”Regina Diavolului”, de Jeanne Kalogridis
Un roman despre Caterina de Medici
Editura Humanitas Fiction, Bucuresti, 2013
Traducere din engleza de Anca Dan
Fapte seci si anoste din istorie, insiruiri de date si nume fara chip capata viata in condeiul autoarei de fictiune istorica Jeanne Kalogridis. Ani tulburi, decizii politice ciudate, superstitii, vrajitorie si un personaj central controversat – Caterina de Medici – sunt tot atatea atuuri care te determina sa alegi aceasta carte si sa n-o mai lasi din mana.
Caterina descopera de mica fata urata a realitatilor politice, pe masura ce evenimentele se precipita si ii definesc destinul, prima lectie insusita cu succes fiind aceea ca scopul scuza mijloacele indiferent cat de sangeroase se dovedesc a fi acestea.
In copilarie, Caterina de Medici este crescuta cu ideea ca va conduce Florenta, dar cand rebelii cuceresc orasul si este luata prizoniera, viitorul sau devine dintr-odata incert. Evenimentele capata insa alta turnura, Caterina scapa si unchiul sau Papa Clement al VII-lea ii aranjeaza casatoria cu printul Henri care devine ulterior mostenitorul tronului francez.
Ca regina Caterina cauta raspunsuri si explicatii la visele sale infricosatoare si aceasta cautare o aduce in preajma lui Nostradamus. Prezicerile sumbre ale marelui magician despre fii sai o determina pe Caterina sa sa apropie de magia neagra pentru a le schimba viitorul si cimenteaza relatia sa cu Cosimo Ruggieri.
Romanul urmareste viata Caterinei de la prima intalnire cu astrologul care o ajuta sa-si inteleaga destinul si sa-i dea viata, pana la finalul lor ca aliati la curtea Frantei pe care Caterina o conduce ca Regenta si mama a regelui.
Autoarea abordeaza aspectele cele mai controversate ale caracterului eroinei principale, prezentand cititorului o Caterina de Medici neobisnuita, interesata de astrologie, filozofie si matematica mai degraba decat aspectele conventionale ale religiei. Ironic sau nu, conflictul religios dintre catolici si hughenoti este cel care ii domina viata.
Complexitatea razboaielor religioase si politicile de putere ale epocii se imbina cu relatia controversata a Caterinei cu Ruggieri. In viziunea autoarei marea iubire a Caterinei este sotul ei, desi acesta nu are ochi decat pentru Diane de Poitiers, insa relatia cea mai lunga, puternica, neinteleasa de cei din jur dar vazuta ca o sursa a puterilor sale este cea cu Cosimo Ruggieri. Prin intermediul sau apeleaza la fortele raului care ii tulbura visele prin cosmare sperand sa le foloseasca in favoarea sa, pentru a evita soarta sangeroasa care i se arata.
Intr-o perioada dominata de conflicte religioase, de ciuma, de infruntari intre catolici si hughenoti, de escaladarea si generalizarea violentei, Caterina este mieroasa, intriganta, umila sau docila cand este nevoie, apeland la orice si oricine o poate ajuta sa se mentina in cartile puterii.
Chinuita de cosmaruri si torturata de interpretarile haotice si false ale viselor, eroina nu este decat o prizoniera a terorii de care incearca sa scape. Dependenta de preziceri astrale nu o salveaza insa de tradarea suprema, cea a fiilor ei deveniti adulti profund viciati, copiii pentru soarta carora chemase magia in ajutor. Sentimentele pentru copii n-o vor impiedica insa sa actioneze asa cum a facut la fiecare lovitura incasata de la viata, sacrificand totul pentru siguranta sa, chiar si vietile celor nevinovati.
“Regina Diavolului” contine o parte fantastica si evident fictiva, insa faptele reale incluse in naratiune sunt destul de puternice pentru a mentine povestea interesanta. Nu va veti bucura insa de o poveste de dragoste, ci de povestea vietii unei femei puternice care a reusit sa conduca o tara si in acelasi timp sa patroneze un conflict ce a generat sacrificarea catorva mii de oameni nevinovati intr-o singura noapte.
1 comment