Razbunarea Lui Finnigan (Edward Finnigans Upprättelse), de Roslund & Hellström
Editura Trei, Colectia Fiction Connection, Bucuresti, 2011
Traducere din suedeza si note de Gabriella Eftimie
Ca urmare a pasiunii pe care o am pentru literatura politista, alimentata din plin de aparitiile volumelor scandinave in materie, sigur ca m-am repezit hulpava si asupra noii oferte de la Gazeta Sporturilor.
Al treilea volum al seriei de romane politiste suedeze , scris de tandemul Roslund si Hellstrom (asupra carora informatia edificatoare apare pe situl lor), a fost o surpriza pentru mine, pentru ca dincolo de firul povestirii condus ingenios, exista problematica: filozofia – inca acuta in democratiile contemporane – a mentinerii pedepsei cu moartea. Pentru ca undeva, dincolo de probele aduse sau insuficient aduse in instante, intru stabilirea vinovatiei inculpatilor, exista incertitudinea, exista superficialitatea, exista nepasarea privind atat victimele cat si presupusii vinovati.
Ca urmare, oameni absolut nevinovati, pe care viata i-a prins in cele mai nefericite conjunctii cu victimele unor crime, sunt condamnati la moarte, asteapta in celule speciale – indiferent cum sunt ele denumite – in functie de inchisorile in care sunt incarcerati – si orice interventii legale in justitie – ulterioare condamnarii fatale – sunt lovite de obtuzitatea si “intransigenta” sistemului. Si la toata aceasta “intransigenta” concura instinctele primare ale membrilor societatii, viscerale dorinte de razbunare – “ochi pentru ochi si dinte pentru dinte …viata pentru viata”, dar si meschine si intortochiate ratiuni politice menite sa-i sustina in functii inalte pe indivizi lipsiti de constiinta.
Este cumplita trauma psihica a acestor nefericiti nevinovati, care isi petrec ani dupa ani in celula, asteptandu-si electrocutarea sau injectia letala!
Talentul celor doi autori construieste o intriga excelenta, care cuprinde deopotriva atat familiile victimelor, atat aparatele sistemului – pe cel legislativ, pe cel politienesc (inclusiv FBI), dar si si pe acela care prin natura profesiunii, vine zilnic in contact cu condamnatii la moarte in asteptarea executarii verdictului. Extinsa pe doua continente, respectiv in Suedia si in Statele Unite, actiunea insista documentat asupra specificului celor doua societati si asupra caracterelor si problemelor personale si profesionale ale personajelor prinse in aceasta poveste extraordinara.
Formarea profesionala a autorilor, Roslung (analist al sistemului corectionar din Suedia si jurnalist in ultimii ani la Rapport News) si Hellstrom (un fost condamnat care a fondat ulterior o organizatie care lupta pentru prevenirea criminalitatii) si-a spus cuvantul in realatarea atat de veridica a acestei fictiuni profund tangenta cu realitatea. Si miezul intrigii, nodul care se descalceste in final, este fara doar si poate – magistral orchestrat. In fata ochilor mintii cititorilor totul se limpezeste cu o intensitate dureroasa. Pentru ca dureroasa este intrebarea pe care si-o pune fiecare si de altfel, cu care si noi, romanii, am avut de-a face imediat dupa 1989: cat de uman corecta este pedeapsa cu moartea? Nu cumva devenim si noi, fiecare dintre noi, criminali, luand viata unui om?
M-am ferit sa devoalez ceva din misterul acestui roman, pentru ca sunt de parere ca el TREBUIE citit, pentru a intelege o problema si o intrebare a lumii in care traim. O lume care si asa este plina de crime. De ce sa devenim si noi criminali! Greselile trebuie sa fie ispasite, insa intr-un sistem corectional adaptat gravitatii lor si conform conceptiilor morale si sociale ale timpurilor moderne.
2 comments