”Istoria lui Mayta”, de Mario Vargas Llosa
Editura Humanitas Fiction, București, 2019
Traducere: Mihai Cantuniari
“Istoria lui Mayta” este un roman politic construit intr-o maniera ingenioasa de Mario Vargas Llosa. Cartea curge sub forma unei investigatii derulate de un scriitor dornic sa reconstituie povestea unui intelectual comunist marginal, dar si a revolutiei sale ratate, pe baza amintirilor celor ce l-au cunoscut in diverse ipostaze si perioade.
Perceptia despre Alejandro Mayta se schimba permanent pe masura ce naratorul sta de vorba cu martorii care accepta sa contribuie mai mult sau mai putin la conturarea portretului trotkistului periferic. Realitatea recompusa din cioburi de memorie este in acelasi timp tragica, grotesca si comica. Orbirea ideologica a personajului se intersecteaza cu saracia, teama si violenta care domina o tara profund divizata.
Caracterul contradictoriu al evocarilor lui Mayta de catre altii culmineaza cu propriile amintiri incetosate ale revolutionarului idealist devenit vanzator de inghetata. Acesta nu mai pare deloc interesat de viabilitatea ideilor in care a crezut sau de sensul faptelor sale. Batranul Mayta nu are mai nimic in comun cu tanarul Mayta. Trecutul nu mai poate fi documentat, iar orice tentativa de reconstituire a acestuia devine o pura fictiune, caci adesea oamenii aleg, constient sau nu, sa retina ori sa relateze doar ce ii avantajeaza…
Tocmai natura subiectiva a realitatii este cea care amplifica ambiguitatea trecutului lui Mayta pe masura ce se acumuleaza tot mai multe marturii despre acesta. Razboiul dintre bine si rau ori contrastul dintre alb si negru lasa treptat loc nuantelor si incertitudinilor care marcheaza viata complicata a unui anonim, peste a carui incercare de a schimba radical o realitate sociala si politica s-a asternut demult colbul uitarii.
Nu intamplator Vargas Llosa pune in pagina povestea unui fanatic marginal si nu a unui lider celebru precum Fidel Castro. Este vorba despre respingerea de catre marele scriitor a tentatiei de a asterne pe hartie parcursul spectaculos al vreunui dictator latino-american, preferand sa creioneze imaginea unui personaj care nu ajunge sa dobandeasca nici putere, nici faima. De fapt, este reliefata drama intregii societati peruane, prinsa la mijloc intre ideologii grandioase, dar utopice, si o realitate sordida.
1 comment
Am citit Istoria lui Mayta, faină. Dar și mai fain este procedeul prin care autorul amestecă planurile – al timpului său, de autor care se documentează pentru carte și cel al timpului evenimentelor istorice efective narate de carte.