Carti Eseuri

Despre Mantra Yoga și sunetul primordial, pe înțelesul tuturor

„Mantra yoga și sunetul primordial. Secretele mantrelor-sămânță (bījā mantra)”, de Dr. David Frawley (Pandit Vamadeva Shastri)
Editura Paralela 45, Colecția Tradiții spirituale, Pitești, 2023
Traducere din limba engleză și note de Mihai Liță

La început, câteva cuvinte despre autor și despre expertiza sa cu privire la acest domeniu: Dr. David Frawley (Pandit Vamadeva Shastri) este autorul a peste 30 de cărți despre spiritualitatea hindusă, traduse în 15 limbi. După aproximativ 30 de ani de activitate, el este unul dintre cei mai respectați profesori ai înțelepciunii vedice antice (vedācārya) din ultimele decenii – atât în Est, cât și în Vest – și este, de asemenea, considerat un profesor (ācārya) de Yoga, Āyurveda și astrologie vedică.

Volumul său, publicat inițial în 2010, se concentrează pe un domeniul important al misticii hinduse, respectiv pe mantrele sanscrite, care au următoarea descriere clasică: întreaga creație – atât la nivel manifestat, cât și la nivel subtil – este alcătuită din combinații de vibrații specifice (infinite ca număr) pe care savanții și mistici le numesc Matrka – Mamele, adică fonemele alfabetului sanscrit. Cu toate acestea, mantrele au devenit cuvinte ale limbajului colocvial, deși se depărtează foarte mult de sensul inițial – un instrument folosit de minte, care ne eliberează, în cele din urmă, chiar și de fluctuațiile acesteia. De fapt, cuvinte rostite cu înțelesuri importante provenite din limba sanscrită. Iată un alt motiv pentru care a apărut acest volum, dorința de a afla adevărul despre „mantre”!

„Autorul și-a propus să explice bija mantra [mantrele-sămânță] plecând de la fonemele alfabetului sanscrit, ceea ce ne poartă ulterior către conceptul de mantra purușa sau „corpul sonor”, considerat o practică importantă în mantra yoga. (…) Utilizarea terapiei cu mantra în științele vedice – medicina tradițională Ayurveda, astrologia vedică și Vastu (știința organizării spațiului) – formează, de asemenea, o parte importantă a cărții.” (Sampadananda Mishra, pag. 19-20)

Cartea este structurată în trei părți principale, iar cei care-și doresc aprofundarea anumitor secțiuni pot pune accentul numai pe acestea, fără să piardă nimic esențial sau nimic care le-ar putea pune paravan în ceea ce-și doresc să cunoască. 

Astfel, prima parte a cărții vorbește pe larg despre mantra yoga, mai ales despre utilizarea mantrei ca instrument karmic. M-a interesat mult cât de modernă este această concepție și am aflat că „mantra” a devenit un termen tot mai utilizat în tehnologia informației, fiind un cuvânt-cheie sau o expresie folosită de diferite grupuri sau persoane care le rezumă opiniile. Sigur, cuvintele sunt mult mai des utilizate în zilele noastre, așa că sintagma „mantră” a devenit relativ frecventă în vorbirea uzuală. Până la karmă însă, e cale lungă.

A doua parte a volumului se concentrează pe principalele bija mantra, acele mantre-semințe despre care se vorbește și în subtitlul cărții. Este o secțiune destul de lungă și tehnică, mai degrabă preferată de cei care-și doresc nu numai să stăpânească principalele sunete ale mantrelor, ci și limba sanscrită în general. Dincolo de limbajul complicat și complex, cititorul încearcă să înțeleagă energiile și indicațiile acestor mantre, sperând astfel să ajungă mai aproape de infinit, de fericirea supremă.

În sfârșit, secțiunea finală a acestui volum explorează principalele metode ale practicii mantra yoga, așa cum spuneam și mai sus. Necesită multă atenție și studiu aprofundat să trecem peste secțiunea a doua, dar cea de-a treia este mai atentă la nevoile cititorului obișnuit. Vorbim despre astrologie, despre medicina ayuvedică, despre aplicarea strictă a mantrelor la viața obișnuită.

Așadar, un volum destul de tehnic și complex, care ne poate oferi o primă șansă de a înțelege atât termenii esențiali ai mantei yoga, cât și a felului în care se construiește limba sanscrisă și de ce este ea atât de „încantată” în ultimii ani, în religiile și filosofiile asiatice. Care nu-s deloc simple, sunt tare complicate și greu de înțeles, dar avem un prim pas de a o face prin astfel de cărți.

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.

(Sursă fotografie autori: https://www.ayurvedacollege.com/anxiety-and-depression-with-dr-david-frawley/)

Articole similare

3 cărți de călătorie de la Editura Humanitas. Autori: Sabina Fati, Cristina Chevereșan, Jan Willem Bos

Jovi Ene

O călătorie exotică: ”Sovietstan”, de Erika Fatland

Jovi Ene

Revolta Orientului, de Carmen Gavrilă

Codrut

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult