Carti Carti pentru copii

Fridolin și aventurile unui teckel fără astâmpăr

Fridolin. Un teckel, o zgardă pierdută și o mare aventură, de Franz Caspar
Editura Paralela 45, Pitești, 2024
Traducător: Viorel Zaicu
Ilustrator: Hans P. Schaad

Una dintre marile plăceri ale literaturii pentru copii e că nu își pierde din actualitate chiar și la decenii după scriere. Această atemporalitate, această conectare cu actualitatea se resimte inclusiv la romanul „Fridolin” de Franz Caspar. Publicat în 1950, romanul ne poartă prin aventurile lui Fridolin, un teckel foarte jucăuș, care se bucură de prietenia lui Willi, băiețelul care îi e stăpân. 

La prima aniversare a lui Fridolin, băiatul decide să îi dăruiască o zgardă superbă de culoare roșie și cu țepi aurii. Ce poate fi mai drăguț de atât? Ar fi toate bune și frumoase dacă Fridolin n-ar pierde această zgardă, moment care dă start unei serii de aventuri care mai de care hilare. 

Scrisă în perioada postbelică, cartea păstrează clasicul narativ al acelui segment temporal. Surprindem scene nițel mai violente când e vorba despre bullying sau despre lipsa acceptării în comunitate (scena în care teckelul este pus pe fugă de alți câini doar pentru că e fericit), ceea ce distanțează cartea puțin de rigorile narative din prezent. 

Pe de altă parte, se abordează pe larg subiectele curajului, prieteniei și devotamentului, ceea ce pentru copiii în devenire poate servi un motiv în plus să își formeze dexterități sociale. Fridolin e un cățel foarte simpatic, care știe că responsabilitatea pentru propriile sale fapte cade exclusiv în seama lui, ceea ce îl motivează să își continuă periplul în căutarea zgardei pierdute. 

Pe dimensiunea tehnică, apreciez limbajul folosit de Franz Caspar care este simplu și accesibil, ideal pentru publicul tânăr căruia i se adresează. Totuși, simplitatea limbajului nu diminuează profunzimea mesajelor transmise. Descrierile vii și detaliate reușesc să aducă la viață aventurile lui Fridolin, creând imagini memorabile în mintea cititorilor și transportându-i în lumea plină de peripeții a acestui teckel curajos.

Cartea este structurată în capitole scurte, fiecare capitol reprezentând o aventură sau o situație specifică prin care trece Fridolin. Această structură face ca lectura să fie ușor de urmărit și captivantă, menținând interesul cititorilor tineri de la început până la sfârșit.

Ilustrațiile concepute de Hans P. Schaad care însoțesc textul completează povestea, oferind un suport vizual care ajută la înțelegerea și aprecierea textului. Aceste ilustrații adaugă un plus de farmec și ajută la crearea unei experiențe de lectură completă și plăcută.

Dacă vă doriți ca micii cititori să asimileze anumite valori umane inerente, atunci alegeți acest volum de pe raft. Sunt sigură că vor aprecia sinceritatea istoriei și emoțiile pe care le provoacă.

Despre autor: Franz Caspar s-a născut în 1916 la Rapperswil. După ce a locuit o vreme în America de Sud a studiat etnologia la Hamburg. În 1956 s-a întors în Elveția și a lucrat ca redactor de carte pentru copii. În acea perioadă a scris și cărțile pentru copii, dintre care cea mai cunoscută este „Fridolin”. În 1967 a fondat Institutul de carte pentru copii din Zürich, pe care l-a și condus până în 1977, când a încetat din viață.

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.

Articole similare

My Daughter’s Killer (Netflix, 2022) – un documentar despre abuz, violență și tenacitatea unui tată gata de orice

Corina Moisei-Dabija

În căutarea speranțelor pierdute: „Bătăliile din deșert”, de José Emilio Pacheco

Carmen Florea

4 documentare bune de pe Netflix pe care poate nu le-ai văzut

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult