Carti Eseuri

Despre împământenire: „Înrădăcinați”, de Lyanda Lynn Haupt

„Înrădăcinați”, de Lyanda Lynn Haupt
Editura Pilot Books, București, 2023
Traducere: Mihaela Sofonea
Ilustrații: Helen Nicholson

Lyanda Lynn Haupt este naturalistă, autoare și educatoare americană din Seattle, cunoscută mai ales pentru susținerea conexiunii cu natura și pentru promovarea unei înțelegeri mai profunde mediului. De asemenea, este autoarea mai multor cărți care explorează teme legate de natură, viața sălbatică și relația omului cu lumea naturală, prin care încurajează cititorii să încetinească ritmul zilnic, să observe și să aprecieze minunile lumii naturale, chiar dacă trăiesc în mediul urban. Una dintre tezele sale este aceea că promovarea și susținerea unei legături cu natura este esențială pentru bunăstarea personală și pentru dezvoltarea unui sentiment de administrare a mediului. Pasiunea sa pentru natură și angajamentul său de a sensibiliza publicul cu privire la problemele de mediu au făcut din ea o voce puternică respectată în domeniul istoriei naturale și al educației de mediu.

Deși în volumu Înrădăcinați abordează teme care evocă un soi de misticism în natură, accentul ei tinde să fie mai mult ancorat în observația științifică, înțelegerea ecologică și încurajarea conexiunilor cu lumea naturală, deși se observă o atracție față de dimensiunile mistice sau spirituale ale acestei conexiuni, care însă nu știrbește valoarea textului. Chiar subtitlul volumului, Viața la răscrucea dintre știință, natură și spirit, induce ideea că vor fi explorate și astfel de legături. Prin observarea naturii, indivizii pot învăța lecții valoroase despre interconectare, reziliență și adaptare și autoarea analizează aici modul în care implicarea cu natura la un nivel profund poate duce la creștere și înțelegere personală.

Lucrările lui Haupt fac adesea legătura între mai multe discipline, inclusiv știință, literatură și spiritualitate, se bazează pe idei din diferite domenii pentru a oferi o perspectivă holistică asupra relației cu mediu și această abordare interdisciplinară reprezintă un plus pentru înțelegerea și aprecierea naturii de către cititori. Sentiment de mirare și uimire în fața  frumuseții și a complexității lumii naturale, prin evidențierea conexiunilor complicate dintre organismele vii și mediile lor, invită la să redescoperire.

Fiind cunoscută ca o susținătoare a conservării mediului, Haupt aduce în discuție și probleme legate de etică și responsabilitate ecologică, fără însă a insista asupra lor, ci mai degrabă pentru a atrage atenția asupra importanța unei gestionări corecte a acestor probleme ș resurse, îndemnându-i pe cititori să ia în considerare implicațiile pe termen lung ale acțiunilor lor asupra planetei.

Deși se bazează foarte mult pe observația științifică, și face numeroase trimiteri și note la articole și lucrări de specialitate, intercalează elemente de narațiune și reflecție personală menite să susțină etica ecologică pe care o promovează, punând accentul pe interconectarea tuturor ființelor vii și a ecosistemelor, pe satisfacerea nevoilor prezentului fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi. Pune accentul pe importanța adoptării unor practici durabile în domenii precum consumul de resurse, utilizarea terenurilor și gestionarea deșeurilor și pe crearea unor practici care minimizează daunele aduse mediului și promovează sănătatea și rezistența pe termen lung a ecosistemelor.

Puterea poveștilor personale în cartea lui Lyanda Lynn Haupt sporesc capacitatea textului de a crea o conexiune emoțională mai profundă între autoare și cititor, precum și de a ilustra temele și perspectivele mai ample pe care le analizează. Prin împărtășirea propriilor experiențe, provocări și momente de uimire în natură, Haupt îi invită pe cititori să reflecteze asupra propriilor lor legături cu lumea naturală, ceea ce contribuie la stimularea empatiei. Relatând momente de uimire, bucurie, tristețe sau transformare din propria viață, Haupt creează o experiență de lectură mai captivantă, dar are pun în valoare și temele universale pe care le abordează: reziliența, interconectarea și căutarea unui sens în natură. Prin ancorarea acestor idei abstracte în experiențe concrete, personale, Haupt le face mai accesibile.

Înrădăcinați nu este o lucrare rigidă, plină de informații și note din studii, ci mai degrabă una care invită la realizarea unei legăturii proprii cu natura, cu multe exemple din mediul urban, pentru că majoritatea dintre noi aici trăiește. Mi-ar fi plăcut însă ca aceste treceri să fie altfel realizate, pentru că uneori saltul dintre problematizarea unei situații care privește pe toți și relatarea unei povesti repsol este prea bruscă. Înțeleg că scopul acestor povești este să determine cititori să se implice mai activ în eforturile de gestionare și conservare a mediului, însă mixul de stiluri îngreunează uneori lectura. Referirile la Rachel Carson, Florence Williams, abundă, și sunt binevenite, rezonez cu ele și îmi este clar motivul, însă sunt multe exemple și din literatură și acolo, din nou, e un amestec care nu se susține.  De asemenea, mă așteptam la mai multe trimite la studii recente legate de criza în care ne aflăm și la mai multă reflexivitate în ceea ce privește problemele științifice la care face referire.

”Știm acum că există zece mi de lucruri și multe altele, unele dintre ele simple, altele pe care nu le-am făcut niciodată, unele abia posibile, absolut toate indispensabile.Toate, solicitându-ne atenția, eforturile, dragostea, acțiunea. Încearcă să reduci, reutilizează, economisește, elimină, meditează, oferă, muncește, urlă. Orcă, cedru, sequoia, lup, antilopă broască, recif de corali.Pădure tropicală, pădure tropicală temperată, deșert. Aer, pământ, apă, culturi, limbi, triburi.O litanie sacră nesfârșită. Nimeni nu poate fi eliminat de pe listă. Toate aceste lucruri nenumărate sunt esențiale. Nimeni nu poate face toate lucrurile, însă putem toate lucrurile ține în timp ce ne ajustăm și ne schimbăm viețile, alegându ne formele noastre specifice de acțiune, hotărâtă creativă celor care ne cheamă doar pe noi.” (pg. 182)

Am apreciat, bogăția și diversitatea trimiterilor către texte de antropologie și dezvoltare personală, paginile despre pericolul tehnologiei digitale, care rupe total legătura cu natura, paginile despre legătura dintre mișcarea în aer liber, despre hoinăreală și reducerea anxietății, cele despre importanța meditației, trimiterile la momente cheie din istorie care au influențat lumea în care trăim azi, micul studiu despre relevanța întunericului pentru noi și planetă, exemplele personale pe care le oferă legat de lucru mici pe care le putem face și care duc, prin susținere pe perioade mai mari, la schimbări semnificative.

Puteți cumpăra cartea: Editura Pilot Books/Libris.ro/Cărturești.ro.

(Sursă fotografii: https://www.pilotbooks.ro/, Lyanda Lynn Haupt, FB, arhiva personală, foto Jim Adams)

Articole similare

Filosofia vinului, de Bela Hamvas

Jovi Ene

Aromânii și postnațiunea: Unde e Aromânia?, de Nicolas Trifon

Dan Gulea

Anatomia unei stafii, de Alain Besançon

Codrut

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult