Carti Eseuri

Exerciții lucide de admirație cumpătată: „Mic almanah al marilor oameni (pe care i-am cunoscut)“, de Teodor Baconschi

„Mic almanah al marilor oameni (pe care i-am cunoscut)“, de Teodor Baconschi
Editura Polirom, Iași, 2018

Portretele ”marilor oameni” cu care s-a intersectat Teodor Baconschi, de la Nicolas Sarkozy la Andrei Plesu si de la Papa Ioan Paul al II-lea la Nicolas Cage, frapeaza prin bogatia de nuante subtile. In trei sau patru pagini, autorul ne ofera o imagine autentica si originala in acelasi timp a unei personalitati de anvergura din sfera politica, religioasa sau culturala.

Maniera erudita, dar deopotriva captivanta, in care sunt compuse portretele este remarcabila. Filozofii, profesorii sau demnitarii evocati nu sunt nici urcati pe vreun piedestal, dar nici demitizati. Ne sunt relevate luminile, dar nici umbrele nu trec neobservate.

Nu avem de-a face cu o galerie de ingeri si demoni, ci cu figuri complexe in care se imbina virtuti si defecte si care au avut momentele lor astrale, dar si clipele lor de deruta intelectuala ori de slabiciune omeneasca. Ceea ce ii reuseste foarte bine lui Teodor Baconshi este sa le confere relief „marilor oameni” pe care i-a intalnit, evitand deopotiva platitudinile si senzationalul.

Posibilitatea omului contemporan de a afla aproape totul despre aproape oricine limiteaza drastic sansa de a mai putea vedea in anumiti oameni modele veritabile. Totusi, chiar si in satul global de astazi, este mare nevoie de modele. Iar diplomatul, antropologul si teologul Teodor Baconschi gaseste mijloacele adecvate pentru a salva ideea de „mare om” intr-o lume dominata de personaje mai degraba cenusii, in care (aproape) totul a devenit relativ…   

„De ce n-am putea admira pe cineva desi ii cunoastem slabiciunile, laturile vulnerabile, esecurile? De ce nu ne-am spori acuratetea, scapand totodata de cliseul economiastic, de poza romantica sub clar de luna, de vizita cu clasa la Muzeul Marilor Oameni?” se intreaba autorul. Eu unul as raspunde tot cu o intrebare: de ce nu? Cred ca tocmai astfel ar trebui sa procedam, practicand exercitii sincere si inteligente de admiratie atent filtrata fata de cei care, fara a fi neaparat perfecti, au la activ realizari marete. 

Puteți cumpăra cartea: Editura Polirom/Libris.ro/Elefant.ro.

Articole similare

Manifest în favoarea meritocrației. Câteva ideologii ale succesului

Corina Toader

Fragment în avanpremieră: ”Hoodoo”, de Cosmin Leucuța

Jovi Ene

Gellu Naum, dramaturg: Opere (vol. III)

Dan Gulea

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult