Carti Carti de fictiune Recomandat

Despre 7 fantasyuri (II): Trei fantasyuri de la Trei-Col Buchanan, John Joseph Adams, Brandon Sanderson

3-farlanderPrima parte aici.

Când a „transpirat” informația că editura Trei se pregătește să lanseze o colecție dedicată literaturii fantasy am fost cu toții foarte mirați. Nu numai pentru că coordonatorul colecției de sefe – Mihai Dan Pavelescu – avea să fie și coordonatorul ei, ci și pentru că acesta era știut dintotdeauna ca fiind promotorul hard sefeului, nicidecum având vreo apentență pentru chestii mai soft.

Cum-necum, colecția a debutat în forță cu 3 cărămizi de peste 500 de pagini fiecare, o cantitate descurajantă pentru oricine în această epocă a vitezei extreme. Din fericire, reticențele dispar de cum te apuci de citit. O să vi le prezint în ordinea în care le-am parcurs și eu și cea pe care v-o recomand.

1. Farlander, de Col Buchanan (Prima carte din seria Inima Lumii)

Editura Trei, București, 2014
Traducere de Laurențiu Dulman și Emanuela Jalbă-Șoimaru

Farlander începe foarte puternic. Din câteva trăsături de condei autorul îți schițează un cadru extrem de ofertant, iar acțiunea e foarte cinematografică, foarte alertă. Apoi totul ajunge pe un platou luuuuung, plat (că d-aia-i platou), autorul își ia un lung respiro pentru a croșeta la datelăriile lumii și biografiei personajelor. Acum, să nu mă înțelegeți greșit, n-am nimic cu un astfel de stil, dar după primele 30 de pagini așteptai altceva, dar și autorul trebuia să umple 600 de pagini cu ceva, nu? Adevărul e că lumea din Farlander e complexă și acțiunea se petrece multistrat, la niveluri diferite, cu mulți actanți și această asistolă narativă era necesară pentru economia ulterioară a romanului. Oricum, într-un târziu (după vreo 100 de pagini) se urnește în sfârșit și acțiunea și intrăm în povestea propriu-zisă. În centrul romanului se află secta rōshunilor, un fel de ninja-zen, niște asasini care oferă protecţie prin ameninţarea cu o vendetă implacabilă.

Ash, personajul principal, ajuns prea bătrân pentru a mai putea practica în siguranță este somat să-și aleagă un ucenic, dar înainte de a-i termina instruirea, trebuie să plece într-o vendetă pentru a cărei reușită pieriseră deja trei rōshuni.

Per total e o carte interesantă, abia aștept volumul 2.

Puteți cumpăra cartea: Libris.ro/Elefant.ro/E-book.


3-epic2. Epic. Legende fantasy, de John Joseph Adams (editor)

Editura Trei, București,

O antologie cu adevărat epică: atât ca dimensiuni 750 de pagini, cât – mai ales – prin cuprins, deși nu conține decât 17 texte. De la autori recenți lansați (dar premiați!) precum Aliette de Bodard, Kate Elliott sau Patrick Rothfuss, consacrați – Robin Hob, Tad Williams, Paolo Bacigalupi, Brandon Sanderson și până la monștri sacri precum Michael Moorcock, Orson Scott Card, Ursula K. Le Guin sau George R.R. Martin (da, acel GRRRM!), volumul acoperă cam toate tendințele, stilurile și avatarurile a ceea ce înseamnă epic fantasy. În epic 😉 de puținele pagini ale Introducerii la antologie John Joseph Adams reușește să delimiteze sub-genul, să-i creioneze o istorie și să și prezinte o parte din povestiri.

Multe dintre nuvele sunt excepționale, iar fanii Game of Thrones nu vor dori să rateze nuvela (120 de pagini – aproape un mini-roman!) ce închide antologia și care are loc în Westeros. Nu spun decât că e un episod din adolescența lui Aegon Targaryen – viitorul rege al Westerosului -, și e a treia din Dunk and Egg, o serie paralelă (6-12 texte independente de mici dimensiuni sunt proiectate).

O antologie care n-ar trebui să lipsească din biblioteca oricărui fan al genului.

Puteți cumpăra cartea: Elefant.ro/E-book.


3-imperiu3. Ultimul imperiu, de Brandon Sanderson (Prima carte din seria Născut din ceaţă)

Editura Trei, București,

De departe una dintre cele mai interesante și inovative cărți citite în ultima vreme. Am „ras” cele 800 de pagini dintr-o suflare. Nu numai că scriitura e foarte alertă și captivantă, dar autorul reușește să creeze personaje remarcabile, o lume cu o magie extrem de complexă și originală, iar încărcătura morală și filosofică, dilemele existențiale ale post-omului sau supra-omului te urmăresc mult timp după lectură. Adeseori m-am surprins comparând „mântuitorul” acestei lumi, Lordul Legiuitor, cu Zeul-Împărat al Dunei. Și zău dacă nu mi s-a părut, adesea, că ideile lui Sanderson se duc mai departe decât ale lui Frank Herbert!

Oricum stilul de magie bazat pe metale al acestei lumi – allomanția – vă va arunca într-o lume a luptelor fără arme în care orice banal obiect devine una, iar monezile sunt cele mai letale proiectile! 😉 Parcurgând paginile spectacular-cinematografice a unei astfel de lupte ai impresia că ești în Matrix sau Inception. Alomanția se bazează pe ingerarea și apoi „arderea” unor metale care dau alamantului diverse puteri care variază în funcție de metalul înghițit. Nu oricine poate arde metale, nu e ceva ce poate fi învățat, dar poate fi transmis genetic și nu orice magician are abilitatea de-a arde orice metal – numai unul Născut din ceață o poate face.

Nu vreau să fac spoilere. Citiți și convingeți-vă! E genul de carte care o să placă și celor care nu gustă de obicei genul acesta de lectură. Și nu degeaba Brandon Sanderson a fost ales să termine Roata timpului!

Puteți cumpăra cartea: Libris.ro/Elefant.ro/E-book.

(va urma)

Articole similare

Rugul, de György Dragomán

Jovi Ene

Sefora, de Marek Halter

Delia Marc

Maturizarea sexuală, pe scurt: ”HOMO sapienne”, de Niviaq Korneliussen

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult