Carti Memorii jurnale

Două cărți recente de călătorie. Autori: Cătălin Cioabă, Iulian Comănescu

Două cărți de călătorie noi s-au lansat recent la Editura Humanitas, având ca autori doi români: Cătălin Cioabă și Iulian Comănescu. Ambele volume sunt bogat ilustrate, au în centru experiențe personale ale unor oameni care nu-s neapărat scriitori și în care aceștia militează pentru călătorii la fel de personale. Iată ce am descoperit în aceste volume:

„Scrisoare din Tenerife. Povestea unei călătorii dincolo de închipuire”, de Cătălin Cioabă
Editura Humanitas, București, 2022

„Mi-a venit totodată în minte și vorba nemțească einmal ist keinmal („o singură dată înseamnă niciodată”) care vrea să spună, în definitiv, că un loc în care nu mai revii este un loc pe care nu-l meriți să-l fi vizitat vreodată.” (pag. 94)

Cătălin Cioabă este filosof și știe despre ce vorbește: pentru a spune cuvinte reale și pertinente despre un loc străin, e necesar să-l vizitezi, așadar, de mai multe ori și, mai ales, ca acesta să devine cumva acasă pentru tine. Iar acasă devine doar atunci când treci peste locurile pur turistice și te apropii de zonele preferate de localnici (fie ele plaje, fie restaurante sau piețe publice), ba chiar intri în interacțiune cu ei, sperând să te transformi tu însuți într-unul, chiar vremelnic.

„Îndrăznesc să spun că un loc în care ai călcat, dar n-ai locuit e doar o coordonată iluzorie, cu un conținut mult prea precar, precum gara în care trenul nu oprește. La drept vorbind, nu poți călători decât dinspre un acasă către un alt acasă, orice altceva este doar o iluzie inerentă deplasării în spațiu.” (pag. 12)

Acest „acasă” este unul dintre lucrurile pe care îl simt și eu de fiecare dată când merg în Grecia, acest „acasă” este simțit și de Cătălin Cioabă în călătoriile sale din Tenerife. „Scrisoarea” sa din această insulă se adresează, de altfel, tuturor celor care cred că o călătorie înseamnă o transformare a locului vizitat în „acasă” și poate fi, de asemenea, și un început de ghid de călătorie din care aflăm câteva dintre popasurile obligatorii de pe un teritoriu din ce în ce mai „prizat” de turiștii și călătorii români.

Spun „turiști” vs „călători” întrucât ambele volume analizate aici fac, într-un fel, această distincție: turiști este cel care bifează obiective în pas alergător, fără a simți nimic din atmosfera locului, din tradiții și din felul în care trăiesc cu adevărat localnicii. Asta fac doar călătorii, care fie vizitează de mai multe ori un loc sau o țară, până îi simt substanța și fibra, fie se stabilesc în acele locuri pentru o perioadă mai lungă și se amestecă printre localnici.

„Scrisoare din Tenerife” este, așadar, un volum interesant, plin de imagini grăitoare, care transformă Tenerife într-un loc must-see într-un viitor cât mai apropiat. 

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas.


„Medina infinită. Călătorii la întâmplare și întâmplări de călătorie”, de Iulian Comănescu
Editura Humanitas, București, 2022

Antreprenor, specialist în comunicare și în alte domenii, mai demult jurnalist, Iulian Comănescu a călătorit în multe zone ale lumii și a încercat acolo să descopere mai puțin zonele turistice și mai mult viața locuitorilor, micile lor secrete. Așa cum spuneam mai sus, și el este un călător, pentru că trece dincolo de capcanele turistice și ne dezvăluie adevărata față a locurilor prin care se plimbă:

„Orice experiență mai puțin superficială într-o altă țară e însă transformativă. O jumătate din ceea ce v-am povestit în această carte nu vine din vacanțe, ci din călătorii profesionale. Chiar cu un program încărcat, care se împarte între hotel și client, ajungi să vezi și să remarci nenumărate lucruri. Nu știu câte „stabiliri”, plecări și veniri încap într-o viață, dar eu m-aș mai duce și m-aș mai întoarce de multe ori. Chiar și România se vede altfel, nu tocmai rău, când vii în ea în loc să pleci din ea.” (pag. 217)

Iulian Comănescu și-a notat atent ceea ce a observat și a ieșit acest volum cu multe fotografii personale frumoase, din zone precum Israel, Albania, Republica Moldova, Maroc sau Belgia. Multe dintre ele sunt zone destul de turistice, dar autorul nu merge mereu pe traseele clasice, ci încearcă să ofere informații și din locurile tradiționale, de la restaurantele în care mănâncă localnicii până la plajele mai puțin amenajate, de la blocurile aglomerate până la muzeele în care parcă nu intră nimeni. Dar și atunci când vorbim de locurile mult-uzitate, percepția autorului este suficient de pertinentă:

„Dacă ați fost în vacanță în Antalya și ați auzit câte ceva despre dezvoltarea frenetică a zonei din ultimele decenii, s-ar putea să fi remarcat un lucru: regiunea este un Disneyland pentru adulți, de dimensiunile unui județ. Iar motivul pentru care turismul de litoral turcesc are atâta succes e un gen de virtualizare fizică, pentru uzul celor care nu-s mari amatori de Internet. Toate hotelurile care se respectă încearcă să vândă o ficțiune, o replică, o butaforie, fie ea Thailanda, Roma antică deja pomenită sau Titanicul.

Resorturile sunt imense, dar tranșant limitate de garduri și ziduri. Odată ce ieși din împrejmuire, dai peste cele mai bizare lucruri, de la capre, la șantiere care creează alte realități la scară, casele țărănești ale locuitorilor din regiune și altele. Ficțiunea se dizolvă brusc la propriile limite, Matrixul e proiectat de un programator repetent și nesimțit, dar asta nu te scapă de ea. Avatarul tău e un fel de prizonier de bunăvoie în resort, ținut în frâu de prețurile care explodează imediat ce depășești marginea hărții și încerci să cumperi ceva diferit de ceea ce ți se oferă, pe gratis, înăuntrul ficțiunii numite. Gratis, în sensul că ai plătit în avans și ai așteptări.” (pag. 74)

Pe undeva, se vede că scrisul autorului a evoluat în timp: primele relatări sunt terne, fără nimic spectaculos, într-un limbaj de jurnal repezit, în vreme ce, pe măsură ce paginile curg, relatarea devine mai complexă, mai stufoasă și mai… literară. De altfel, cel mai spectaculos capitol este cel despre Maroc, de unde vine și titlul volumului.

„Medina infinită” este un volum pentru cei pasionați de călătorie (și nu neapărat pentru cei pasionați de turism), iar aceștia vor descoperi la aproape fiecare pagină noi locuri de vizitat, noi locuri în care vor avea experiențe neașteptate și reale. O carte însoțită de imagini spectaculoase și de amănunte cu totul inedite.

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas.

Articole similare

Prin blogosfera literară (9 – 15 noiembrie 2015)

Dan Romascanu

Freneziile unui exilat: „După război la Paris. Cronica anilor regăsiți”, de Serge Moscovici

Carmen Florea

Revista presei culturale (16 – 22 ianuarie 2015)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult