Carti Carti de fictiune

Porți peste timp: „Cetatea cucului din nori”, de Anthony Doerr

„Cetatea cucului din nori”, de Anthony Doerr
Editura Humanitas Fiction, Colecția Raftul Denisei, București, 2022
Traducere: Iulia Gorzo

Roman câștigător al Ohioana Book Award for Fiction (2022) și al Reading the West Book Award, Cetatea cucului din nori împletește narațiuni paralele, care se întind pe perioade de timp și locuri diferite. Avem parte de o călătorie hipnotizantă care combină istoria, fantezia și virtuozitatea literară explorând speranțele și visele personajelor, dar mai ales puterea vindecătoare a poveștilor. Scriitorul american Anthony Doerr aprofundează aici teme mari precum dragostea, rezistența, importanța literaturii și schimbările climatice și oferă un exemplu veridic al modului în care poveștile pot transcende timpul și pot conecta oameni din epoci și culturi diferite.

”Și privind astfel, tot dând pagina înainte și înapoi, băgă de seamă că orașele de pe amândouă părțile, cele întrucât și cele luminoase, erau de fapt totuna, că nu există pace fără război, nu există viață fără moarte și se temu.”

Romanul urmărește cinci personaje din trei epoci istorice diferite, ale căror povești la început par a fi separate. În Idaho, în prezent,  îl găsim pe Zeno Ninis, care are 80 de ani și regizează o piesă pentru biblioteca locală. Repetiția este întreruptă brusc de Seymour Stuhlman, care are un dispozitiv exploziv. Evenimentele de la bibliotecă se precipită, iar scriitorul schimbă total scena și ne aruncă cu 500 de ani mai devreme, în sec. al XV-lea, unde îl întâlnim pe Omeir, ai cărui boi au fost confirscați pentru asediul Constantinopolului. În interiorul orașului asediat,  Anna încearcă să strângă bani pentru sora sa bolnavă. Pentru a complica lucrurile și mai mult, ni se prezintă și o poveste care face tranziția către zona SF, căci se petrece pe o navă spațială din viitor, unde o tânără pe nume Konstance călătorește în căutarea unui loc mai sigur decât Pământul bolnav pe care ea și partenerii săi de drum l-au lăsat în urmă.

Fiecare personaj este construit ca o versiune a unui arhetip mitic: pornește într-o călătorie, suferă și revine la locul de plecare. Ca cititor, trebuie să acorzi încredere autorului, iar apoi, treptat, încep să apară conexiunile și fiecare poveste este privită cu alți ochi. Personajele atent conturate, care respiră natural din paginile cărții, au puterea de a inspira empatie și speranță chiar și în cele mai întunecate momente.

Printre capitolele scurte, cu care cititorii care au mai citit alte romane de-ale lui Anthony Doerr sunt deja obișnuiți, sunt intercalate fragmente dintr-un text grecesc (fictiv) al lui Antonius Diogene. Avem astfel parte de un roman-în-roman, pe care personajele din diferite epoci încearcă să-l protejeze. Cartea este împărțită în capitole care se concentrează pe fiecare personaj principal, alternând între povestirile lor. Deși fiecare poveste are loc într-un timp și un spațiu diferite, ele se intersectează și creează o rețea complexă de evenimente și conexiuni. Această structură fascinantă oferă o perspectivă largă asupra durabilității și impactului poveștilor și indică faptul că există anumite elemente umane universale care traversează timpul și spațiul. Paginile lirice, dar pline de forță sunt veritabile delicii literare, în ciuda faptului că avem totuși un roman destul lung.

”Dintre toate nebuniile pe care le facem noi, oamenii, poate că nimic nu e mai umil decât încercarea de a traduce limbile moarte. Nu știu cum suna limba vechilor greci, abia cartografiem cuvintele lor peste ale noastre, suntem condamnați la eșec de la bun început. Dar încercarea asta, strădania de a transporta un lucru peste râu din mâlul istoriei în epoca noastră, în limba noastră, asta e cea mai frumoasă luptă cu morile de vânt.”

Dincolo de temele pe care deja le-am menționat, Cetatea cucului din nori abordează, pe un ton ferm, dar calm, și tema crizei climatice și impactul uman asupra mediului, subliniind modul în care alegerile și acțiunile noastre au contribuit la actuala criză și evidențiază modul în care epuizarea resurselor naturale, defrișările, poluarea și emisiile de gaze cu efect de seră au dus la încălzirea globală și la o serie de alte probleme serioase de mediu. Personajele din cadrul cărții se luptă cu sentimentul de vinovăție asociat cu propria contribuție la această criză, recunoscând responsabilitatea colectivă de a lua măsuri și de a atenua deteriorarea mediului. Volumul avansează ideea că oamenii nu sunt izolați de lumea naturală. Acțiunile noastre un impact semnificativ în abordarea schimbărilor climatice și în conservarea planetei pentru generațiile viitoare.

Deși Cetatea cucului din nori este o operă de ficțiune, oferă totuși o perspectivă reală și corectă (mai ales prin poveștile lui Seymour și Konstance) asupra impactului pe care oamenii îl au asupra naturii și a pericolelor care decurg de aici. Autorul subliniază importanța recunoașterii responsabilității noastre colective de a proteja și conserva mediul înconjurător și evidențiază necesitatea unor practici durabile și a unei schimbări a mentalităților pentru a combate schimbările climatice.

Unul dintre punctele cheie ale romanului este pledoaria pentru puterea transformatoare a literaturii. Doerr subliniază importanța poveștilor și a cărților în modelarea indivizilor și a societăților. Poveștile devin o modalitate prin care personajele își împărtășesc experiențele, speranțele și temerile și prin intermediul lor, persoane din medii și perioade de timp diferite sunt conectate prin abordarea comună a experienței umane și a provocărilor pe care le ridică schimbările climatice. Literatura este, de asemenea, și o sursă importantă de alinare și inspirație pentru personaje, cărțile servesc drept refugiu și oferă o evadare din realitățile dure ale lumii, stimulează imaginația și pot motiva indivizii și comunitățile să acționeze pentru schimbări pozitive în vederea protejării mediului.

Trecerile perfecte între diferite perioade de timp și perspective îi mențin pe cititori implicați în viețile personajelor, chiar dacă firele poveștii sunt împletite în moduri complicate, iar ilustrarea fragilității vieții și a rezilienței spiritului uman este nu numai emoționantă, cât și provocatoare, demonstrând că și în fața unor dificultăți copleșitoare pot exista momente de frumusețe, compasiune, conexiune și transcendență.

În cadrul mai multor interviuri, Anthony Doerr a menționat că inspirația pentru carte a venit din fascinația sa pentru biblioteci, cărți și puterea povestirii și ca a fost atras de ideea de a explora modul în care literatura poate transcende timpul și spațiul, conectând oameni din epoci și culturi diferite. Scrierea romanului a fost un demers de amploare, a implicat cercetarea unor texte istorice, vizitarea mai multor biblioteci și analiza multor mituri și povești. Scopul nu a fost doar să creeze o poveste convingătoare care să placă cititorilor, ci și să transmită un mesaj mai profund despre rezistența spiritului uman și puterea literaturii.

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas Fiction/Libris.ro/Cartepedia.ro.

(Sursă fotografii: humanitas.ronytimes.com)

Articole similare

Eshkol Nevo la București

Delia Marc

Comploturi în subterane: ”Cel mai bun roman al tuturor timpurilor”, de Daniel Bănulescu

Dan Romascanu

Final, de Fernanda Torres

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult