Carti Carti de fictiune Recomandat

Despre 7 fantasyuri (III): Un fantasy românesc de la Cartea Românească-Stelian Țurlea

relatare-despre-harap-alb_1_fullsizePrima parte aici, a doua parte aici.

”Relatare despre Harap Alb”, de Stelian Ţurlea

Editura Cartea Românească, București, 2014

Am fost stârnit să citesc această carte de când i-am văzut titlul și, mai apoi, prezentarea făcută de editură. Abia terminasem Atlasul continentelor înceţoşate a lui Ihsan Oktay Anar și m-am bucurat că voi continua acea minunată călătorie a fanteziei părăsind covorul fermecat în favoarea preșului dâmbovițean. Dar n-a fost să fie.

Începutul a fost cum nu se poate mai promițător: faimoșilor tovarăși de aventuri ai lui Harap-Alb le este alăturat un al șaptelea – Vorbilă, cu o biografie demnă de un erou umbertoecoean: dramaturg și prieten cu Shakespeare și Christopher Marlowe, tovarăș de pahar cu Cervantes, prezent la înmormântarea lui Henric al VIII-lea și încoronarea Elisabetei I. Deja toate premisele păreau îmbietoare: biografiile ficționalilor săi tovarăși cădeau de minune la locurile lor ca într-un puzzle bine conceput, se părea că autorul urmărise o punere a lor într-un illo tempore propice mitului și având în vedere numărul lor (7!), mă așteptam la un picaresc dezinvolt care să încingă toate toposurile, erosurile și mitosurile spre deplina delectare a intelectului, un clin d’oeil la cei 7 samurai, la cei 7 fantastici…

Stelian Țurlea
Stelian Țurlea

Paradoxal, ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la modul construirii biografiilor a însemnat, totodată, și distrugerea întregului eșafodaj. Nu te joci cu referințele istorice și nici cu istoria dacă nu ai de gând s-o faci cu pixu-n mână și axa timpului în față pentru că pățești ca ală de-a apucat tigrul de coadă și s-a trezit mușcat de nas. „Îi cunosc pe Newton, pe Copernic, pe Stein, pe Magellan, pe Iohannes Honterus…” spune la un moment dat Vorbilă. Adică: Isaac Newton (1642–1727), Nikolaus Kopernikus; (1473 –1543), Magellan 1480 –1521 și mai ales Iohannes Honterus (1498 –1549), despre care spune că se vede cu el în fiecare an, dacă vă mai aduc aminte ce-am zis mai sus că același personaj a fost prezent la înmormântarea lui Henric al VIII-lea și încoronarea Elisabetei I (28 ianuarie 1547, respectiv 17 noiembrie 1558) și a părăsit pentru totdeauna Anglia la moartea lui Marlowe (30 mai 1593). Matematica o puteți face singuri… Practic și-a dinamitat singur construcția romanului. O să spuneți că nu e ceva esențial, poate, dar pe mine m-a deranjat. Ori respecți regulile cu care-ai început și pe care ți le-ai creat singur, ori nu le mai faci, dacă știi că nu le poți sub control.

În plus, pe măsură ce intri în poveste ai tot mai mult senzația că autorul s-a cam plictisit și nu vrea altceva decât să ajungă mai repede la finiș.

Treptat, horbota de imaginație spumoasă s-a lăsat ca un sufleu prost făcut și a rămas numai o rescriere searbădă, cvasi unu la unu a poveștii lui Creangă presărate cu ridicole trimiteri politice care nu vor mai spune nimic unui cititor de peste – să zicem – 10 ani.

Păcat, mare păcat pentru că prima jumătate a cărții merita un final pe măsură.

Puteți cumpăra cartea: Editura Cartea Românească/Elefant.ro/Libris.ro/E-book.

Articole similare

Zen și arta reparării motocicletei, de Robert M. Pirsig

Delia Marc

Ochi de lup, de Daniel Pennac

Jovi Ene

Suspans și mister la feminin. „Femeia cu mască”, de Miruna Vasiliță

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult