Carti Carti de fictiune

În cel din urmă ceas… „Ziua a șaptea”, de Yu Hua

„Ziua a șaptea”, de Yu Hua
Editura Humanitas Fiction, Colecția Raftul Denisei, București, 2020
Traducere și note de Luminița Bălan

Iată o carte asupra căreia merită să-ți oprești ochii. Iată o carte despre care merită să povestești cu lux de amănunte. Iată o carte pe care o poți la suflet, ca floare de leac. Vă sună cumva prea poetic? Credeți că e prea mult liric în acest început de cronică? Permiteți-mi modesta mea precizare: iată o carte care chiar merită aceste fraze. Yu Hua, renumit autor de bestseller-uri internaționale, ne oferă istoria unui om deosebit prin simplitatea sa.

Yang Fei este un om născut pe fugă, la propriu. Este un copil pe care mama îl naște în toaleta unui tren și pe care îl scapă prin sistemul sanitar rudimentar, direct pe liniile ferate. Probabil această venire pe lume este simbolică pentru eroul nostru, care toată viața și-o petrece pe fugă, încercând să înțeleagă care îi este destinul. Istoria sa este o reflectare asupra faptului că venirea noastră pe lume este predestinată și are un scop, o menire anume.  Personajul nostru traversează, după cum ne arată și titlul romanului, șapte zile de rememorare a vieții. Întreaga istorie este un soi de spovedanie de după moarte, în care Yang Fei adună crâmpeie din întreaga sa existență.

Figura paternă, regăsirea mamei, o dragoste eșuată – toate se regăsesc în acest periplu pe care-l face dincolo de dimensiunea morții. Preț de o clipă, citind romanul ai o vagă impresie că așa ar arăta purgatoriul, ca un loc lipsit de chinuri, în care apeși butonul de reluare ca să vezi bucăți din puzzle propriei tale vieți.

Yu Hua

Romanul lui Yu Hua este și o istorie a societății chineze contemporane, în care se întrezărește corupția, cutumele vechi și inutile, stratificarea socială și marginalizarea persoanelor care nu se regăsesc în tiparele uzuale. „Șapte zile” este, în egală măsură, o cronică în care sunt reflectate adevărurile din spatele cortinei de fier a Chinei. Este fenomenală și, aș spune eu, de-a dreptul delicioasă scriitura lui Yu Hua, deoarece te absoarbe și te face să-ți pui semne de întrebare cu privire la moralitate și bine, la apatie și simplitate. Romanul este un caleidoscop, în care se amestecă o existență relativ simplă (Yang Fei este un om de rând) și niște nevoi spirituale cu totul deosebite.

Maniera în care autorul descrie unele pasaje te poate tulbura, ceea ce cred că e o misiune importantă, or noi cititorii consumăm o porție de estetic și exuberanță din cărțile cu adevărat bune:

O fetiță îmbrăcată cu o haină de iarnă, de culoare roșie, ședea pe o placă de beton, din care ieșeau, la capete contorsionate în fel și chip, barele de fier – beton frânte. Își puse ghiozdanul pe genunchi, iar în poală își ținea manualul și caietul de teme deschise. Stătea cu capul plecat și scria ceva. Dimineața devreme plecase la școală, dar după – amiază, când se întorsese, casa ei dispăruse. Nu-și mai găsise nici casa, nici părinții. Acum stătea pe dărâmăturile acelea și îi aștepta pe ai ei să se întoarcă. Tremura și își scria mai departe temele”.

Motivul vieții și cel al morții se împletesc în narațiunea lui Yu Hua. Este de-a dreptul fascinant cum printr-un limbaj simplu, cursiv, filigran, acesta reușește să-și poarte cititorii de-a lungul povestirii sale fără să-l piardă. Probabil, ar fi bine să cataloghez această experiență literară drept posibilitatea de a ține de mână un om care vrea să-și dezvăluie destinul. Incisiv, sincer și fluid – așa aș descrie romanul „Șapte zile” și l-aș trece ușor în casta cărților care mi-au plăcut pentru franchețea și satisfacția pe care am simțit-o.

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas Fiction/Libris.ro/Elefant.ro.

(Sursă fotografii: Pagina de Facebook Humanitas Fiction, scmp.com

Articole similare

Top 3 romane detectiv cu elemente mistice

Corina Moisei-Dabija

4 documentare bune de pe Netflix pe care poate nu le-ai văzut

Corina Moisei-Dabija

”No-one gets to judge Holocaust survivors, for surviving” (interview Heather Morris)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult