Carti Literatura romaneasca

Scurtă incursiune în miturile biblice. Romanul „Prevestirea”, de Ioana Pârvulescu

”Prevestirea”, de Ioana Pârvulescu
Editura Humanitas, București, 2020

În ultimii câțiva ani de când dedic extrem de mult timp literaturii, am încercat să redescopăr pentru mine plăcerea lecturilor naționale și a autorilor contemporani, care știu cum să cucerească un cititor filă cu filă. Câteodată, această misiune este dificilă, dar, în unele cazuri fericite, răbdarea mea a fost răsplătită cu bijuterii narative. Pe bună dreptate și fără a exagera meritul autorului, încadrez în această categorie de experiențe și romanul „Prevestirea”, semnat de Ioana Pârvulescu și apărut, în vremuri de mare restriște, la Editura Humanitas.

Romanul explorează mitul biblic al lui Iona, un profet al cărei istorie se regăsește în Vechiul Testament, dar și în referințele apostolice din Noul Testament (Evanghelia după Matei sau cea după Luca). Pentru toți cei care au citit măcar pasaje biblice este lucru știut că Iona a fost înghițit de un pește, după ce a încercat să evite porunca lui Dumnezeu de a pleca în Ninive, fugind spre Iope și Tarsis.

În romanul Ioanei Pârvulescu, Iona este o figură profund umană, cu frici, dezamăgiri și temeri, fiind despuiat cumva de alura profetică în care-l învelește tradiția seculară. Iona este imaginea perfectă a omului care încearcă să se regăsească pe sine într-o societate și un timp, pe care, probabil, îl depășește cu desăvârșire. De-a lungul lecturii, m-am prins tot mai tare pe ideea că Iona este întruchiparea unei omeniri, a unui popor pribegit în căutarea propriului sine.

„…cine­ar fi crezut că bărbatul ăsta tăcut are atâta vână în el?
Nici habar n­are de moarte! E prima dată că văd așa ceva.”

Adâncimea narațiunii, atenția față de detalii și maniera cu care Ioana Pârvulescu concepe acest fir istoric – iată câteva dintre elementele sine qua non ale acestei cărți. În plus, dacă nu aș fi știut că e un autor român, cu siguranță, aș fi trecut acest roman în clasa celei mai bune literaturi mondiale de tradiție, în care se regăsește respectul față de cititor și față de narațiune. Spun asta, deoarece autoarea anume asta face, ne oferă o istorie în care nu există un suspans, dar există o cronologie și o structură demnă de cele mai canonice romane ale vremii.

Un moment aparte pe care țin să-l menționez este că autoarea a valorizat extrem de potrivit și oportun tradiția orală, construind o carte liniară, care acoperă întreaga acțiune a mitului, dar o și suprapune cu realitățile acelei vremi, astfel încât cititorul să aibă ocazia de a se adânci în atmosfera acelei perioade și să păstreze simultan posibilitatea de a observa evoluția evenimentelor.

Lecturând acest roman, am ajuns la concluzia sinceră că avem un potențial exclusiv în literatura română contemporană, deoarece există autori care au talentul de a reînvia vremuri trecute, oferindu-le, chiar și celor mai sceptici cititori, verosimilitate și magi, fără pic de iz habotnic, e într-un singur recipient: romanul. Ioana Pârvulescu a dat voce unei istorii biblice în care disperarea, regăsirea și renașterea merg mână în mână, iar vocea lui Dumnezeu este omniprezentă.

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas/Libris.ro/Elefant.ro.

(Sursă fotografii: LibHumanitas.ro, ortodoxinfo.ro, Radio România Muzical)

Articole similare

„Este o datorie morală de a transmite generațiilor ce urmează niște adevăruri istorice” (Anda Vahnovan, interviu)

Corina Moisei-Dabija

Sânge satanic, de Cristina Nemerovschi

Jovi Ene

Mistica rugăciunii și a revolverului. Viața lui Corneliu Zelea Codreanu, de Tatiana Niculescu

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult