Prin blogosfera literara Recomandat

Prin blogosfera literara (29 octombrie – 4 noiembrie 2012)

Pe blogul BookMag, Bogdan Alexandru Stanescu ne vorbeste despre „Amintirile deghizate” ale lui Ovid S. Crohmalniceanu: „Crohmălniceanu știe să pună degetul foarte clar atât pe rănile acuzatorilor, cât și pe ale acuzaților, știe să arate, cu lux de amănunte (deși înțeleg, din prefața Ioanei Pârvulescu, prefață pe care am citit-o cu nețărmurită invidie, că drumurile spre casă împreună cu profesorul, după cenaclul Junimea, conțineau mult mai multe detalii picante din viața scriitoricească, detalii ce nu au trecut ca atare în carte), că mulți dintre cei înghesuiți fără rezerve în tabăra colaboraționiștilor au făcut foarte multe pentru confrați, sau au subminat sistemul așa cum au putut.”

Dragos scrie pe Chestii livresti despre „FEM”, de Magda Carneci, unul dintre romanele aflate in finala premiului „Augustin Fratila”: Impresie (foarte) buna: o carte a esențelor, și nu e de mirare că autoarea e poetă. aș asemăna fem-ul magdei cârneci cu orbitor-ul lui cărtărescu, căci amândouă fac mărturie despre modul unic și personal de a fi al autorului în lume, mai bine spus al devenirii sale (poetice) în lume – la amândoi apare metafora fluturelui ce iese din pupă.”

Dan-Liviu Boeriu constata ca suntem martorii unui reveriment al prozei scurte atunci ne vorbeste despre “Pana la capatul liniei”, de Petre Barbu: Până la capătul liniei, volumul lui Petre Barbu, conţine, fulgurant, micro-meditaţii izolate despre viaţă, moarte, boală, sub forma unor flash-uri fotografice şi a unor secvenţe abrupte, convertite în fotograme vii şi translucide. Ziarist de profesie, autorul decupează din realitatea imediată bucăţi aparent anodine, dar care, la o privire mai atentă, relevă un detaliu semnificativ al imaginii de ansamblu. La Petre Barbu, măruntul ţine loc de element simbolic al tabloului finit. Povestirile lui semănă, imagistic vorbind, cu fotografiile în care sunt reliefate doar subiectele din prim-plan, în timp ce planul secund e blurat şi poate fi doar ghicit.”

Marius Chivu este entuziasmat in Dilema Veche de cartea de calatorie „Cuba continua”, scrisa de Cosmin Bumbut si Elena Stancu, aparuta la Editura Art, concluzionand: „O carte-album splendidă şi profund umană care vorbeşte despre Cuba şi cubanezi în cel mai onest şi adevărat mod.”

Recenzii carti pe Filme-carti.ro in aceasta saptamana:

-„Sinuciderea. De ce a atacat Hitler Uniunea Sovietica?”, de Victor Suvorov

Ultimul rege al Scotiei, de Giles Foden

In livada, randunicile, de Peter Hobbs

„Nunta la malul marii”, de Abdelkader Benali

„Fereastra serviciilor secrete”, de Aurel I. Rogojan

Profetii si marturii crestine pentru vremea de acum

Articole similare

Turcia și fantoma armeană, de Laure Marchand și Guillaume Perrier

Jovi Ene

Motive pariziene: „Dimineața la Café Rostand”, de Ismail Kadare

Jovi Ene

Prin blogosfera cinefila (30 iulie – 5 august 2012)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult