Prin blogosfera literara Recomandat

Prin blogosfera literara (21-27 martie 2011)

Pagina Web a Institutului Cultural Roman din Tel Aviv prezinta cateva dintre actiunile care vor fi organizate in Israel in saptamanile si lunile urmatoare. Atrage atentia in mod special conferinţa și expoziția organizata la Bersheva cu titlul „Eu sunt român: ruta Bucureşti – Tel Aviv”.  ‘Conferinţa va prezenta studii de caz semnificative pentru diverse domenii culturale: istorie, folclor, teologie, literatură, cinematografie şi arte plastice. În același timp, vor fi discutate influenţele şi rădăcinile creative româneşti ale unor artiști israelieni de origine română, precum și contribuţii importante ale unor intelectuali evrei la patrimoniul cultural românesc. Participantii sunt specialiști români și israelieni, care vor puncta subiecte relevante pentru ambele medii culturale.Expoziția aduce în atenția publicului puncte de vedere diferite asupra identităţii româneşti, asupra tradiţiei şi memoriei, aşa cum apar în creaţia vizuală a 20 de artişti români şi a 20 de artişti israelieni de origine română.’ Deschiderea expozitiei si conferinta vor avea loc pe 29 martie, si expozitia va ramane deschisa pana pe 26 mai.

Pe Web site-ul filialei din Paris a Institutului Cultural Roman citim despre decernarea la 24 martie a premiului international pentru literatura francofona Benjamin Fondane 2011. ‘Creat in colaborare cu OIF, asociatia Printemps des poètes si Societatea internationala de studii Benjamin Fondane, premiul este acordat in fiecare an unui scriitor strain de expresie franceza. Anul acesta, nominalizatii sunt: tunisianul Tahar Bekri, libaneza Vénus Khoury-Ghata, chilianul Luis Mizon, israelianul Bluma Finkenstein, kurdul Seyhmus Dagtekin, marocanul Abdellatif Laâbi si luxemburghezul Jean Portante.’

Susan Sontag

Vladimir Tismaneanu se refera pe blogul sau la complexa si controversata personalitate a scriitoarei americane Susan Sontag: ‘Admirata neconditionat de unii, vehement criticata de altii, Susan Sontag a fost una dintre cele mai originale, deci controversate, personalitati intelectuale americane. Iata ca editura Humanitas a demarat o serie de autor dedicata regretatei eseiste publicand tulburatoarea carte scrisa cu putin timp inainte de stingerea ei din viata, „Privind la suferinta celuilalt”.  Este o meditatie de o sinceritate ce-ti taie respiratia despre cruzime, suferinta, agonie asa cum apar aceste stari limita in imaginile fotografice.’

Pe ‘Reteaua Literara’ Adrian Ionita si-a dedicat blogul sau in ultimele saptamani Japoniei si spatiului sau cultural in semn de omagiu si solidaritate dupa catastrofa naturala care a lovit aceasta tara, deschizand paginile blogului si colaborarilor primite de la prietenii sensibilizati de acest eveniment sub titlul ‘Japonia din inima mea’.

Cateva carti interesante sunt semnalate de Horia Garbea pe blogul sau: Am retinut notele despre volumul de teatru  ‘Bravul nostru Micșa!’ al lui Radu Țuculescu, romanul ‘Eremitul Kunala’ al lui Adrian Frățilă si cartea de poezie ‘Aerostate plângând’ a lui Traian T. Cosovei.

(Dan)

Delia: Colegii de la Film Reporter ne prezinta stirea: “Astăzi, „Biutiful” intră în cinematografe. Despre filmul lui ne vorbeşte Alejandro Gonzalez Innaritu”. Interesant, nu pierdeti articolul.

Daca vreti sa stiti ce ne-a rezervat weekendul 25-27 martie in Capitala, evenimente pe alese, iata ca pe Hotnews vine si face o cursiva si bogata relatare! E drept ca si soarele isi face pomana si-si arata din ce in ce mai des zambetul pe cerul nostru 🙂

Nebunia asta cu KUPONIADA vine cu oferte din ce in ce mai naucitoare: nuuuu, nici o carte, niciun film sau spectacol – ci nazdravanii de tot felul – crapelnita, cosmeticarie, tratamente faciale/corporale, lectii de dans si cireasa de pe tort iat-o saptamana aceasta si iata mai precis despre ce vorbim – asta asa, ca eu una habar nu aveam cu ce se mananca.

Despre Ziua Mondiala a Teatrului nu se face mare caz prin presa, insa bloggeri sunt receptivi – ca intotdeauna.

Un fragment interesant din volumul Marianei Sora („De senectute”) apare  pe blogul lui Benjamin Fondane. E foarte interesant tot ce scrie: patrunzator, cu nenumarate referinte livresti (care insa, nu incarca textul, pentru ca intra natural in fraza, fara obisnuitele artificii ale celor care vor sa epateze galeria).

O perceptie plina de umor a modului in care se repede presa asupra plecarii din viata a vedetelor, gasiti la SimplyBucharest.

Ultima carte citita de catre „specii de oameni” si descrisa drept: „O lucrare splendidă, o fascinantă lectie de istorie si totodată un mănunchi consistent de informatii în care cuvintele parcă/poate nu-si găsesc locul”.

La „explorator urban” gasim informatii noi  privind „noi obiective turistice anonime, spectaculoase, aflate in ruina”.

La „bucurestii vechi si noi” gasim unde Cezar Petre Buiumaci ne plimba prin „istoria lui Stalin in Romania”!

Pe Bradut Florescu acum il readuce Mihai Buzea pe blogul lui, impreuna cu reflexiile personale.

(Delia)

Rontziki ne aduce in aceasta saptamana cateva citate sugestive din Cartea lui Dan  C. Mihailescu, Cartile care ne-au facut oameni. Iata ce spune, de exemplu, Mircea Cartarescu: „De fapt, pe mine nu m-au format cărţile, ci lectura. Există o lume a lecturii, în absenţa căreia cărţile nu înseamnă nimic. Mai întâi a fost, pentru mine, plăcerea cititului, apoi obiceiul cititului, în fine, monomania cititului. Dar toate acestea sunt trepte inferioare ale actului de a citi. Abia când cititul a devenit pentru mine adicţie, am început să pătrund filozofia sa, care este lectura. În lumea lecturii nu mai citeşti cărţi, ci trăieşti sub enorma lor boltă, construită din cărţi, dar depăşindu-le, aşa cum o catedrală e mai mult decât pietrele din care e făcută. Depăşind cititul către lectură, se poate spune că faci pasul de la zidar la arhitect.”

Dragos ne vorbeste despre moda si modele, despre felul in care si-a construit copilaria si adolescenta si despre cum sunt regasite aceste lucruri in prezentul cotidian. Nimic nu mai este la fel insa: ” care sunt lucrurile bune şi care sunt cele rele? luat repede, n-aş şti să spun. doar că suntem pe deplin liberi să alegem. e viaţa noastră şi numai a noastră, nu a părinţilor, nu a prietenilor, nu a iubitelor sau iubiţilor, nu a profesorilor, nu a politicienilor.

eu am ales. sunt fericit? nici asta n-aş şti să spun cu certitudine. uneori da, deseori nu. „

(Jovi)

Contributori: Dan, Delia, Jovi

Articole similare

Prin blogosfera literara (28 ianuarie – 3 februarie 2013)

Dan Romascanu

Bad Teacher (2011)

Jovi Ene

Cel mai important dialog despre filme din toate timpurile: Hitchcock/Truffaut (2015)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult