„Cronicile întoarcerii în timp” (1), de Caroline Lawrence
Editura Paralela 45, Pitești, 2021
Traducere din limba engleză și note Roxana Tocilescu
Născută în secolul trecut, petrecându-mi copilăria fără televizor și bineînțeles, fără internet și telefon smart, cărțile au fost pentru mine principala hrană pentru o minte mai mult decît dispusă să afle, să cunoască, să dea aripi imaginației. Cartea a fost și a rămas până astăzi cel mai dorit și prețuit dar pentru ocaziile aniversare. Vacanțele de vară petrecute într-un București torid, ca și cele de iarnă la gura sobei au rămas în amintirea mea prin paginile minunate ale cărților potrivite fiecărei vârste prin care am trecut. O dependență la cote maxime. Caroline Lawrence, autoarea volumelor din seria ”Misterele romane”, recunoaște: ”Și scriu pentru copii pentru că vârsta mea interioară e unsprezece ani” și în finalul aserțiunii ei mă recunosc pe mine 🙂 . Cu îndemnul de a-i vizita site-ul pentru a afla mai mult.
Debutul seriei aventurilor ”întoarcerii în timp” îl reprezintă volumul de față, notat (1), o translatare înapoi în timp, în Londiniumul secolului al III-lea î.e.n. (Londra romană), cu o sarcină precisă și un minimum de reguli care trebuiesc respectate, în vederea asigurării unei călătorii reușite dus-întors. Mi-am adus oarecum aminte de romanticul și impresionantul film ”Somewhere in Time” – 1980, regizat de Jeannot Szwarc, cu Jane Seymour și regretații Christopher Reeve și Christopher Plummer.
Începutul aventurii e foarte promițător pentru Alexander Papas, un puști care numără abia doisprezece ani, orfan, de etnie greacă, locuind la Londra, în casa bunicii sale, limitându-și ambii cheltuiala pentru traiul de zi cu zi, doar la pensia acesteia.
Alex e un băiat isteț, vorbește limba greacă, merge la un club de latină din cadrul școlii, îi place învățătura, cu precădere istoria Romei antice și are niscaiva ciondăneli cu un nou coleg de clasă, zdravănul Dinu Bălan, român de origine… cel care îi saltă mereu personajului nostru chipsurile cu sare și oțet 🙂 .
Cel care îl atrage pe Alexander în această aventură este Solomon Daisy. O aventură departe de a fi un joc desfășurat într-o realitate virtuală, ci o ”realitate reală […] vreau să te întorci în timp. Literalmente.” Acestea sunt cuvintele omului de afaceri cu un imperiu ”construit pe diverse invenții moderne”.
”Nebunul cel vesel” – Daisy – este insistent, îi furnizează lui Alex o serie de informații atractive privind portalul prin care se realizează teleportarea, poziția cea mai profitabilă a acestuia fiind Mithraneumul londonez. Dar Solomon Daisy știe că o dată stârnit interesul puștiului, trebuie să îl ademenească pe acesta și cu o răsplată pe măsură. O uriașă sumă de bani care i-ar putea asigura lui și bunicii sale un trai fără de griji. Un milion de lire plus alte patru bonus pentru îndeplinirea sarcinii sale. Reversul monedei fiind acela că această călătorie, pentru fiecare douăzeci și patru de ore înapoi în timp, va avea un preț: câte douăzeci și patru de luni din viața sa. Călătoria lui Alex urma să însumeze ”trei sau patru zile, maximum cinci”
Sarcina sa va fi aceea de a o găsi pe fata cu ochii albaștri și cuțit de fildeș în formă de leopard”. Este vorba de un interes pur științific din partea lui Solomon Daisy în această problemă.
Cele trei reguli ale călătoriei în timp sunt:
”Unu: pleci gol și tot gol te întorci.
Doi: bea, nu mânca.
Trei: cât mai puține interacțiuni cu putință.”
Cu un addendum, de a nu avea ”ceva anorganic în cap, cum ar fi un cercel sau o plombă, probabil ar exploda”.
Și să nu uităm ”lista morților posibile”, vreo unsprezece la număr, identificate rapid de Alex.
Aflăm, spre buna cunoaștere în caz că poate vom întâlni și noi într-o bună zi un astfel de ceva ”de trecere în alt timp, cum arată portalul temporal: ca un balon de săpun imens (…) un inel circular de plastic acoperit cu o peliculă. Era un inel circular de pastic acoperit cu o peliculă sclipitoare de lumină, ca un balon de săpun.”
Și călătoria lui Alex începe, fiecare moment este plin de tensiune, ca să nu mai vorbim de faptul că ”amicul” Dinu, ținându-se scai de Alex, îi pică acestuia pe cap, trecând și el prin portal și primejduindu-i misiunea.
Nu vă voi devoala nimic-nimic din interesantele și periculoasele încercări și aventuri prin care trec Alex, Dinu, fata cu ochii albaștri și cuțit de fildeș în formă de leopard – Lollia și sclava acesteia – Plecta din Pergamum. Vețti descoperi singuri totul în timpul lecturii.
Și veți afla și vă veți convinge cât de important este să înveți de copil una sau două limbi străine, cât de mult contează să îți alimentezi mintea cu lecturi instructive și să îți dezvolți imaginația, cât de mult contează în viață prietenia și cât de mult te poți baza pe prieteni, cât de mult s-a dezvoltat omenirea și umanitatea din punct de vedere cultural, medical, sanitar, igienă, pandemii etc.. Și… nu-i așa? Cât de mult contează să trăiești din plin viața epocii tale și aici mă refer la toate jocurile virtuale pe tematici ale vremurilor trecute, însușindu-ți astfel elemente de istorie, geografie, etnologie și multe-multe altele.
Alături de Dinu, Lollia și Plecta, Alex trăiește la maximum atmosfera configurația și aventura vechii Londre gândind la ideea că ”Poate că putem schimba viitorul interacționând cu oameni din trecut”, dar respectând sfaturile lui Solomon Daisy, de a nu interveni în nici un fel asupra ordinii în care se aflau.
”Creaturi din alt timp, altă lume, altă mentalitate!”
Trebuie să vă spun însă cât de mult m-a impresionat felul în care scriitura autoarei relevează natura preadolescenței celor doi băieți, care sunt atinși de ”SACTA – Sindromul Acut al Călătorului în Timp Amorezat”. Dragostea e oarbă și nu ține seama de mii de ani sau de neplăcerile lipsei de igienă.
Totodată, impresionantă este mixtura autoarei între serioasa documentare istorică și imaginația debordantă, vie, inteligentă și plină de umor uneori, care mixtură îl prinde pe cititorul de orice vârstă. Noroaiele, gunoaiele, pericolele, miasmele, fac parte intrinsecă din viața noastră până în ziua de azi. La fel ca și cu mii de ani în urmă. Dar și emoția, frumusețea, dragostea, prietenia. Modurile de a muri în Londinium sunt nenumărate, dar eroii acestei călători în timp reușesc să revină în vremurile lor și să aducă răspusul așteptat de către Solomon Daisy. Și poate surprinzător, dar nu pentru Caroline Lawrence este conectarea ei la viața modernă a unui puști precum Alex, la filmele și lecturile sale, la preocupările și gândurile și visele vârstei sale. Probabil că are niște puști PR-iști 🙂 .
”Stella sum! Sunt o stea!” și plonjează în discul strălucitor al portalului temporal”. Astfel are loc – cu emoțiile de rigoare, întoarcerea în timpul nostru.
Dacă tot vorbeam despre umorul din paginile cărții și despre îndemnul de a nu interveni asupra mediului și ființelor întâlnite, sub nicio formă în timpul călătoriei, iată un citat special:
”Noi am ajuns să interacționăm mult. [spune Alex] Deci trebuie să ne spui, am schimbat viitorul? Mai e Donald Trump președinte? – Puteți sta liniștiți, a zis bărbatul cu o voce distinsă. Donald Trump încă e președinte. – Slavă Domnului, am răsuflat eu ușurat, în timp ce cineva îmi întindea o sticlă cu apă. Tipul distins mă măsura prin ochelari. – Ia spune-mi, chiar ați călătorit înapoi în timp? – Da, domnule, am zis printre înghițituri de apă. – Și n-ați fi putut schimba detaliul acesta mic?„
Parafrazând-o pe Caroline Lawrence, ”Alte timpuri, alte lumi, alte mentalități”.
Aventura primei călătorii în timp se încheie și Alex știe probabil că multe alte călătorii îl așteaptă în viață. ”Dar deocamdată aveam ciocolată caldă, un joc de table și un prieten bun care mă aștepta”.
Să nu mă întrebați dacă Alex și-a primit cele cinci milioane de lire. Citiți această carte și veți afla!
Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.
(Sursă fotografii: EdituraParalela45.ro, Goodreads.com, Twitter.com)