„Legile fundamentale ale imbecilității umane”, de Carlo M. Cipolla
Editura Humanitas, București, 2021
Traducere din engleză de Miruna Fulgeanu
Cuvânt înainte de Nassim Nicholas Taleb
Prefață la ediția românească de Radu Paraschivescu
„De cele mai multe ori, ne aflăm în situații în care ne pierdem banii și/sau timpul și/sau energia și/sau pofta de mâncare, buna dispoziție sau sănătatea din cauza unei acțiuni absurde a unei creaturi ridicole, ce nu are nimic de câștigat din faptul că ne rănește, că ne provoacă dificultăți și probleme. Nimeni nu știe și nimeni nu poate să explice de ce această creatură stranie face ceea ce face. De fapt, nu există explicație – sau, mai bine zis, există o singură explicație: individul respectiv este un imbecil.” (pag. 63)
Carlo M. Cipolla, istoric și economist italian, a publicat „The Basic Laws of Human Stupidity” în 1988, iar volumașul său a rămas emblematic pentru a defini imbecilitatea sau prostia și după mai mult de trei decenii, fiind tradus în nenumărate limbi, inclusiv în mai multe ediții în limba română. Este o carte subțirică, sinceră și reală, de la care trebuie să plecăm atunci când facem o analiză atentă a acestei categorii de oameni, care ne înconjoară peste tot.
Pentru a-i înțelege mai bine pe „imbecili” (cuvânt discutabil, desigur, poate mai potrivit ar fi „proști”), Cipolla a „inventat” sau a enunțat cinci legi fundamentale, explicate în acest volum pe scurt, inclusiv cu grafice, plecând de la cea mai importantă, respectiv că numărul indivizilor imbecili în viață este mereu și în mod inevitabil subestimat de toată lumea. Cu alte cuvinte, există pe lume mai mulți proști decât credem și nu ne putem abate niciodată de la această lege, de la acest lucru inevitabil. Oriunde întoarcem capul, de la oamenii de pe stradă la cei de la televizor, de la cei cunoscuți până la cei necunoscuți, dăm de imbecili. Și problema mare este că, deși acești imbecili împânzesc Pământul, ne fac viața foarte complicată, ne influențează deciziile și ne hotărăsc deseori soarta (fie pentru că votează total anapoda, fie că ajung în funcții importante, comportându-se iresponsabil). Cum spune Radu Paraschivescu în prefața cărții:
„Sunt mai mulți imbecili decât ați crede. Atâta doar că nu-i vedeți, nu aveți de-a face cu ei, iar rezultatele imbecilității lor nu vă ating direct. Îi ating pe alții, ceea ce deja nu vă mai privește. Sunteți fericiți și senini.
Iar asta mă face să transcriu pentru a mia oară panseul lui Montagne: „Fericirea e suma nenorocirilor de care nu am avut parte.” (pag. 19-20)
Dar cum sunt definiți imbecilii? Ei bine, Cipolla ne spune asta în cea de-a treia lege, intitulată de altfel „Regula de Aur”, care spune că imbecilii sunt acele persoane care fac năzbâtii, provoacă daune altora, dar fără să obțină nici un avantaj pentru ei. El face astfel distincția între imbecili și răufăcători, cei din urmă făcând aceleași lucru, dar cu un scopul de a obține diferite avantaje pentru ei sau pentru alții. Adică diferența dintre politicienii proști făcuți grămadă și politicienii normali, care se gândesc la avantaje, nu la un serviciu făcut cetățenilor care i-au votat. Că doar politicienii cu adevărat onești sunt rari și sunt excepții.
„Într-un sistem democratic, votul universal este instrumentul principal ce asigură prezența procentului ϭ printre cei influenți. Conform Legii a Doua, un procent ϭ din cei care votează sunt imbecili, iar posibilitatea de a vota le oferă tuturor ocazia remarcabilă de a le cauza pierderi altora fără a câștiga nimic în schimb, prin menținerea procentului de imbecili la putere.” (pag. 74)
Cea mai importantă lege, cea mai simpatică și realistă, pare a fi aceea cu privire la asocierea cu imbecilii, care trebuie evitată cu orice preț, pentru că, dacă asocierea s-ar întâmpla și tu nu ești la rândul tău un imbecil, atunci în mod sigur vei avea de suferit.
Cum spuneam, o carte subțirică și la propriu, și la figurat, care poate fi citită într-o oră și îți va confirma sau infirma câteva dintre propriile tale teorii. Volumul mi s-a părut un caz atipic, în care prefața cărții (semnată de Radu Paraschivescu) este mai bună decât conținutul. Important este că avem acum mai multe date despre cum să ne ferim de imbecili!
Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas/Libris.ro/Cartepedia.ro.
(Sursă fotografii: LibHumanitas.ro, Xawufeih.com)