„Să trăiești cu o presiune constantă”, de Alina Pietrăreanu
Editura Paralela 45, Colecția Prima dragoste, Pitești, 2022
Nu știam nimic despre Alina Pietrăreanu înainte să citesc acest roman de debut și iată ce am aflat din ultimele pagini, din prezentarea acesteia: „născută în 1997, este actriță, performer, regizează și scrie. A absolvit facultatea de actorie la UNATC și masteratul de Studii Literare de la Universitatea din București. Are proze publicate în antologia Pasageri și în revista Iocan. Din 2020, a înființat asociația culturală „Șangri-La Artistic Ground“ și încearcă să pună bazele unei comunități empatice și curajoase cu artiști din toate domeniile.” Nu este de mirare, așadar, că unul dintre personajele sale aspiră spre actorie.
„Să trăiești cu o presiune constantă” este debutul în volum al Alinei Pietrăreanu și pot spune cu mâna pe inimă că este un debut reușit, foarte curajos, pentru că analizează câteva teme foarte importante pentru generațiile tinere, pe care noi, generațiile mai vechi, le cunoaștem mai puțin, le ignorăm și nu le înțelegem. În centrul romanului, se află un grup de prieteni, aflați la finalul adolescenței și/sau în primii ani ai maturității, care se reunesc periodic la un bar sau în apartamentul unuia dintre ei, pentru a pune la cale viața, societatea, comunitatea, ba chiar și politica.
Un grup extrem de eterogen, așa cum e societatea în ansamblu, uniți prin dorința de a schimba ceva în oamenii din jur, profitând, de altfel, de efervescența care a unit oamenii de rând în ultimii ani, în protestele sporadice din Piața Victoriei. Dacă ceea ce își doresc ei este discutabil – reunirea într-un manifest cvasi-comunist, cvasi-socialist intitulat Stânga Împrejur –, restul gândurilor și al acțiunilor fiecărui personaj și al grupului în ansamblu merită să fie studiat cu atenție, punându-se accentul pe fiecare dintre ei (un club de carte axat pe personajele de aici ar genera o discuție excelentă, cred eu!).
Cum spuneam, teme importante pentru generația copiilor noștri, care nu pregetă să le discute sincer în cercurile lor de prieteni, să le înțeleagă și să le judece critic, atunci când e cazul, ba chiar să proclame că viitorul e al deschiderii, al nediscriminării, al opțiunilor exprimate sincer, public, fără temeri și fără prejudecăți. Așadar, eroii imaginați de Alina Pietrăreanu discută deschis despre subiecte precum alcoolul și drogurile din licee, despre dorința de a manifesta public pentru idealurile în care aceștia cred, precum egalitatea de gen, problemele identitare și sexuale, misoginismul profesorilor și aspirația spre o libertate totală. Cum altfel am putea privi acceptarea deschisă și sinceră, chiar dacă aceasta nu e inițial totală, pe care au avut-o prietenii atunci când Iulia a decis să devină Jul:
„Râde. Râd și ceilalți. Sunt toți bucuroși. Nu știu nici ei exact de ce, poate se bucură pentru Jul. În același timp nu știu dacă să se bucure pentru Jul și pentru tot ce o să îndure de acum. Dar în ochii tuturor e admirație când se uită la el.” (pag. 26)
Adolescența, imaturitatea nu sunt însă doar despre deschidere, fericire și acceptare, ci are mult mai multe mici imperfecțiuni (așa cum are și maturitatea, de altfel), pe care e bine să le descoperi la timp, chiar lovindu-te de pragul de sus, pentru că așa intervine treptat maturitatea și experiența de viață. Un exemplu perfect este ceea ce i s-a întâmplat inimoasei Sofia, cea care se desparte de prietenul care o înțelegea pentru a se refugia imatur în brațele și în patul profesorului ei de actorie, chiar în pragul împlinirii celor 18 ani de viață. Dar na, e vârsta, e imatură, încă nu știe ce e în sufletul ei:
„Simte că nu merită să facă nimeni niciun sacrificiu pentru ea, nu e în stare decât să distrugă viețile tuturor. Vine cu idei și apoi nu știe cum să fugă. Așa a făcut și cu Stânga Împrejur. I-a convins pe toți să facă o grupare de stânga cu care să schimbe lumea și acum nu poate să facă nimic pentru asta. Nici măcar de jobul la bar nu a putut să se țină. Ar vrea să dispară, să fugă în Brazilia și să scrie romane feministe. Sau să nu mai iasă niciodată din casă, să aibă o depresie mare și toată lumea care are așteptări de la ea să o compătimească și să o protejeze. „Sărăcuța Sofia, numai ea știe ce o fi în sufletul ei. Mă duc să îi pregătesc o plăcintă de dovleac.” Dar nu știe nici ea ce e în sufletul ei, asta e problema.” (pag. 78-79)
Dincolo de adolescență, prietenie și trăiri sufletești, autorea încearcă să nu plictisească cititorul și o face apelând și la instrumentele genului polițist, îmbinate cu lumea modernă a tehnologiei, atunci când ne prezintă o investigație ce anchetează mai multe crime din țară comandate de un maniac din rețelele de dark internet. Iar surpriza este majoră atunci când descoperim cine este conducătorul acestei rețele, cel care urăște femeile și comandă celor din subordine să chinuie, ba chiar să ucidă, adolescentele din toată țara.
Deși e doar un roman de debut, fiind suficient loc de creștere, „Să trăiești cu o presiune constantă” este un debut meritoriu, în multe momente emoționant și cu un suspans bine dozat, iar autoarea este de urmărit în scrierile sale viitoare.
Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.
(Sursă fotografii: EdituraParalela45.ro, pagina de Facebook a autoarei)