„Proiecte globale 2045”, de Daniel Estulin
Editura Meteor Press, București, 2020
Lumea în care trăim, acest leagăn al civilizației, se îndreaptă vertiginos spre marginea unui abis economic, social, geopolitic. Popoarele, care pledau înainte pentru pace mondială, au ajuns acum să se înarmeze, la figurat, cu instrumente de propagandă și să disemineze agresiunea ca metodă de conversie a unor poziții ideologice. Fiecare stat încearcă să abroge limitările care îi parvin și să lase o înscriere adâncă pe piatra compromisului global. Suntem mai aproape de sfârșit, dar mai departe de agonie. Încotro să o luăm?
Daniel Estulin, jurnalist și expert în comunicare, născut în Uniunea Sovietică (actualmente, Lituania), dar care a emigrat cu familia în Canada la vârsta de 14 ani, încearcă să dea un răspuns plauzibil acestei întrebări. Probabil, grație acestei scurte descrieri a activității sale profesionale, el poate fi recunoscut drept unul dintre cei mai faimoși autori-teoreticieni ai conspirației de astăzi. Cărțile sale „Cine guvernează lumea?”, „Secretele clubului Bilderberg”, „Institutul Tavistock” sunt bestseller-uri cu cifre de vânzări impresionante.
Volumul „Proiecte globale 2045”, tradus în 2020 la Editura Meteor Press, este ceea ce aș putea ușor cataloga drept una dintre lecturile conspiraționiste de cel mai înalt nivel. Pro-Trump, cu idei socialiste destul de bine reliefate, Estulin creionează niște strategii (atenție, nu predicții!) cu privire la cursul istoriei și al determinării schimbărilor ce urmează să apară. Întregul volum este construit și consolidat pe ideea de proiect global, divizându-le în cel occidental (capitalist), socialist și islamic. Pornind de la ideea unei crize în care statele ar fi brusc schimbate de comuniuni suprastatale, autorul ne poartă prin posibilele scenarii de dreapta sau stânga, scoțând în față avantajele și dezavantajele unor modificări mai mult sau mai puțin violente.
Dezintegrarea statală, dar și expirarea proiectelor suprastatale precum este Uniunea Europeană, prestabilirea unui posibil nou Imperiu Otoman, împărțirea hegemoniei globale – sunt doar câteva dintre ideile pe care le translează Estulin în acest volum de non-ficțiune. Relevanța demersului său este de a ne aminti că fiecare schimbare vine la pachet cu rezistență și doar acceptând această cale spre transformare, putem admite că viitorul nu va fi atât de sumbru.
Totuși, nu pot omite anumit riscuri pe care astfel de cărți le aduc la pachet. Teoriile enunțate pot fi ușor interpretate și pentru un neinițiat în probleme de ordin geopolitic, acestea pot genera un extremism de viziune. Estulin nu își menajează cititorii, vorbind destul de frecvent și pe alocuri tăios despre vina finanțiștilor care au preluat lumea. Miza acestei teorii este imbatabilă și vine să continuie tradiția „Miliardului de aur”, doar că de această dată cei bogați nu mai au o naționalitate anume (în speță, cea evreiască), ci sunt părtașii globalizării, oameni care au avut doar de câștigat de pe urma ruinei.
Mi se pare de-a dreptul fascinantă ușurința cu care Estulin vorbește despre război, despre diplomație și despre schimbarea de paradigmă. Analiza sa este aidoma unei lecții spuse sus și tare de la tribuna națiunilor, scoțând în relief eșecurile grosiere ale guvernelor în exercițiu, dar și ale puterilor supranaționale.
De ce ar trebui să citiți o astfel de carte? Probabil, motivul prioritar este necesitatea de a percepe viitorul ca pe o dimensiune la care deja putem lucra. Estulin îlși poartă cititorii, la fel ca firul Ariadnei, dincolo de colapsul omenirii, unde fie va apărea neantul, fie vom deveni parte dintr-o societate utopică de succes.
Puteți cumpăra cartea: Editura Meteor Press/Libris.ro/Cartepedia.ro.
(Sursă fotografie autor: Twitter.com)