Memorii jurnale

Viața și moartea unui artist: „Luchian – Ochii, sufletul, mâna”, de Veronica D. Niculescu

„Luchian – Ochii, sufletul, mâna”, de Veronica D. Niculescu Editura Polirom, Colecția „Biografii romanțate” (coordonator: Adrian Botez), Iași, 2020 Editura Polirom s-a aventurat într-o zonă în care puțini au curajul să o facă – aceea a cărților biografice cu accente mai slab sau mai puternic atinse de ficțiune. Și a făcut acest lucru în mod oficial, deschizând o nouă colecție, sub titlul de „Biografii romanțate”, coordonată de Adrian Botez. Deși sunt voci critice care s-au trezit vorbind împotriva titlurilor cuprinse în această colecție, consider că inițiativa este una fericită și permite publicului larg să se familiarizeze și să cunoască mai îndeaproape viețile unor mari creatori, artiști, gânditori români. Dar mai face și altceva, în același timp – permite unor importanți scriitori români contemporani să-și manifeste talentul și în această zonă foarte delicată și riscantă, aceea a marilor biografii. Nu este ușor deloc să poți să prezinți publicului cititor român (care este, de altfel, unul foarte pretențios)  viețile unor personalități, astfel încât să nu deranjezi pe nimeni și nici să nu insulți memoria celui despre care scrii. Și cu toate acestea, mari literați din istorie au reușit cu brio acest lucru – să amintesc aici doar despre Stefan Zweig sau Romain Rolland?! (mai mult…)

Răpind un suflet. „3096 de zile”, de Natascha Kampusch

„3096 de zile. Povestea tinerei răpite la 10 ani, ținută captivă vreme de 8 ani”, de Natascha Kampusch Cu Heike Gronemeier și Corinna Milborn Editura Humanitas, București, 2020 Traducere și note de Cristina Cioabă „Pătrunsesem atât de adânc în captivitate, încât captivitatea intrase încet în mine însămi.” Pentru fiecare părinte copilul reprezintă un punct de reper, cu apariția căruia se regândesc modelele existențiale, se proliferează atitudini și devine, de la sine înțeles, încotro se îndreaptă lucrurile în existență. Asta în cazul familiilor obișnuite, în care este oferită suficientă dragoste, căldură și empatie. Cum trăiesc însă copii care au un deficit vădit de sentimente din partea celor care i-au conceput? (mai mult…)

Pe urmele lui Emil Racoviță: ”Din Antarctica la Scărișoara”, de Cristian Lascu și Helmut Ignat

”Din Antarctica la Scărișoara. Pe urmele lui Emil Racoviță”, de Cristian Lascu și Helmut Ignat Editura Humanitas, Colecția Memorii/Jurnale/Călătorii, București, 2020 ”Corabia Belgica a pornit la drum cu un scop ambițios. Să facă cercetări complexe în necunoscuta Antarctică și în zona australă. Cunoștințele geografice despre al șaptelea continent erau extrem de sumare și explorarea lui părea să fie cea mai mare provocare a timpului. Astfel, Belgica a fost prima expediție științifică care și-a propus să studieze metodic Antarctica.” (pag. 62) Tânărul biolog Emil Racoviță (avea, pe atunci, 29 de ani) a plecat spre Antarctica în 1897, într-o expediție științifică, dar care a devenit, în cele din urmă, o călătorie fabuloasă, legendară, în condiții extreme. Peste ani, o expediție pe urmele sale i-a avut ca protagoniști pe cercetătorul Cristian Lascu și fotograful Helmut Ignat, care au ales, la final, să povestească totul într-o frumoasă carte-album, construită pe trei paliere principale: viața lui Emil Racoviță și aventurile sale din Antarctica, propria lor aventură pe urmele sale, respectiv pasiunea lui Racoviță pentru lumea ghețurilor și mai ales pentru cea a peșterilor. (mai mult…)

