Carti

O abordare holistică a stării de bine: „Stretching pentru orice vârstă”, de Jessica Matthews

„Stretching pentru orice vârstă”, de Jessica Matthews
Editura Pilot Books, 2021
Traducere: Smaranda Nistor

În agitația vieții moderne, mulți dintre noi petrecem multe ore pe zi stând pe scaunul de la birou, fie din cauza locului de muncă, fie din cauza stilului de viață sedentar. Această ședere prelungită își pune amprenta asupra corpului nostru, în special asupra spatelui, ducând adesea la disconfort, rigiditate și chiar dureri cronice. Cu toate acestea, în mijlocul provocărilor sedentarismului și a problemelor de spate, există un remediu simplu, dar puternic: stretchingul.

Corpul nostru este făcut pentru mișcare, dar, pe măsură ce avansăm în vârstă, realizăm că facem din ce în ce mai puțină mișcare și că mușchii noștri devin tot mai rigizi. Volumul Stretching  pentru orice vârstă  prezintă exerciții simple, dar eficiente, menite să vă facă mai flexibili, să vă îmbunătățească mobilitatea și să vă reducă durerile articulare. Stretchingul este esențial pentru pentru menținerea supleței și a rezistenței mușchilor și crucială pentru persoanele care se luptă cu probleme de spate sau pentru cele care sunt țintuite pe scaun pentru perioade îndelungate. Importanța întinderii transcende simpla flexibilitate fizică; ea favorizează o abordare holistică a stării de bine, cuprinzând atât corpul, cât și mintea.

Jessica Matthews, profesoară de Kinetoterapie la Point Loma Nazarene University și Yoga la MiraCosta College din San Diego, California, prezintă principiile de bază ale stretchingului corect, plus numeroase tehnici de îmbunătățire a exercițiilor, detalii despre fiecare poziție de stretching, precum și sfaturi pentru a crește sau diminua intensitatea exercițiului, și oferă mai multe serii de exerciții de flexibilitate menite să vă detensioneze mușchii, în funcție de activitățile zilnice pe care le realizați.

Pentru persoanele care se confruntă cu probleme de spate, fie că provin din accidentări, postură greșită sau dezechilibre musculare, întinderea oferă o cale spre ușurare și reabilitare. Durerile de spate apar adesea din cauza tensiunilor și încordării mușchilor care înconjoară coloana vertebrală, exacerbate de perioade prelungite de inactivitate. Prin angajarea în întinderi specifice, persoanele pot atenua încordarea musculară, pot îmbunătăți amplitudinea de mișcare și pot realiza o aliniere corectă a segmentelor coloanei vertebrale.

Unul dintre principalele beneficii ale exercițiilor de stretching constă în capacitatea sa de a contracara efectele negative ale lipsei de mișcare prelungite. Atunci când stăm jos pentru perioade îndelungate, flexorii șoldului, mușchii ischiogambieri și mușchii lombari tind să se scurteze și să se încordeze, ceea ce duce la disconfort și la scăderea mobilității.

Încorporarea unor pauze regulate de stretching în rutina zilnică poate atenua aceste efecte, prevenind apariția durerii cronice și favorizând o relație mai dinamică cu corpul nostru. Stretching pentru orice vârstă propune astfel de exerciții, pe care le putem combina în funcție de momentul zilei și locul în care ne aflăm (birou, acasă). Volumul are o parte introductivă despre stretching și beneficiile sale, despre tipuri de stretching, partea a doua este împărțită pe tipuri de exerciții pentru fiecare parte a corpului, iar ultima propune sesiuni de antrenament pentru activitățile zilnice, pentru atenuarea durerilor, dar și moduri de a personaliza exercițiile.

„Ca fost sportiv de performanță am știut dintotdeauna că mobilitatea și flexibilitatea îmi sporesc viteza de deplasare în teren și mă ajută să evit accidentările. Recomand această carte tuturor celor care vor să practice corect și eficient stretchingul.”, Victor Hănescu, fost jucător profesionist de tenis, locul 26 ATP

Aceste activități de stretching pot funcționa și ca un antidot puternic pentru monotonia și stagnarea inerente stilului de viață legat de birou, revigorând atât corpul, cât și mintea. Prin întreruperea perioadelor prelungite de ședere cu întinderi ușoare, persoanele își pot întări mușchii, pot îmbunătăți circulația și pot atenua oboseala mentală. Integrarea exercițiilor de întindere în ziua de lucru poate aduce beneficii vizibile într-un timp relativ scurt. Întinderile simple, dar eficiente, cum ar fi pliurile în față, răsucirile în poziție așezată și întinderile flexorilor șoldului, pot fi încorporate fără probleme în rutina zilnică, necesitând timp și spațiu minim. Astfel se pot reduce efectele negative ale sedentarismului, favorizând vitalitatea și rezistența.

”Mobilitatea și elasticitatea sunt esențiale pentru condiția fizică bună. Ne sporim mobilitatea și elasticitatea întinzându-se. Prin definiție, mobilitatea este capacitatea de mișcare a unei articulații. Fiecare dintre articulațiile corpului nostru posedă propriul grad de motricitate, deci nu există un standard universal valabil prin care să măsurăm mobilitatea bună. Un adult sănătos ar trebui să poată să-și miște fiecare articulație în parte sau o serie de articulații prin toată gama de poziții posibile în mișcare. Deși gradul nostru de mobilitate poate fi influențat de diverși factori, mecanica este aceeași pentru toți, fiindcă mușchii au aceleași structuri și funcții fiziologice.”

Legătura cu propriul corp este foarte importantă, iar aceste exerciții cultivă un sentiment sporit de conștientizare a corpului, dând posibilitatea de a trata zonele de tensiune și disconfort în mod proactiv. Studiile au arătat că avem parte de o viață mai bună și de alte avantaje pe termen lung atunci când obiceiurile noastre cuprind și diverse triburi de străin: reducerea rigidității, o performanță mai bună, un echilibru îmbunătățit, reducerea stresului și relaxarea fizică, mai puțină durere, preîntâmpinarea accidentărilor și a crampelor. Pe lângă beneficiile sale fizice, stretchingul are implicații profunde pentru bunăstarea mentală și emoțională. Fluxul ritmic al mișcărilor de stretching poate servi ca o formă de meditație în mișcare.

Stretchingul este și un instrument puternic pentru gestionarea stresului, ajutând la ameliorarea tensiunii acumulate și stocate în corp. Eliberând încordarea musculară, promovând relaxarea și favorizând calmul și echidistanța. Adoptând o practică regulată de stretching, ne putem recăpăta controlul asupra bunăstării fizice, cultivând o relație armonioasă între corp, minte și spirit. În timp ce ne întindem, nu numai că ne extindem limitele flexibilității noastre fizice, dar ne îmbarcăm și într-o călătorie de autodescoperire.

Puteți cumpăra cartea: Pilot Books/Libris.ro/Cartepedia.ro.

Articole similare

Despre magie și manipulare: Istoria filosofică și politică a ocultismului, de Felix Fabart

Carmen Florea

Darurile mici ale vieții: Soniecika, Înmormântare veselă. Minciunile femeilor, de Ludmila Ulițkaia

Carmen Florea

Aur din vid: „Pași în spațiu. După 50 de ani“, cu Bogdan Marcu

Carmen Florea

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult