Carti Eseuri Recomandat

Despre psihanaliză, de Sigmund Freud

Despre psihanaliză, de Sigmund Freud

Cinci prelegeri ținute la Universitatea Clark
Editura Herald, București, 2011
Traducere și îngrijire: George Scrima

Mă declar fără discuții o diletantă într-ale psihologiei, fără falsă modestie și departe de gândul de a mă autopersifla. Este o simplă constatare, răsărită – poate – în contextul în care, mai nou, aproape tot românul e psiholog (în urmă cu 10 ani, un profesor din liceu declara că românul se pricepe la fotbal, la politică și la agricultură; după cum se poate constata, evoluăm în pași rapizi către… servicii). Eu una nu sunt. Și nici nu doresc să fiu, însă un minim de curiozitate față de domeniu am – la fel cum mă interesează astronomia sau scrierile cuneiforme; deși cu o mai mare aplicare în viața de zi cu zi.

Cele aproximativ 120 de pagini care însumează transcrierea a cinci prelegeri freudiene sunt un început promițător pentru cei asemenea mie: interesați razant de domeniu, poate căutând să înțeleagă cine a mai fost și Freud ăsta și cum de a revoluționat el percepția oamenilor. Firește, aceste texte pot servi, eventual, de aperitiv, netratând în detaliu nici traumele, nici isteria, și nici complexele – câteva dintre temele abordate. Mai degrabă o trecere în revistă, cartea ar putea constitui o bază facil de construit, însă a cărei dezvoltare se impune. Cu siguranță, specialiștii ar considera-o lectură ușoară, introductivă. Pentru neavizați este perfectă.

Sigmund Freud

Fiind vorba despre transcrieri, oralitatea textului este prezentă. Referințele sunt ușor de urmărit, iar exemplele practice – cele mai utile în economia logică a prezentării. Cele câteva ”cazuri” tratate pe scurt de părintele psihanalizei sunt menite să atragă atenția cititorului și, firește, să argumenteze demonstrativ teoriile susținute. Nu uitați că, la vremea prelegerilor originale, observațiile lui Freud au făcut senzație; în prezent, este posibil să vă pară desuete – dar știam asta deja! veți exclama.

Cu toate acestea, recomand culegerea editurii Herald celor pasionați sau măcar ușor interesați de domeniul psihanalizei. Dacă nu pentru bucuria descoperirii, atunci măcar de dragul lămuririi unor noțiuni și concepte des întâlnite în mai toate formele de comunicare.

Puteţi cumpăra cartea acum, de pe site-ul Editurii Herald.

Articole similare

Omul și clima, de Lucian Boia

Jovi Ene

Lansarea cărţilor Thompson în România!

Jovi Ene

Pe trecerea timpului, de Emil Hurezeanu

Victor Alartes

2 comments

Pauna Oana 23 noiembrie 2012 at 18:36

exact despre psihanaliza ne vorbea la psihologie.ar trebui s-o citesc!

Reply
Jules 23 noiembrie 2012 at 19:27

Mi se pare o introducere suficient de bună chiar şi pentru neiniţiaţi. Recomand 🙂

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult