”Manual de călătorie pentru 18-30 de ani – Parcursul de la facultate la brandul personal”, de Ion Cosmovici
Editura Galaxia Gutenberg, Târgu Lăpuș, 2017
Am avut ocazia să-l întâlnesc pe Ion Cosmovici din postura de student la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București, când totul era un haos și nimic nu părea să aibă sens. În acest context, sesiunile realizate cu Ion Cosmovici au fost singurele care mi-au oferit curaj pe perioada studenției. Nu degeaba cartea de față este, așa cum însuși autorul afirmă, rezultatul direct al experienței de asistent universitar la Facultatea de Științe Politice în perioada 2003 – 2016, și anume a peste 2000 de ore de consiliere cu studenții. Ion Cosmovici s-a născut în București în 1975, a studiat în Franța ciclul de filozofie și teologie din cadrul formării Comunității Sfântului Ioan. Apoi a studiat la București în paralel științe politice (licență și master la Universitatea București) și psihologie (licență) la Universitatea Titu Maiorescu. Este psiholog consilier de formare experiențială și doctor în științe politice cu o teză despre utilizarea metaforelor lui Zygmunt Bauman în teoriile socio-politice ale globalizării. Este prezent online pe site-urile IonCosmovici.ro și Platforma18-30.ro.
Pornind de la conversația dintre Frodo și Gandalf din filmul The Lord of the Rings, conversație din care reiese că singurul lucru pe care îl poate face fiecare dintre noi este să profite de timpul ce i s-a oferit, și aplicând teoria lui Joseph Campbell expusă în cartea Eroul cu o mie de chipuri, teorie ce conclude că fiecare om se află în postura de erou în călătoria vieții, Ion Cosmovici oferă tinerilor și nu numai, un ghid a fi folosit în călătoria care începe o dată cu plecarea de acasă pentru studiile universitare și se finalizează undeva la vârsta de 30 de ani când o persoană este mulțumită din punct de vedere profesional și reușește să găsească și balanța mult dorită între carieră și viață personală. Totuși trebuie să ținem cont că în jurul vârstei de 30 de ani poate începe o altă perioadă interesantă din viața unei persoane; conform teoriei dezvoltării – Donald Super (1980), stabilizarea într-o anumită carieră are loc în general între vârsta de 25 respectiv, 45 de ani, dar în același timp, dacă persoana în cauză realizează că domeniul în care activează profesional nu este cel dorit, atunci aceasta se întoarce în etapa anterioară celei de stabilizare și anume, explorarea. În acest caz, are loc reluarea ciclului explorare – stabilizare. Deci, așteptăm și un al doilea ghid care să ne orienteze în cazul în care ne aflăm în situația reconversiei profesionale!
Revenind, ghidul ne poartă pe urmele eroului modern, călătoria fiind cu atât mai plăcută cu cât pe parcursul călătoriei eroul este însoțit de eroi mai mici, acele filme de referință care ne-au marcat pe cei mai mulți dintre noi, într-un fel sau altul. Plecarea de acasă este ca o chemare spre aventură, fie că ne referim la The Lord of the Rings (2001) sau la Gattaca (1997), iar la început de drum există frica de necunoscut, precum și lipsa de încredere în forțele proprii. Plecând de la întrebarea cam în cât timp o să ajung eu mare?, ce înlocuiește vechea și riscanta întrebare ce vrei să te faci când vei fi mare?, autorul încurajează cititorii să accepte faptul că lucrurile se schimbă permanent și cu o viteză uimitoare. Într-o societate în care nu mai există încercarea inițiatică ce ar aduce cu sine trecerea spre statutul de adult, fiecare tânăr trebuie să-și găsească propriile repere spre a ajunge la acea maturitate pe care cu toții o căutăm în fiecare zi. Iar înțelegerea faptului că incertitudinea și derizoriul sunt caracteristicile de bază ale parcursului profesional, reprezintă cel mai probabil atingerea maturității în contextul actual al pieței muncii.
Pentru tinerii de astăzi filmele pot să joace rolul de adevărați mentori, prin scenariul pe care îl transpun pe marele ecran sau prin persoanele care au participat la realizarea acelui film: Al Pacino mă învață să comunic, Sean Connery să zâmbesc, Ridley Scott să recitesc istoria, Keanu Reeves să fiu discret, Tom Hanks să fiu sincer, Jim Jarmusch mă ajută să văd partea frumoasă din orice boschetar care îmi cere o țigară pe stradă. Într-o lume în care mentorii tradiționali nu-și mai găsesc locul, tinerii re reorientează spre oferta actuală, profitând din plin de avantajele tehnologiei. Concluzia ar fi că există nenumărate surse și resurse în jurul nostru, ce ne pot ajuta să ne dezvoltăm, să ne alegem traseele profesionale și personale, important este să știm ce să alegem și cum să ne folosim de acești mentori.
Totuși, de cele mai multe ori, totul pare a fi un haos, absolvirea se apropie, experiență profesională nu există, absolventul nu are habar de ceea ce îi place sau de ceea ce îi oferă piața muncii. Citită la timp, cartea lui Ion Cosmovici poate să ofere claritate, structură și soluții pe acest drum pavat cu așa multe obstacole. Obiectivul fiecăruia dintre noi ar trebui să fie corelarea pasiunilor cu munca de zi cu zi: The sooner you match what’s in your head with what’s in the real world, the better you’ll feel. When all this is behind you, a whole other world will open up for you. (Training Day, 2001) Căci, fiecare absolvent poate trece prin voluntariat, poate să-și urmeze pasiunile dar fără prea mult succes, poate să schimbe mai multe locuri de muncă deoarece nici unul dintre ele nu-i aduc fericirea, dar după mai multe încercări, tânărul ajunge să se cunoască mai bine, să-și seteze niște așteptări corecte, să identifice drumul pe care dorește să-l urmeze, să depună eforturile necesare pentru a ajunge acolo. Și apoi, totul va fi mult mai ușor! Iar de la statutul my name is nobody se ajunge la you know my name: And when the sun shines, it will shine out the clearer (Sam – The Lord of the Rings).
Manualul de călătorie este o carte propusă a fi citită în metrou, recomandându-se lecturarea etapelor pe rând tocmai pentru ca cititorul să reflecteze asupra conținutului și să găsească o modalitate de a aplica soluțiile în contextul propriu. Cartea nu este un manual cu instrucțiuni, ci mai degrabă un jurnal de călătorie în carieră, de data aceasta, ce orientează cititorul spre autocunoaștere. Este un manual de orientare în carieră cu iz de mentorat și parfum de cinefil.