O perspectivă alternativă a istoriei: ”Sectanții”, de Vasile Ernu

”Sectanții”, de Vasile Ernu Editura Polirom, Colecția Ego-grafii, Iași, 2015 Vasile Ernu nu lasă mai pe nimeni indiferent, fie că este vorba despre literatură, publicistică sau luări de poziții în interviuri sau mediile sociale. 'Născut în URSS', cum spune și titlul premiatei sale cărți de debut apărută într-o prima ediție în 2006, scriitorul și publicistul aduce în atenția publicului din România istoria și actualitatea ținuturilor de la est de Prut și relațiile cu marea putere și cultură de la nordul și estul spațiului romanesc. Nu este vorba însă doar despre o problematică diferită, ci și despre o perspectivă originală și chiar și despre unelte scriitoricești care nu se feresc să fie explicit diferite. 'Trilogia marginalilor' recent completată se constituie într-o istorie a ultimului secol plus câteva decenii din perspectiva grupurilor sociale, etnice și religioase periferice nu numai marelui imperiu rus și sovietic din care Basarabia, Bugeacul și Transnistria au făcut parte pentru majoritatea acestei perioade istorice, dar și a culturii românești în care trăiește și scrie în ultimele decenii autorul. 'Sectanții', primul volum al trilogiei, își avertizează de la început cititorii despre punctul de vedere din care este relatată istoria prin folosirea ortografiei 'cu î din i' și a unei cantități apreciabile de importuri rusofone de vocabular. Am avut ocazia să citesc acum acest volum în prima sa ediție, apărută la Polirom în 2015. A fost o lectură pasionantă, care ridică multe semne de întrebare și incită la discuții și comentarii. Bănuiesc că este și ceea ce a dorit autorul. (mai mult…)

Incursiuni în necunoscut: Desculță în Amazon, de Luminița Cuna

”Desculță în Amazon”, de Luminița Cuna Editura Paralela 45, Pitești, 2018 Pasiunea pentru Amazon a Luminiței Cuna și dorinţa de a apăra pădurea și locuitorii ei, au dus la crearea organizației Maloca Communities, care dorește să sprijine comunitățile indigene pe care le-a vizitat și desfășoară campanii de conştientizare a publicului. De asemenea, participă anual la Forumul Permanent al Națiunilor Unite pentru Probleme Indigene, însoțind şi sprijinind lideri indigeni în lupta lor pentru a-și apăra drepturile și teritoriile. (mai mult…)

Trăiri paralele: ”Din trăirile unui evreu român”, de Raul Ancel

”Din trăirile unui evreu român”, de Raul Ancel Editura Letras, 2020 Cu câteva săptămâni în urma am făcut cunoștință cu una dintre cele patru cărți scrise de matematicianul israelian Raul Ancel (ortografie alternativă - Raul Anchel) scrise în timpul creat de izolarea impusa de pandemia COVID-19. Identificam atunci un nou gen literar - literatura Coronei, în care autorul se poate spune că este unul dintre pionieri. Aceluiași gen și aceleiași grupări de cărți îi aparține și volumul al doilea pe care l-am citit, 'Din trăirile unui evreu român', publicata de editura LETRAS, care chiar dacă nu mai are ca subiect principal experiențele personale sau colective din lunile pandemiei, nu evită și include câteva texte semnificative și din aceasta perspectivă. Tematica principală comună este însă biografia personală, și textele, în stiluri și de dimensiuni diferite, descriu aspecte diverse ale vieții copilului răsărit din Fălticenii anilor '50 și '60, emigrat în anii comunismului, ajuns expert IT în Israelul anilor 2000, și depănându-și firul amintirilor de pe 'scăunelul' de pe terasa sa din Petah Tikva. (mai mult…)

O călătorie exotică: ”Sovietstan”, de Erika Fatland

”Sovietstan. O călătorie prin Turkmenistan, Kazahstan, Tadjikistan, Kirgîzstan și Uzbekistan”, de Erika Fatland Editura Paralela 45, Pitești, 2020 Traducere din limba engleză de Irina-Marina Borțoi ”În următoarele opt luni, urma să vizitez cinci dintre cele mai noi țări din lume: Turkmenistan, Kazahstan, Tadjikistan, Kirgîzstan și Uzbekistan. Când s-a dizolvat Uniunea Sovietică în 1991, aceste țări au devenit state independente pentru prima oară în istoria lor. Și de atunci nu am auzit prea multe despre ele. Deși acoperă o suprafață de patru milioane de kilometri pătrați și au împreună o populație de peste 65 de milioane de persoane, cei mai mulți dintre noi nu știm aproape nimic despre regiune.” (pag. 27) (mai mult…)

”Copilul și Dictatorul”, de Marion Le Roy Dagen. Istoria unui decret care a umilit un popor

”Copilul și dictatorul”, de Marion Le Roy Dagen și Xavier-Marie Bonnot Editura Humanitas, Colecția Memorii Jurnale, București, 2020 Traducerea din franceză de Marieva Ionescu În ultima perioadă de timp este extrem de la modă să aparții unui curent, să fii părtaș unor credințe globale, să-ți croiești o viziune exact pe gustul majorității. Spațiul internauților abundă de tot felul de mesaje recalcitrante, acide și pornite cumva împotriva firii umane. Unul dintre subiecte pe care toată lumea îl dezbate este (i)moralitatea avortului, atât din punct de vedere etic, cât și național. (mai mult…)

Amintirile unui psihiatru: Între violență și compasiune, de Ion Vianu

”Între violență și compasiune”, de Ion Vianu Editura Polirom, Iași, 2018 'Între violență și compasiune', volumul publicat în 2018 de Ion Vianu la Editura Polirom completează și complementează cărțile sale precedente. Găsim aici ecouri din cărțile lui de ficțiune și în special din 'Caietele lui Ozias' și din eseistica sa consistentă, în care deja folosise elemente și unelete de analiză specifice profesiei sale de psihiatru. Volumul întregește imaginea pe care și-o formaseră despre omul și intelectualul Ion Vianu cititorii cărților sale de memorialistică. Perspectiva acestei cărți este însă diferită. Ion Vianu trece în revistă cei peste 40 de ani de carieră ca profesionist al psihiatriei, în condițiile diverse oferite de sfârșitul de secol 20 și sub ordinile sociale diferite în care i-a fost dat să trăiască și să-și exercite profesia. Este un volum care îmbină memorialistica în sensul ei cel mai nobil și personal cu reflecții despre rolul psihiatriei și al psihiatrului în viața modernă și în societate. Spre deosebire de alte cărți ale lui Ion Vianu, am citit 'Între violență și compasiune' în porții mici, încercând nu numai să-l însoțesc pe autor în fiecare capitol al carierei sale, dar și să-i absorb gândurile și să am timp să receptez și să asimilez informația referitoare la un domeniu pe care îl cunosc, vai, mult prea puțin. Ca întotdeauna când citesc cărțile lui însă, lectura a fost pasionantă, lăsându-mi sentimentul unui dialog intelectual de calitate. (mai mult…)

45 de zile de natură americană. A nu se citi pe stomacul gol: „Vacanță americană”, de Raluca Barbu

„Vacanță americană. 20 000 de km în vestul sălbatic”, de Raluca Barbu Salut. Mă cheamă Iulia și sunt pasionată de călătorii. Formula searbădă, împrumutată cu iz de glumă din prezentările de la întâlnirile AA, pe care le mai văd prin filme (tot mai rar, cred că nu mai sunt „în trend”), nu ilustrează nici pe departe relația mea cu explorarea timpului și spațiului în alte context decât cel obișnuit. Termenul „călătorie” mi se pare mărunt, comparativ cu tot ce am învățat, înțeles și încorporat în fiecare dintre aventurile mele din România și din afara ei. (mai mult…)