„Cum să obții prosperitatea. Pașii de la A la Z către o viață bogată”, de Deepak Chopra
Editura Litera, Colecția Introspectiv, București, 2021
Traducere: Irina Nicolaescu
Sunt o cititoare reticentă față de cărțile care promit căi ușoare spre succes sau câteva zeci de soluții pentru o viață desprinsă din paginile revistelor de glamour. Adevărul este că trăiesc doar pe principiul: „cine muncește, acela are”. Nu știu dacă e vreo reminiscență a trecutului sovietic în care au trăit, crescut și s-au dezvoltat părinții mei, dar de mică auzeam această frază și iată că s-a întipărit. De aceea, cu mici excepții, nu prea citesc cărți de selfcare, de dezvoltare personală sau de, cum îmi place mie să spun, spiritualitate a marketingului (o, da, acum și spiritualitatea se vinde pe bandă rulantă).
Cartea lui Deepak Chopra a venit într-o conjunctură perfectă pentru mine, într-un moment când nu aveam mare așteptări de la lectură, dar și căutam un soi de inspirație liniștită, calmă, nezbuciumată. Titlul „Cum să obții prosperitatea. Pașii de la A la Z către o viață bogată” sună înșelător, de-a dreptul meschin, din punctul meu de vedere, deoarece cartea nu este una despre cum să te îmbogățești material, ci mai ales despre cum să devii spiritual bogat.
Deepak Chopra este un media american, de origine indiană, și un autor prolific de carte, care merge preponderent pe ideea de spiritualitate și de medicină netradițională, vorbind în majoritatea volumelor sale despre nevoia de eliberare, de regăsire a sinelui. Prezentul volum, tradus la editura Litera, în colecția Introspectiv, este un mic și comprimat ghid de regăsire a ideii de bunăstare, de bogăție și de belșug. Chopra nu inventează bicicleta și nu aduce formule magice, ci discută în termeni echilibrați despre fluxurile ideatice, despre regăsirea vibrațiilor personale și despre revenirea la originile prestabilite. Creând un soi de alfabet al stării de bine, acesta reușește să traseze niște concluzii fine și să amintească despre unele subiecte sensibile, cum ar fi: nevoia de comuniune, lucru constant asupra sinelui și acceptarea eșecului.
Fiecare sfat, care apropo poate fi citit separat sau în tandem cu celelalte, este reflectat în manieră laconică, reducând considerabil efortul cititorului de a analiza prea profund lucrurile. Aș spune chiar că este genul de carte „mură în gură”, din care scoți exact acel „suc ideologic” de care ai nevoie instantaneu. Chopra nu pune la încercare răbdarea cititorului, nu îl motivează să sape mai în adâncime, ci îl relaxează binevoitor, spunându-i că este important să găsească vibrația corectă la care să se racordeze.
Intuiesc că această cărticică mică va fi pe gustul cititorilor grăbiți, celor care nu au timpul necesar pentru a săpa în adâncime, dar care își doresc niște sfaturi evidente, la îndemână, numai bune de aplicat de zi cu zi. Cu siguranță, aceste sfaturi nu vă vor aduce milionul, dar vor da o claritate gândurilor pe care le aveți de-a lungul zilei, săptămânii sau lunii, amintindu-vă despre cât e de important să asculți, să auzi și să simți comuniunea cu Universul imens care ne îmbrățișează cu atâta patos.
Puteți cumpăra cartea: Editura Litera/Libris.ro/Cartepedia.ro.
(Sursă fotografie autor: hbr.org)