”Sunt un curv”, de Leonard Ancuța
Editura Herg Benet, București, 2014, 232 p.
Sunt un curv înseamnă lumea lui Saty, un tânăr aflat in articulo mortis, care își povestește experiențele sale senzuale, din prima adolescență până azi; un romantic complet, Saty are impresia că a găsit de câteva ori dragostea: cu Dănuța, cu Ilona sau poate cu Juana, aproape de fiecare dată fiind dezamăgit. După experiențe corporale extreme (din lumea drogurilor: romparkin sau codeină, salvie, aspirine, timbre, banane – ar fi vorba de coji de banană preparate sub forma unei pulberi), ajunge să facă proxenetism în localul Cățaua leșinată, și în cele din urmă să cadă victimă unei răfuieli interlope.
Cu porecle și apucături diverse (Warrioru, Fane Candriu, Robert Drogatu, Nelu a lu Săracu, dar și Stagiritu), lumea lui Leonard Ancuța pare a se fixa în permanență, pe urmele lui Borroughs & Cia, în imaginarul anilor 1990 din România; este lumea discotecilor, a drogurilor în care primează codeina (medicamentul pentru tuse ce putea fi luat cândva fără prescripție), amestecată de obicei cu vodcă; lumea casetelor audio, care se împrumutau în căminele studențești; dar și lumea în care se face contrabandă cu CD-uri – suficiente date pentru a remarca o distonanță: iluzia prezentului, pe care o transcrie povestitorul-personaj, este în fond prezentul nouăzecist, în care nu se mai poate separa ceea ce este proiecție de ceea ce este realitate – și poate că nici benefic nu ar fi.
Confesiunea lui Leonard Ancuța este o variantă de mizerabilism, condimentat cu unele citate din Sartre sau Socrate, cu referiri la scene clasice (Lolita), cu crime gratuite, care poate fi atractivă, mai ales atunci când umorul își face loc; pentru a descrie atmosfera unui local unde se auzeau șansonete franțuzești se spune: „părea că toată lumea e de acord cu Edith care nu regretă nimic”.
Puteți cumpăra cartea: Editura Herg Benet/Elefant.ro/E-book.
”Sub mâinile mele”, de George C. Dumitru
Editura Karth, București, 2014, 180 p.
Explorând tema psihopatului, George C. Dumitru intră în mintea unor personaje dezumanizate, a unor criminali în serie, aflați în diferite momente: la începutul crimelor lor, într-un punct culminant sau într-o operație „de rutină”.
Și astfel, sora își ucide fratele bebeluș („Când părinții dorm”), tatăl își urmărește și își capturează fiul (în povestirea titulară, „Sub mâinile mele”), iubitul își ucide iubita („Neliniștea sub care ai crescut”), pentru a enumera câteva din personajele unei lumi spăimoase; narator este chiar serial-killerul, unul oarecum universal, identificabil în fiecare povestire, după cum spune într-un loc; este un narator care nu se controlează și se lamentează permanent („Nu copiii!”): „Când mă apucă pofta, mă duc pe copcă. Alunec, și nu mă mai scoate nimeni de acolo. Ultima dată nu a fost bine deloc”.
Altfel, în afara unor asemenea incursiuni, se mai prezintă câte ceva din lumea în care trăim – cu excepția unor decoruri internaționaliste; opiniile sunt oricum alterate, pentru că aparțin unor personaje teribile, unor realități psihologice extreme. Un exemplu se află în „Neliniștea sub care ai crescut”, care mizează pe aceeași imagine distrusă a satului românesc, unde oamenii își vând din pământ pentru a-și lua o mașină ultimul tip, pe care o cam țin în garaj, neavând bani de benzină; un specific românesc însă e de găsit tot într-un soi de ruralism au de naturalism (întoarcere la natură), iar dintre lucurile care plac în România sunt: „peștele proaspăt, direct din apă (…) roșiile și ardeiul din grădină, cireșele din pom (…) vinul și puiul dat prin mujdei de usturoi”, aproape aceleași argumente cu ale Ciobanului de la Rarău din povestirea „Negustor lipscan” din Hanu Ancuței. Brusc, perspectiva povestitorului se schimbă; lumea de la țară este deci când promiscuă, când dezirabilă, extreme ce arată în fond o dezordine interioară, prevestesc o criză.
Cu psihologii speciale, cu personaje Jekyll & Hyde, lumea lui George C. Dumitru produce frisoanele unui serial „de groază”, un „Tânăr și neliniștit” în variantă horror, cu lumea și publicul său, fără îndoială.
1 comment
Multumesc lui Dan Gulea pentru timpul acordat cartii, insa nu sunt chiar de acord cu unele lucruri spuse acolo, de exemplu :
„Și astfel, sora își ucide fratele bebeluș („Când părinții dorm”),” – povestirea respectiva este mai mult despre intentie, finalul este deschis, nu se poate trage neaparat concluzia ca si-a ucis fratiorul.
„tatăl își urmărește și își capturează fiul (în povestirea titulară, „Sub mâinile mele”), ” – tatal nu captureaza fiul, nici nu il urmareste, ii este adus.
„iubitul își ucide iubita („Neliniștea sub care ai crescut”),” – nici vorba de asa ceva in textul respectiv, nimeni nu ucide pe nimeni, doar poate putem considera accidentul din copilarie evocat la un moment dat ca pe o crima, desi nu este una.
Mi s-a parut important sa clarific lucrurile aceastea