Eseuri

„Despre educație”, de Bertrand Russell. O carte incomodă într-un parenting iluzoriu

„Despre educație”, de Bertrand Russell Editura Humanitas, București, 2019 Traducere și note: S.G. Drăgan Mă înarmez cu răbdare și deschid primele file ale unei cărți care promite să abordeze un subiect destul de incomod: educația. Știu sigur că îmi voi sublinia pasaje și că le voi împărtăși prietenelor mele, multe dintre care sunt deja mămici sau au interferențe cu mediul educațional. Știu că multe dintre ele nu vor rezona cu subiectul sau cu abordarea pe care o inițiază Russell. Ce nu știu eu la acel început e că voi observa un fenomen aparte în mediul online după această carte. (mai mult…)

Autoportretul unui scriitor care a reconstruit de multe ori Parisul din chibrituri și clei: Amos Oz

”Din ce este făcut un măr”, de Amos Oz și Shira Hadad Editura Humanitas Fiction, București, 2020 Traducere: Gheorghe Miletineanu Dacă bijuteria literară “Poveste despre dragoste și întuneric” este autobiografia lui Amos Oz, cartea “Din ce este făcut un măr?” ne oferă autoportretul său. Luciditatea, naturalețea și simțul umorului cu care își descrie viața și creația literară sunt cu totul remarcabile și reușesc să captiveze și adesea să surprindă cititorul. (mai mult…)

”Literatura e verișoară cu bârfa”: Din ce este făcut un măr, de Amos Oz și Shira Hadad

”Din ce este făcut un măr”, de Amos Oz și Shira Hadad Editura Humanitas Fiction, București, 2020 Traducere: Gheorghe Miletineanu Dialogurile dintre editoarea sa, Shira Hadad, și Amos Oz m-au apropiat de un Amos Oz pe care nu îl știam. Este o abordare dintr-o altfel de realitate, cu care cititorii nu sunt obișnuiți și care sondează limitele zilei altfel decât ne așteptăm. Deși nu există practic ritualuri magice, există de fapt o magie a micilor ritualuri zilnice care pregătesc fiecare pagină pe care autorul o scrie și rescrie de nenumărate ori, fiind un perfecționist. (mai mult…)

Concepte vechi, crize noi. O reflecție asupra (re)definirii sociale: „Nihil obstat. Elemente pentru o teorie a națiunii și naționalismului”, de Dan Dungaciu

„Nihil obstat. Elemente pentru o teorie a națiunii și naționalismului”, de Dan Dungaciu Editura Libris Editorial, Colecția Istoria, Brașov, 2018 Volumul publicat de Dan Dungaciu în 2018 este, în mare măsură, o completare a volumului „Elemente pentru o teorie a națiunii și naționalismului” (Editura Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu”), apărut în 2012. „Cea mai importantă modificare de conținut”, ne spune chiar autorul, într-o notă asupra ediției, „este adăugarea capitolului Furtună perfectă în Europa. Spre un nou model de înțelegere a crizei europene în partea a doua a ediției din 2018” – ediția prezentă. Volumul este structurat în patru părți, tratând conceptele de națiune și identitate națională prin prisme comparative (modelul francez vs. modelul german), ținând de doctrina românească, dar și internaționale. (mai mult…)

De ce o clasă de mijloc a spiritului e de preferat „elitei” intelectualilor publici – Idolii forului

Idolii forului: De ce o clasa de mijloc a spiritului e de preferat „elitei” intelectualilor publici, de Sorin Adam Matei si Mona Momescu (coordonatori) Editura Corint, București, 2010 Volumul de eseuri coordonat de Sorin Adam Matei si Mona Momescu abordeaza problematica acapararii pietei ideilor de catre intelectuali enciclopedici in defavoarea expertilor intr-un anumit domeniu. Aceasta carte se plaseaza cumva in siajul Boierilor mintii, carte in care Sorin Adam Matei sustinea ca ideea de intelectual public generalist cu discurs moralizator este depasita, fiind dezirabil ca vocile specialistilor sa fie mult mai bine auzite. (mai mult…)

Arta de a-ți crea amintiri. Cum să colecționezi și să-ți amintești momentele fericite, de Meik Wiking

„Arta de a-ți crea amintiri. Cum să colecționezi și să-ți amintești momentele fericite”, de Meik Wiking Editura Litera, București, 2019 Traducere din limba engleză de Valentina Georgescu Sunt cât de cât familiarizată cu conceptele hygge și lykke care au devenit foarte cunoscute în urma studiilor celor de la Institutul de Cercetare a Fericirii din Copenhaga, ideea novatoare a unei cărți asemănătoare despre amintiri stârnindu-mi curiozitatea. Meik Wiking asociază, în „Arta de a-ți crea amintiri”, momente semnificative ale existenței sale cu diferite studii, statistici și experimente care facilitează înțelegerea și îți conferă o imagine subiectivă a unor evenimente prin care cu toții trecem (experiențele tatonărilor din adolescență, primul job, episoade importante din istorie etc.) Titlul și capitolele acestei cărți sunt îndeajuns de sugestive pentru a realiza care este rolul substanțial al amintirilor și ne oferă „ponturi” pentru a le valorifica mai mult în viața noastră de zi cu zi, pentru a le aprecia și fructifica: „Investiți atenție”, „Creați momente cu sens”, „Condimentați totul cu multă emoție”, „Zădărniciți uitarea cu ajutorul poveștilor”. Astfel, Meik Wiking ne sfătuiește să ne creăm momente de neuitat, să le trecem prin forul nostru interior, să le analizăm și rememorăm pentru a rămâne cât mai vii în sufletul nostru. (mai mult…)

Povestea adevărată a bătăliei nesfârșite pentru libertate și împotriva cântecul de sirenă al tribalismului: Chemarea tribului, de Mario Vargas Llosa

”Chemarea tribului”, de Mario Vargas Llosa Editura Humanitas Fiction, București, 2019 Traducere din spaniolă de Tudora Șandru Mehedinți Volumul lui Mario Vargas Llosa oferă cititorilor o pledoarie viguroasă și captivantă pentru liberalism. Povestea devenirii intelectuale a autorului se intersectează subtil cu biografiile unor mari gânditori liberali, rezultând un dialog al ideilor deopotrivă consistent și savuros. Vargas Llosa subliniază de la bun început că liberalismul “nu are răspunsuri pentru toate problemele, cum pretinde marxismul, și admite în sânul lui divergențele și criticile, plecând de la un ansamblu mic, dar inechivoc, de convingeri”. Lipsa de dogmatism a doctrinei liberale o face flexibilă și adaptabilă la realitatea în continuă schimbare. Mai mult, liberalismul a apărat lumea cel mai mult de ceea ce Vargas Llosa – care a fost marxist în tinerețe! – numește chemarea tribului, utilizând o formulare a lui Karl Popper. Despărțirea de spiritul tribal, izvor de naționalism și fanatism, este facilitată de liberalism, care oferă o marjă consistentă de libertate cetățenilor. Libertatea aceasta vine însă la pachet cu o anumită doză de responsabilitate individuală care trebuie asumată de fiecare, ceea ce nu se întâmplă într-o societate închisă…   (mai mult…)

Ipostazele personalului: Copilăria – reconstituiri literare după 1989, de Ștefania Mihalache

”Copilăria - reconstituiri literare după 1989”, de Ștefania Mihalache Editura Paralela 45, Pitești, 2019 Pornind de la o încercare de a recupera literatura despre copilărie, Ștefania Mihalache realizează în volumul recent apărut la Editura Paralela 45 o cercetare riguroasă referitoare la cărțile, autorii și modalitățile specifice de abordare ale acestei teme în volumele apărute după 1989. Folosind instrumente operaționale, autoarea analizează nu numai mizele mari, ci și proza de tranziție și teritoriile marginale, non-eroii, pentru a realiza o imagine de ansamblu cu acuratețe maximă. De la eseu autobiografic, la ficțiune, dezvăluie texte în care gravitatea, tragismul stau în același rând cu texte ludice, care amuză sau produc nostalgie în cititori. (mai mult…)

Sfaturi pe calea aerului: ”Dark Cockpit”, de Cdt. Emil Dobrovolschi și Octavian Pantiș

”Dark Cockpit”, de Cdt. Emil Dobrovolschi și Octavian Pantiș Editura Publica, București, 2019 Emil Dobrovolschi este pilot de mulți ani și cunoaștele aeronavele Airbus ca pe propriul buzunar, așa cum cunoaște la perfecție protocoalele și procedurile din interiorul aeroporturilor, simulatoarelor sau avioanelor. Octavian Pantiș este un apreciat antreprenor și autor al volumului ”Musai List” (publicat tot la Editura Publica). Colaborarea dintre cei doi este acest volum, ”Dark Cockpit”, în care secretele, lucrurile inedite și procedurile din lumea aeronavigației sunt aduse în fața cititorului, pentru a ne oferi sfaturi despre modalitatea în care putem aplica în viața de zi cu zi, mai ales în cea profesională, această tendință de perfecționare continuă (și perfecțiune, în majoritatea cazurilor) existentă în pilotarea unui avion. (mai mult…)

Îndoieli epistemice: Mintea, de John R. Searle

”Mintea”, de John Searle Editura Herald, București, 2018 Traducere: Iustina Cojocaru Destinată atât profesioniștilor, cât și cititorilor preocupați de probleme filozofice în general, „Mintea” reprezintă o introducere minunată în filozofia minții, dar și o veritabilă provocatoare de gândire. Presărată cu analize despre probleme conexe precum inducția sau realismul, evidențiază câteva modele de luciditate interesante. John Searle elaborează și o trecere în revistă a principalelor fire dominante în dezvoltarea filosofiei minții, evidențiind elementele slabe ale acestora. Respinge dualismul de suflet/corp și reliefează slăbiciunile diferitelor ramuri ale gândirii materialiste pe această temă, dar propune și o nouă teorie, în esență tot materialistă, cu diferența că ia considerare proprietățile mentale, ancorate în „puterea și scopul funcțional al creierelor. “ (mai mult…)