Carti Carti de fictiune

Fiecare este suspect! – ”Pierdută în așteptare”, de Gytha Lodge

”Pierdută în așteptare”, de Gytha Lodge
Editura Libris Editorial, Brașov, 2020
Traducere: Oana Pascu

Roman de debut al unei scriitoare care are la activ studii de limba engleza la Cambridge, un master in scriere creativa si numeroase povestiri pentru copii si adolescenti. Presa si criticii de specialitate considera ca avem de-a face cu “un debut uimitor”, “un thriller ca un tirbuson bine rasucit”. Gythei Lodge “ii place sa scrie” si sa-si comunice astfel ideile si crezul.

Si acest roman, pe care l-am citit pe nerasuflate (peste 400 de pagini), dovedeste o cunoastere profunda atat a constructului unei actiuni bine motivate si tensionate, cu switch-uri echilibrate intre trecut si prezent (avem treizeci de ani intre momentele definitorii ale intrigii), cat si a psihologiei adolescenţei in familie, in societate si in mediul specific scolar.

Fiecare pagina mi-a confirmat necesitatea acelui mult discutat curs numit in multe feluri, ba educatie sexuala, ba educatie sanitara, pana la urma corect ar fi educatie pentru sanatate  fizica si psihica in familie si in societate. Pentru ca pustanii trebuie inarmati cu informatie si elemente detectoare a tot ceea ce inseamna pericolele drogurilor, ale sexului timpuriu si neprotejat, ale prieteniilor periculoase si al relatiilor toxice, al controlului opresiv in familie, sau al lipsei de control parintesc. Altfel, iata, devin victime sigure si platesc cu viata sau cu o viata schingiuita.

Șase prieteni, un criminal, în cine aveți încredere?

Suntem in vara anului 1983. “Sapte adolescenti, pe care toti elevii din scoala ii stiau si care reprezentau, intr-o anumita masura, un model de urmat pentru ei”, merg intr-o excursie, campeaza, consuma niste dextroamfetamina din cantitatea cumparata  si  ascunsa de unul dintre ei sub radacina adanca a unui copac, unii fac sex  si peste noapte dispare Aurora Jackson, cea mai tanara din grup, o fire retrasa si introvertita, de numai 14 ani, sora lui Topaz Jackson.

Daniel Benham – pe care toata lumea il cunostea drept Benners la acea vreme – reprezenta centrul acelui grup. Era genul de mare filozof cu gandire libera, tipul de elev pe care profesorii il iubeau sau il urau, in functie de cat de amenintati se simteau de el. In plus, era foarte atragator, instarit si un chitarist si un cantaret talentat. Ii fusese extrem de usor sa devina popular.

Topaz Jackson si Benners devenisera un cuplu inca de la inceputul liceului, probabil datorita faptului ca erau amandoi atragatori si le placea la nebunie sa incalce regulile. Relatia lor nu a durat mult, dar au ramas buni prieteni.

Coralie, prietena cea mai buna alui Topaz, care era draguta, dar usor prostuta, participa voluntar la toate activitatile lor si era un adept devotat al celor doi. Connor si Jojo fusera atrasi in grup la scurt timp dupa aceea; fapt care nu era deloc surprinzator. Connor era cel putin la fel de destept ca Benners, daca nu chiar mai intelligent, si era chiar si mai impotriva sistemului. Jojo avea gura la fel de mare si mintea la fel de sprintena ca a celor doi, ba chiar era ceva mai salbatica.

Rezultatul final a fost un grup de cinci persoane care atrageau in permanenta atentia asupra lor. Fusesera implicati in numeroase conflicte cu conducerea scolii dar, in acelasi timp, erau elevii stralucitori ai scolii cand venea vorba de concursuri de dezatere, muzica, arta si stiinte. Isi mentineau popularitatea organizand petreceri care devenisera legendare, in mare parte datorita sprijinului financiar oferit de parintii lui Banners si ai lui Coralie (…)

Grupul lor se extinse si il cuprinse si pe Brett, al carui corp atletic si fata atragatoare se potriveau perfect in grupul lor.

Dupa disparitia  Aurorei Jackson, cei sase devenisera si mai fascinanti.”

Dupa treizeci de ani, corpul Aurorei este descoperit in ascunzatoarea cunoscuta de toti cei din grupul acelei nopti si intra in joc inspectorul sef Sheens, de bastina din oras. Au trecut anii, fiecare si-a urmat destinul, cariera, Topaz s-a casatorit cu Connor si ei si ceilalti sunt interogati, ancheta incepe sa se desfasoare. Surpriza si lovitura grea este data de faptul ca se descopera ca Aurora fusese violata salbatic, dupa ce fusese drogata, probabil si cu Rohypnol, drogul violului.

Fiecare isi clameaza inocenta, fiecare ascunde cate ceva, inclusiv ofiterul de politie are ceva schelete ascunse in dulap si fiecare este suspect, cercul celor banuiti largindu-se. In cine sa ai incredere?  Aurora merita o viata frumoasa, era sensibila, talentata, frumoasa, avea tot dreptul sa aspire… insa cineva i-a inselat increderea. Un monstru a profitat de vulnerabilitatea ei. Sa fie oare profesorul de literatura, sa fie oare unul dintre tinerii din camping? Sa fie un strain?

Secretele insa nu vor ramane ingropate intru vecie. Echipa de politisti investigheaza orice urma, cat de marunta si orice persoana care ar fi putut fi implicata si firele calauzitoare se contureaza pas cu pas, pentru a lumina ultimele ore de viata ale Aurorei. Pentru ca a fost cumplit sa se descopere ca Aurora“nu a parasit niciodata locul de campare… dar cel mai important lucru este ca a fost gasita langa ceea ce ramasese din niste pachetele de dextroamfetamina ascunse”.

Treizeci de ani scursi, care insa, nu au reusit sa faca de nerezolvat misterul acestei crime oribile. Pentru ca faptasul, un psihopat lipsit complet de empatie… care isi marcase viata si cu alte crime, este dovedit si va plati cu propria viata in incercarea de a mai elimina un martor din calea sa. Vinovatul, o personalitate care nu accepta sa piarda controlul asupra tutuor oamenilor si lucrurilor.

Aurora isi va gasi in sfarsit linistea, condusa de familie si prieteni spre locul de veci, iar cei ce-i fusesera alaturi in ultima sa noapte din viata isi vor gasi si ei iertarea si impacarea.

Precum un magician care isi dozeaza si coordoneaza gesturile pentru a nu-si dezvalui privitorilor secretele performantelor sale, asa si  Gytha Lodge nu m-a lasat sa intrevad finalul acestui thriller (desi vreau sa cred ca sunt vulpe batrana 🙂 ). Si probabil ca si urmatorul sau roman, Watching from the Dark (2020), care se va lansa in septembrie, avandu-l ca investigator tot pe Inspectorul Jonah Sheens, este la fel de stralucit instrumentat.

Puteți cumpăra cartea: Editura Libris Editorial.

Articole similare

Prin blogosfera literara (6-12 decembrie 2010)

Dan Romascanu

Metafizica tuburilor, de Amélie Nothomb

Dana Mischie

Au voleur (2009)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult