcate, pandemia a impus introducerea temporară a unor restricții de deplasare, determinându-i pe foarte mulți să suspine după concediile europene care deveniseră deja o normalitate. Frumusețea amintirilor din aceste călătorii rămâne însă vie…
Codruț Constantinescu spune că și-a inventariat aventurile europene în acest volum, care se dorește a fi și un mic ghid nepretențios. Aș zice însă că a izbutit mai mult decât atât: “Liber în Europa” este o carte europeană în literă și în spirit, care oferă cititorilor o perspectivă deopotrivă accesibilă și lucidă asupra unui continent care este și al nostru.
Puteți cumpăra cartea: Editura Vremea/Libris.ro/Cărturești.ro.
(Sursă fotografii: EdituraVremea.ro, pagina de Facebook a autorului)