Carti

Două romane grafice recente de la Editura Grafic

Editura Grafic, parte a Grupului Editorial Art, a publicat în ultimii ani câteva romane grafice de excepție, așa că am zis să le dau și eu o șansă spre finalul anului. Chiar dacă nu sunt un obișnuit a acestui gen de cărți, care împletește literatura cu desenul, am regăsit două volume care mi-au satisfăcut așteptările și pe care le recomand mai departe: pe de o parte, un roman grafic despre felul în care este cu adevărat România după Revoluție, văzută prin ochii și desenele unui străin, pe de altă parte, o adaptare la roman grafic a unei cărți valoroase (și care a dus la un serial HBO foarte apreciat). Iată ce am aflat, pe scurt:

Goodbye Ceaușescu”, de Romain Dutter

Editura Grafic, București, 2023
Ilustrații: Bouqé
Culori: Paul Bona
Traducere din limba franceză și note de Mihaela Dobrescu

„Ceaușescu n-a murit!
Ne veghează îndârșit
Ceaușescu e o școală
Ceaușescu e o boală”

De fiecare dată când aud versurile Adei Milea, îmi dau seama de adevărul lor, așa cum mi le aduc aminte atunci când citesc diferite statistici și rezultate ale unor sondaje de opinie care ne spun cât de mulți români trăiesc într-un fel de nostalgie după vremurile comunismului și ne spun: Ce bine era atunci, aveam cu toții serviciu, „ne descurcam”, cât de multe a făcut ceaușescu!

Acești oameni nu-și dau realizează cu adevărat ceea ce spun, așa cum nu-și dau seama că, în comunism, nici nu aveau dreptul să spună ceea ce cred cu voce tare. Așa că e nevoie de orice fel de formă de comunicare (literatură, film, conferințe, evenimente) pentru a ne spune adevărul despre comunism și despre ce a venit după acesta, mai ales primele decenii de post-comunism.

Iată un exemplu: Un roman grafic excelent realizat de un francez care a călători de multe ori în țara noastră în perioada recentă, ce surprinde aproape perfect felul în care arată și a arătat România în ultimii 30 de ani. Chiar dacă este perspectiva unui străin, ea este mai obiectivă și mai exactă decât felul în care ne percepem noi țara, punând accentul și pe calitățile, dar și pe defectele noastre, inclusiv în privința rasismului trecut și prezent. De citit și de reflectat!


Povestea Slujitoarei”, de Margaret Atwood

Editura Grafic, București, 2023
Ilustrații și adaptare de Renée Nault
Traducere din engleză de Iulia Gorzo

Să pornim la drum așa: n-am citit „Povestea Slujitoarei”, romanul semnat de Margaret Atwood, am fost încântat de primele episoade din serialul omonim de pe HBO, până când l-am abadonat din motive care acum, la câțiva ani după, îmi scapă.

Îmi aminteam încă o parte importantă din poveste și am fost încântat de acest roman grafic, pe care l-a adaptat și ilustrat Renee Nault: pentru un iubitor de filme, seriale și romane distopice, utopice și/sau post-apocaliptice, Povestea Slujitoarei oferă mereu mijloace de satisfacție, iar romanul grafic este una dintre dovezile în acest sens. Mi-a plăcut, m-a atras din nou povestea și, dacă nu voi ajunge vreodată în preajma cărții, în mod sigur voi căuta din nou serialul.

Un roman grafic de calitate, așadar.

Articole similare

Amintiri și povestiri despre cenzura comunistă: „Fake news în Epoca de Aur”, de Ioan T. Morar

Jovi Ene

„Cum să-ţi găseşti drumul în viaţă” – o legendă, o enigmă, o lecţie primordială

Ana Maria Cazacu

Arsenic and Old Lace (1944)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult