Carti Eseuri

Cum să reziști când ai colegi toxici: „Ticăloșii de la job”, de Tessa West

„Ticăloșii de la Job. Cum să reziști când ai colegi toxici”, de Tessa West
Editura Paralela 45, Pitești, 2023
Traducere din limba engleză de Dan Crăciun

Tessa West este profesoară de psihologie la Universitatea din New York și expertă în știința comunicării. În plus, și-a făcut doctoratul la Universitatea din Connecticut și, după cum se vede din acest volum, are o îndelungă experiență în psihologia firmelor și a multinaționalelor, ba chiar și-a folosit experiența în acest sens în a coordona echipa care a avut un rol important în amartizarea vehiculului spațial Perseverance în februarie 2021. Așadar, cunoștințe științifice și multă experiență.

Având aceste atuu-uri în spate, ea își construiește acest volum enumerând cei mai toxici și nocivi colegi și căutând (și găsind) metode de a le desconstrui felul în care pot face rău echipei sau ție personal. Pentru că, nu-i așa?, nu e nevoie să trăim într-un mediu toxic doar pentru că este sigur și/sau bine plătit: putem găsi mereu ceva mai bun (dacă și noi suntem, la rândul nostru, competenți și non-toxici) sau, în multe cazuri, putem schimba mediul în care lucrăm, dacă știm cum să ne comportăm cu astfel de „colegi”:

„Nu mai sunteți nevoiți să fiți la cheremul ticăloșilor care vă scot sufletul la locul de muncă și să îndurați haosul pe care îl vâră cu de-a sila în viața voastră. Aflând ce-i motivează să facă tot ceea ce fac și aplicând strategiile cu fundament științific pe care le găsiți în această carte, vă puteți echipa cu instrumentele necesare pentru a-i neutraliza pe cei care vă storc de energie și vă răpesc bunăstarea emoțională, astfel încât – finalmente – să vă recăpătați pacea minții.” (pag. 17)

Astfel, Tessa West împarte colegii toxici sau netrebnicii întâlniți la serviciu în șapte categorii importante: lingăii cotonogari, hoții de reputație, mardeiașii, chiulangii, micromanagerii, șefii neglijenți și mistificatorii. La prima vedere, am putea spune că traducerile par uneori forțate, dar există suficiente explicații în carte pentru care sunt traduse așa cum sunt. Iată un exemplu:

„Lingăii cotonogari au în minte un singur scop: să urce în vârful ierarhiei prin orice mijloc. Ca să ajungă acolo, îi tratează pe toți cei care le sunt egali sau inferiori drept niște concurenți. Își rezervă bunele maniere pentru cei aflați la putere.” (pag. 34)

Sigur, subiectiv este greu să-ți găsești locul în rândul acestor colegi toxici, dar dacă treci dincolo de subiectivism, poți observa că și tu ai trăsături apropiate hoțului de reputație, chiulangiului cotonogar sau mardeiașului. Eu m-am regăsit uneori în rolul șefului neglijent, deși testele binevenite de la final mi-au spus că sunt „șmecher intrigant.” Iar testele de la final nu sunt deloc simple, au în prim-plan situații complexe de la job, iar să alegi un răspuns apropiat lucrurilor în care crezi nu este deloc ușor.

Chiar dacă nu mă împac deloc cu cărțile de dezvoltare personală (sau poate n-am găsit-o pe cea potrivită), „Ticăloșii de la job” oferă câteva sfaturi pertinente despre cum să ne comportăm cu oamenii toxici din jur. Tocmai de aceea, este un volum la care trebuie să revii din când în când, atunci când te întâlnești efectiv cu colegi pe care îi consideri „ticăloși” sau „jigodii” sau pur și simplu „toxici”, pentru a găsi metoda cea mai bună de a reacționa și de a-ți asigura un viitor cât de cât liniștit.

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.

(Sursă fotografie autoarea: https://www.linkedin.com/in/tessa-west-129b51131)

Articole similare

Prin blogosfera literara (13 – 19 august 2012)

Jovi Ene

Despre smerenie și război civil: ”Fratricizii”, de Nikos Kazantzakis

Jovi Ene

Flori, fete, fițe sau băieți, de Cezar Pârlog

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult