Carti Eseuri Recomandat

Muște pe parbrizul vieții: Nou catalog de perle, de Radu Paraschivescu

Muște pe parbrizul vieții: Nou catalog de perle”, de Radu Paraschivescu

Editura Humanitas, Colecția ”Râsul lumii”, București, 2014

Moto: ”Nu cred în sfârșitul lumii, dar, dacă ar fi să vină, aș vrea să mă prindă beată! Să nu simt, să nu văd, să nu aud. De cutremure nu mi-e frică, mie îmi place să mă zgâlțâi.” (Simona Sensual)

Excepțional de amuzantă este această carte. Am râs în hohote pentru prima dată în tren, fără să am nevoie de o glumă din partea colegilor de navetă sau să discut cu cineva o întâmplare amuzantă. Am tot subliniat perle și citate din această carte, le-am recitit mie însumi de mai multe ori ca să văd până unde merge prostia omenească și impertinența politică, le-am exemplificat tuturor celor apropiați pentru a ne amuza copios de politicienii sau fotbaliștii români, de prostia sau nebunia unora, de totala lipsă de inspirație și cultură, măcar minimală, a liceenilor noștri, puși în fața primului examen cu adevărat important, bacalaureatul.

Radu Paraschivescu nu este la prima colecție de acest fel, dar parcă niciuna nu este la fel de penetrantă ca aceasta. Se pare că, odată cu trecerea anilor, sentimentul că avem la conducere niște idioți se acutizează, iar aceștia nu iau niciun fel de măsură pentru a nu mai apărea în astfel de colecții. Dacă Becali și Vanghelie, pentru a da doar două exemple, sunt elemente comune ale perlelor culese de Radu Parashivescu, tot mai mulți oameni din fruntea statului, fără scuze motivate, apar aici și ne îngrozesc cu privire la prostia aflată la capul acestei țări. Maria Grapini este agramata absolută, dar întâlnim și succesurile Elenei Băsescu sau limbajul de lemn absurd (din păcate și curios, în același timp) al lui Mircea Diaconu. Prima dintre ele este autoarea, printre altele, a unei fraze precum: ”Sper ca cele șapte firme românești să avem succes.”

radu-paraschivescu-desprePe de altă parte, indiferent de prostia, de lipsa de competență lingvistică sau delăsarea celor care au spus aceste de duh, Radu Paraschivescu are dreptate în Argumentul acestei cărți: ne amuzăm, râdem, spunem mai departe, dar în final totul este trist. Trăim într-o țară în care conducătorii și vedetele nu au nici șapte ani de acasă, nici nu prea au fost pe la orele de limbă română și, cel mai grav, nu au nicio problemă cu asta:

”Vă invit totuși să nu pierdeți din vedere un lucru – de fapt, însăși ideea în jurul căreia s-a ordonat materia primă a acestei cărți, ca și a precedentelor două: cu cât e mai sonor hohotul, cu atât e mai mare tristețea.”

Mai departe, ar trebui să vă las câteva pagini cu citate, dar am reușit să pun unele dintre ele pe Facebook, pentru a nu vă face să disperați cu un articol superlung și nici să vă îndepărtez de cumpărarea acestei cărți, ce merită să stea în biblioteca voastră și să o lecturați din când în când. Cartea este structurată în câteva capitole ordonate altfabetic, ce cuprind domeniile atinse de cei care au spus respectivele cuvinte de duh: Afaceri, economie, finanțe; Cultură; Dragoste, sex, căsătorie, familie; Fotbal; Media și showbiz; Politică etc. 5 exemple despre astfel de perle:

”În ultima vreme, cultura e pusă așa într-un sertar pe care nu e bine să-l deschidem sub nicio formă.” (Mihaela Rădulescu)

”Am vrut să văd ce spun criticii în ceea ce vă privesc.” (Mihai Gâdea lui Pascal Bruckner)

”Calitatea unui soț ideal și a unui om care mă știți dumneavoastră cum sunt este ca, dacă faci, soția să nu simtă.” (Marian Vanghelie)

Dacă nu umbli cu haimanale, n-ai cum să aduci nici două fete cu care tu ai o relație normală, sentimentală, în același pat.” (Radu Mazăre)

”Cred într-Unul Dumnezeu Tatăl, Autostivuitorul.” (Cristian Borcea)

Chiar dacă face parte din capitolele cărții, așa cum au fost ele ordonate de către autor, ”Bacalaureat” pare din alt film. Nu pentru că nu și-ar fi avut locul aici (chiar Radu Paraschivescu recunoaște că este ceva nou în colecțiile sale de perle), ci pentru că vorbim de cu totul altfel de tipologie a celor care spune respectiva ”perlă”. Niște elevi spre sfârșitul liceului, care nu știu pe ce lume se află. Niște perle superamuzante, mai ales cele care privesc chestiuni nevinovate despre sex. Mulți tineri care nu și-au dezvoltat cultura generală, cărora nu le-au fost predate chestiuni de principiu despre cum să-ți construiești o propoziție, pe care nu ai tocit-o, învățând-o pe de rost. Așa că, enjoy (cum ar zice englezul!), doar cinci exemple care vă vor amuza și întrista. Oare ce notă au luat liceenii aceștia la bac?

”A te încrede ”cu trup și suflet” înseamnă a avea încredere într-o persoană care te-a pătruns.”

”Atunci omul este fericit când dragostea îi ajunge până-n fund.”

”Inima este alcătuită din două atricole și două testicole.”

”Prietenii lui Harap Alb erau: Flămânzilă, Setilă, Gorilă, Berilă și George Vintilă.”

”Calul lui Harap-Alb a trebuit să se ia la întrecere cu păsărica fetei de împărat.”

Este o carte pe care o recomand. Între atâtea cărți serioase, aveți nevoie și de puțină seninătate, de mai multe zâmbete, de o distanțare de orice este monden sau politic. Orice perlă din această carte vă va binedispune, ceea ce nu e puțin lucru.

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas/Libris.ro.

Articole similare

Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (2010)

Jovi Ene

ETGAR KERET la București, la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2018, 1–2 iunie

Jovi Ene

Escadron Ghilotina, de Guillermo Arriaga

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult