Memorii jurnale

Incursiuni în necunoscut: Desculță în Amazon, de Luminița Cuna

”Desculță în Amazon”, de Luminița Cuna Editura Paralela 45, Pitești, 2018 Pasiunea pentru Amazon a Luminiței Cuna și dorinţa de a apăra pădurea și locuitorii ei, au dus la crearea organizației Maloca Communities, care dorește să sprijine comunitățile indigene pe care le-a vizitat și desfășoară campanii de conştientizare a publicului. De asemenea, participă anual la Forumul Permanent al Națiunilor Unite pentru Probleme Indigene, însoțind şi sprijinind lideri indigeni în lupta lor pentru a-și apăra drepturile și teritoriile. (mai mult…)

Trăiri paralele: ”Din trăirile unui evreu român”, de Raul Ancel

”Din trăirile unui evreu român”, de Raul Ancel Editura Letras, 2020 Cu câteva săptămâni în urma am făcut cunoștință cu una dintre cele patru cărți scrise de matematicianul israelian Raul Ancel (ortografie alternativă - Raul Anchel) scrise în timpul creat de izolarea impusa de pandemia COVID-19. Identificam atunci un nou gen literar - literatura Coronei, în care autorul se poate spune că este unul dintre pionieri. Aceluiași gen și aceleiași grupări de cărți îi aparține și volumul al doilea pe care l-am citit, 'Din trăirile unui evreu român', publicata de editura LETRAS, care chiar dacă nu mai are ca subiect principal experiențele personale sau colective din lunile pandemiei, nu evită și include câteva texte semnificative și din aceasta perspectivă. Tematica principală comună este însă biografia personală, și textele, în stiluri și de dimensiuni diferite, descriu aspecte diverse ale vieții copilului răsărit din Fălticenii anilor '50 și '60, emigrat în anii comunismului, ajuns expert IT în Israelul anilor 2000, și depănându-și firul amintirilor de pe 'scăunelul' de pe terasa sa din Petah Tikva. (mai mult…)

O călătorie exotică: ”Sovietstan”, de Erika Fatland

”Sovietstan. O călătorie prin Turkmenistan, Kazahstan, Tadjikistan, Kirgîzstan și Uzbekistan”, de Erika Fatland Editura Paralela 45, Pitești, 2020 Traducere din limba engleză de Irina-Marina Borțoi ”În următoarele opt luni, urma să vizitez cinci dintre cele mai noi țări din lume: Turkmenistan, Kazahstan, Tadjikistan, Kirgîzstan și Uzbekistan. Când s-a dizolvat Uniunea Sovietică în 1991, aceste țări au devenit state independente pentru prima oară în istoria lor. Și de atunci nu am auzit prea multe despre ele. Deși acoperă o suprafață de patru milioane de kilometri pătrați și au împreună o populație de peste 65 de milioane de persoane, cei mai mulți dintre noi nu știm aproape nimic despre regiune.” (pag. 27) (mai mult…)

”Copilul și Dictatorul”, de Marion Le Roy Dagen. Istoria unui decret care a umilit un popor

”Copilul și dictatorul”, de Marion Le Roy Dagen și Xavier-Marie Bonnot Editura Humanitas, Colecția Memorii Jurnale, București, 2020 Traducerea din franceză de Marieva Ionescu În ultima perioadă de timp este extrem de la modă să aparții unui curent, să fii părtaș unor credințe globale, să-ți croiești o viziune exact pe gustul majorității. Spațiul internauților abundă de tot felul de mesaje recalcitrante, acide și pornite cumva împotriva firii umane. Unul dintre subiecte pe care toată lumea îl dezbate este (i)moralitatea avortului, atât din punct de vedere etic, cât și național. (mai mult…)

Amintirile unui psihiatru: Între violență și compasiune, de Ion Vianu

”Între violență și compasiune”, de Ion Vianu Editura Polirom, Iași, 2018 'Între violență și compasiune', volumul publicat în 2018 de Ion Vianu la Editura Polirom completează și complementează cărțile sale precedente. Găsim aici ecouri din cărțile lui de ficțiune și în special din 'Caietele lui Ozias' și din eseistica sa consistentă, în care deja folosise elemente și unelete de analiză specifice profesiei sale de psihiatru. Volumul întregește imaginea pe care și-o formaseră despre omul și intelectualul Ion Vianu cititorii cărților sale de memorialistică. Perspectiva acestei cărți este însă diferită. Ion Vianu trece în revistă cei peste 40 de ani de carieră ca profesionist al psihiatriei, în condițiile diverse oferite de sfârșitul de secol 20 și sub ordinile sociale diferite în care i-a fost dat să trăiască și să-și exercite profesia. Este un volum care îmbină memorialistica în sensul ei cel mai nobil și personal cu reflecții despre rolul psihiatriei și al psihiatrului în viața modernă și în societate. Spre deosebire de alte cărți ale lui Ion Vianu, am citit 'Între violență și compasiune' în porții mici, încercând nu numai să-l însoțesc pe autor în fiecare capitol al carierei sale, dar și să-i absorb gândurile și să am timp să receptez și să asimilez informația referitoare la un domeniu pe care îl cunosc, vai, mult prea puțin. Ca întotdeauna când citesc cărțile lui însă, lectura a fost pasionantă, lăsându-mi sentimentul unui dialog intelectual de calitate. (mai mult…)

45 de zile de natură americană. A nu se citi pe stomacul gol: „Vacanță americană”, de Raluca Barbu

„Vacanță americană. 20 000 de km în vestul sălbatic”, de Raluca Barbu Salut. Mă cheamă Iulia și sunt pasionată de călătorii. Formula searbădă, împrumutată cu iz de glumă din prezentările de la întâlnirile AA, pe care le mai văd prin filme (tot mai rar, cred că nu mai sunt „în trend”), nu ilustrează nici pe departe relația mea cu explorarea timpului și spațiului în alte context decât cel obișnuit. Termenul „călătorie” mi se pare mărunt, comparativ cu tot ce am învățat, înțeles și încorporat în fiecare dintre aventurile mele din România și din afara ei. (mai mult…)

Evoluția capacității de evoluție: ”Viața mea în lumea științei”, de Richard Dawkins

”Candelă de-o clipă-n întuneric. Viața mea în lumea științei”, de Richard Dawkins Editura Humanitas, Colecția Știință, București 2019 Traducere de Elena Drăgușin-Richard Eroul acestei cărți autobiografice este un personaj polivalent: om de știință, conferențiar și publicist prolific. Ba și scriitor, după cum se vede. Totul condimentat cu arome puternice de ateism militant și socialism de extracție oxfordiană. Pe scurt, un playboy al lumii științifice și un savant apreciat în lumea mondenă, aproape la fel de mult pe cât se apreciază el însuși (cu inserturile obligatorii de falsă modestie și tente de aparentă îndoială). Căci asta înseamnă să fii savant de top în zilele noastre! (mai mult…)

„Jurnal la sfârșitul lumii”, de Vasile Ernu, sau cartea pe care o merităm

„Jurnal la sfârșitul lumii”, de Vasile Ernu Editura Cartier, Chișinău, 2019 Jonglez printre rafturile cu cărți în căutarea unui titlu care mi-ar limpezi mințile în aceste vremuri ale constantei deșertăciuni. Toate încercările mele de a înțelege în ce s-a transformat această realitate se ciocnesc de pietrele ascuțite ale unui prezent ambiguu și echivoc. Închid rețelele sociale, îmi pun o ceașcă de ceai fierbinte și un Danzón nr. 2 al orchestrei din Paris, dirijate de Arturo Márquez. Azi trebuie să-l cunosc pe Vasile Ernu, or nu mă lasă conștiința mea de basarabean să nu-mi citesc conaționalii, darmite în aceste timpuri tulburi. (mai mult…)

Capitolele lipsă (carte: Miriam Wax-Yahil – Capitolul lipsă)

”Capitolul lipsă”, de Miriam Wax-Yahil Editura Corint, Colecția Corint Fiction, București, 2020 Traducere din limba engleză de Dragoș Zetu '... această carte nu este doar o biografie. Este un roman-document care se bazează pe viaţa reală a familiei mele şi pe vremurile cu adevărat turbulente în care aceasta a trăit şi care au fost, pe nedrept, alungate în uitare. ' (pag. 270) Acestea sunt cuvintele care încheie cartea lui Miriam Wax-Yahil 'Capitolul lipsă', apărută în colecția Corint Fiction a Editurii Corint, în acest an 2020, an ciudat din punct de vedere editorial și din multe alte puncte de vedere. Pandemiile care au lovit lumea au amânat apariția ediției tipărite și a lansărilor pe care această carte le merită și care sper că vor mai avea loc nu peste multă vreme. Până atunci ediția electronică a cărții este deja disponibilă și poate fi comandată pe net. Traducerea ii aparține lui Dragoș Zetu, bazată pe ediția engleză a cărții scrise în original în limba ebraică - traducere foarte frumoasă de altfel, într-o română literară cursivă, cu foarte puține și minore erori. (mai mult…)

Iadul de lângă noi: ”Eu voi fi ultima”, de Nadia Murad și Jenna Krajeski

”Eu voi fi ultima”, de Nadia Murad și Jenna Krajeski Editura Polirom, Iași, 2019 Traducere: Irina-Marina Borțoi Nadia Murad, născută într-o familie agricolă din Kocho, Irak, aparține minorității etnice și religioase Yazidi. ISIS a atacat satul său și a ucis aproape toți bărbații din comunitate pe când avea nouăsprezece ani. Alături de Murad, alte tinere yazidite au fost luate în prizoniere și supuse bătăilor și violului. În timp ce o captivă, a fost supusă în mod repetat violului și altor abuzuri, iar după trei luni a reușit să fugă și a ajuns într-un lagăr de refugiați unde i s-a oferit șansa de a se muta în Germania. În prezent este implicată în proiecte pentru ajutorarea copiilor și a femeilor care sunt victime ale traficului de carne vie. Experiențele trăite și relatate de Nadia sunt uluitoare, șocante și rămân în memoria cititorului mult vreme după ce a parcurs textul. (mai mult…)