Eseuri

Manual de economie monetară: ”Povestea banilor”, de Charles Wheelan

”Povestea banilor”, de Charles Wheelan Editura Humanitas, Colecția Istorie, București, 2020 Traducere din engleză de Simona Drelciuc Profesor american de economie și politici publice, Charles Wheelan își structurează, cum era și normal, volumul ”Povestea banilor” în jurul economiei americane, a felului în care aceasta și-a construit și și-a apărut moneda, a modalităților prin care a supraviețuit marilor crize economice. Poate și de aceea, titlul mi s-a părut un mic înșelător (în original, ”Naked Money: A Revealing Look at What It Is and Why It Matters”), pentru că nu este povestea istorică a banilor (sau a evoluției acestora), centrul și referințele sunt toate cu privire la sistemul american, ci volumul este un manual destul de tehnic despre economie, monedă, bani și instrumente financiare. (mai mult…)

Evoluția este haos plus feedback: ”Haos”, de James Gleick

Haos. Nașterea unei noi științe, de James Gleick Editura Publica, Co-lecția de Știință, București, 2020 Traducere: Anca Bărbulescu „Haosul este un fel de știință care se ocupă de părțile lumii care sunt imprevizibile, aparent aleatorii, ... dezordonate, neregulate, indisciplinate.” James Gleick În ultimii ani au început să fie promovate și pe piața românească volumele de popularizare a științei. Există deja câteva edituri care au colecții speciale pentru acest tip de cărți, iar una dintre ele este Publica, aici am în vedere Co-lecția de Știință. James Gleick are deja patru volume traduse și publicate în această colecție. După ce am citit în urmă cu ceva vreme Călătoria în timp, pe care v-o recomand cu mare căldură, m-am oprit la Haos, tradusă anul acesta de Anca Bărbulescu în limba română. Dacă prima carte despre care aminteam este destul de lejer de parcurs de majoritatea cititorilor, ce de-a doua nu mai este atât de accesibilă, necesitând ceva mai multă atenție și câteva cunoștințe de bază despre fizică și matematică. (mai mult…)

Cele mai recente descoperiri despre hominizi: Sapiens, de Silvana Condemi și François Savatier

”Sapiens. Cele mai recente descoperiri”, de Silvana Condemi și François Savatier Editura Humanitas, București, 2020 Traducere din limba franceză și note de Nicoleta Neagoe Un cercetător (nu oricare, ci un paleoantropolog) și un ziarist (nu oriunde, ci la revista Pour la Science) scriu o altfel de carte, un punct de plecare esențial pentru cei interesați de evoluția omului și interesați, în același timp, de cele mai recente descoperiri arheologice. Esențial pentru că cei mai mulți dintre noi știm doar cadrul eneral, doar informații elementare, de cultură generală, fără să aprofundăm aceste științe cu totul unice. Am auzit de Homo Sapiens pe când am vizitat Muzeul Antipa sau Natural History Museum din Londra, știm oarece informații despre apariția focului sau limbajului, despre desenele rupestre din Franța sau Spania, despre omul de Neanderthal și despre Lucy. (mai mult…)

“Ce îţi doreşti?” – Călăul dragostei, de Irvin D. Yalom

”Călăul dragostei şi alte poveşti de psihoterapie”, de Irvin D. Yalom Editura Trei, București, Colectie: Psihologie si psihoterapie, 2012 Traducere din limba engleză de Smaranda Nistor Ivin D. Yalom, asupra scrierilor caruia m-am aplecat cat am putut de des in ultimul an, dar despre care insa mi-am impartasit cu zgarcenie parerile pana acum (vezi acest articol),  eprezinta pentru mine un cumul de profesionalism de inalta performanta, dublat de un stralucit talent literar, capabil sa transmita cu maxima sinceritate cititorului  profan - dar insetat de cunoastere, cateva cunostinte de baza, profunde, despre fiinta umana… cine este ea si ce isi doreste. Prologul la aceasta carte vine in sprijinului cititorilor, dar mai cu seama al acelora care nu sunt atat de curiosi sau apropiati de o autointrospectie sau de o introspectie generala  in universul existential. Le explica acestor cititori ce vor gasi in filele acestei carti, ii indeamna sa faca primii pasi pentru ei intr-o lume in care traiesc, dar nu ii intereseaza poate, nu o cunosc sub aceste aspect. (mai mult…)

Cine suntem și încotro mergem? „Dumnezeu, universul și viața”, de Gelu Bourceanu

„Dumnezeu, universul și viața”, de Gelu Bourceanu Editura Polirom, Colecția Hexagon, Iași, 2019 Știința și credința – doi piloni plasați într-o veșnică divergență, într-un conflict atât de vechi, încât nici cei care l-au pornit nu mai țin minte când a luat acesta ființă și de ce. Motivațiile sunt pe cât de simple, pe atât de bizare: se vrea o împărțire clară și concretă a adevărului, delimitându-se anumite zone de confort în care ar trebui să se regăsească omenirea. Ce să alegem: litera rece a științei sau hrănitoarea îmbrățișare a credinței? Gelu Bourceanu încearcă în volumul său „Dumnezeu, universul și viața”, apărut în 2019, la Editura Polirom, să împace ambele tabere. Cum o face? Printr-o argumentare pertinentă și relevantă a faptului că universul este explicabil științific, dar și că are origini dincolo de teoremele clasice cu care ne-am obișnuit. (mai mult…)

Portrete și peisaje din lumea literară creionate de Mircea Cărtărescu

”Creionul de tâmplărie”, de Mircea Cărtărescu Editura Humanitas, București, 2020 "Creionul de tâmplărie" poate fi considerată o carte care abordează statutul scriitorului în societatea contemporană. Aș îndrăzni să afirm că este în egală măsură o carte despre condiția umană în orice vremuri. De ce? Răspunsul îl oferă chiar Mircea Cărtărescu: "Pentru că lumea în care am trăit de trei mii de ani încoace, de la splendidele și neplauzibilele scrieri ale lui Homer sau Herodot până azi, a fost una coerentă, concentrică, asemeni unei ținte ce corespundea însuși sensului nostru în lume: o civilizație centrată pe cultură, o cultură centrată pe arte, artele centrate pe literatură și literatura centrată pe poezie. În miezul poeziei, în fine, care este miezul condiției umane, se află lirismul. El este cisterna de aur lichid din miezul umanității, substanța pe care-o căutăm pretutindeni, în orice strădanie umană, de la matematici la filozofie, de la literatură la fizica cuantică, de la matematică la teologie, căci el reprezintă grația universală, plutirea pe vânt din gândirea Zen, unduirea algelor de mare în ritmul valurilor și-al curenților." (mai mult…)

Ce este adevărul? Un studiu de caz: ”Despre adevăr”, de George Orwell

„Despre adevăr”, de George Orwell Editura Polirom, Iași, 2019 Traducere din limba engleză de Ioana Aneci Prefaţă de Teodor Baconschi De George Orwell am auzit prima oară, cred, pe la 16 ani, la orele de literatură universală și, evident, a reprezentat în acel moment o incursiune în spațiul utopic al romanului „Ferma animalelor”. Pe atunci, fiind cumva departe de analiza realităților geo-politice și îmbibată cumva de teoremele scolastice, alimentate de manualele școlare, n-am acordat o atenție cuvenit nici autorului, nici cărții. În definitiv, era ceva normal pentru o adolescentă care își vedea de bacalaureat și examene? Ajunsă la maturitate, când te trezești prinsă în menghina raporturilor de cauză-efect, când ajungi să vezi viața într-o cromatică a responsabilităților diurne și a obligațiilor zilnice, Orwell devine dintr-un autor utopic într-un veritabil oracol, pe care trebuie să-l înțelegi în adâncimea reflecțiilor sale. (mai mult…)

Despre Doamne, numai de bine: ”Domni și Doamne”, de Marta Petreu

”Domni și Doamne”, de Marta Petreu Editura Polirom, Colecția Plural M, Iași, 2020 Am pus titlul de mai sus, pentru că mi s-a părut că Doamnele au ieșit mult mai avantajate din această cărțulie a Martei Petreu, mai ales dacă privim eseurile despre ele din punctul de vedere al cititorului obișnuit. Să nu credeți că Domnii sunt marginalizați sau li se face un deserviciu: nu, dar fiind o carte de istorie și critică literară, pur și simplu despre aceștia se spun mai puține chestii personale și se face o analiză mai atentă a operelor decât a vieții. Iar critica literară nu este pentru oricine, mai ales dacă nu ai citit cărțile cu pricina. (mai mult…)

Anselm Grün – „Frumusețea” și „Prietenia este un dar”. Doi piloni ai unei societăți conștiincioase

”Frumusețea”, de Anselm Grün Editura Paralela 45, Colecția Biblioteca Pentru Suflet, Pitești, 2019 ”Prietenia este un dar”, de Anselm Grün Editura Paralela 45, Colecția Biblioteca Pentru Suflet, Pitești, 2019 "Când totul devine utilitate, omul e privat de propria-i demnitate." Pentru toți cei care-mi citesc cronicile literare sau care mă urmăresc în mediul virtual, țin să menționez că am o atitudine destul de distantă față de religie și dogmă. Nu pentru că nu aș crede, ci pentru că m-am convins, acest subiect naște războaie, de aceea credința mi se pare mereu potrivită pentru a fi păstrată în adâncurile inimii. Am avut ocazia de a lectura cărți în care substratul religios abundă, dar de fiecare dată mă protejam sub platoșa unei curiozități sănătoase și echilibrate. (mai mult…)

Un nou gen literar: ”Corona – timpuri răvășite”, de Raul Anchel

”Corona - timpuri răvășite”, de Raul Anchel Editura Letras, 2020 Pandemia care a lovit întreaga planetă va deveni probabil un reper care va împărți viețile multora dintre noi în două perioade distincte: 'înainte' și 'după'. Ca și alte momente importante din istorie, Corona creează și un nou gen literar - literatura legată de molimă și de consecințele sale, de viața oamenilor în timpul pandemiei și a izolării, de confruntarea lor cu boala și cu consecințele sale. Prima carte din acest nou gen care mi-a căzut în mână este scrisă de Raul Anchel și a apărut la editura LETRAS (a cărei deviză este 'Promovam autorii romani') cu titlul 'Corona - timpuri răvășite'. (mai mult…)