Carti Carti pentru copii

Povestea vieții. Evoluția. Expoziție de Katie Scott

”Povestea vieții. Evoluția”. Ilustrații de Katie Scott
Text de Fiona Munro și Ruth Symons
Editura Humanitas Junior, București, 2019
Traducere din engleză de Maria Rizoiu

Seria ”Muzeelor” de la Editura Humanitas Junior continuă cu această expoziție ilustrată de Katie Scott, ”Povestea vieții. Evoluția”, care poate fi considerată o continuare perfectă pentru toți cei care au studiat un muzeu de istorie naturală, pentru toți cei care cunosc minime informații despre diferențele dintre creaționism și evoluționism, fie ei adulți, fie copii.

De altfel, de la această premisă se pornește în construirea acestui album frumos, respectiv din evoluția speciilor, așa cum spune și titlul:

”Evoluția este teoria științifică ce explică cum ajung ființele vii să se schimbe treptat și să se dezvolte de-a lungul timpului pentru a forma noi specii. Acest proces are loc în mare parte datorită selecției naturale, prin care organismele cele mai bine adaptate la mediu își transmit trăsăturile generațiilor următoare. (…) Conform teoriei evoluției, știm că toată viața de pe Pământ a pornit de la un singur strămoș comun, iar procesul de transformare continuă și astăzi…” (pag. 9)

Astfel, din expoziția lui Katie Scott vom cunoaște, cu imagini și texte sugestive (semnate de Fiona Munro și Ruth Symons), felul în care a evoluat viața pe pământ, de la Big Bang (chiar dacă de la Big Bang până la primele forme de viață au trecut încă 500 de milioane de ani) până la apariția omului, trecând prin cele mai importante și cunoscute epoci geologice, pentru a urmări cu atenția faina și flora acestei planete. Fiecare pagină are două componente principale, respectiv partea de text, unde este descrisă perioada geologică, cu cele mai importante caracteristici fizice și biologice, și partea grafică, ce prezintă viața în ansamblul ei, cele mai importante plante și animale ale perioadei.

Desigur, vom (re)descoperi aici și personaje bine cunoscute: tetrapodele, primii amfibieni, animalele cu patru picioare; dinozaurii din jurasic sau de după: brahiozaur, arheopterix, celebrul T-Rex, mamuții. Dar nu numai atât, pentru că sunt și revelații, și plante și animale pe care le întâlnim aici, bine reprezentate grafic, pentru prima oară: primul cefalopod primitiv, Orthoceras; peștii privitivi cu pești, Acantodiile; diictonii, acele animale considerate ”reptile mamifere”; prima pasăre cu cioc, Confuciusornis, de mărimea ciorii; Indricoterul, cel mai mare mamifer de sucat, din Neogen. Etc. etc.

Cum spuneam, un nou volum-album de gală de la Humanitas Junior, potrivit atât pentru adulți, cât și pentru copii, pentru studierea mai atentă, mai exactă, a unor perioade istorice despre care nu știm decât informații superficiale.

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas Junior.

(Sursă fotografii: Libhumanitas.ro, Laderasur.com, Itsnicethat.com)

Articole similare

O valiză de cărți din România

Adriana Ruta Neagoe

Din trecut, de Constantin C. Giurescu

Jovi Ene

Cleopatra (1963): Saptamana Elizabeth Taylor

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult