Carti Eseuri

Cum să depistezi și contracarezi fenomenul de fake news? Analiza unui manual practic

„Fake News și dezinformarea online: Recunoaște și verifică. Manual pentru toți utilizatorii de internet”, de Bogdan Oprea
Editura Polirom, Colecție COLLEGIUM Media, Iași, 2021

Lumea nu va mai fi la fel după această pandemie. Lumea s-a schimbat brusc, a scos la iveală toate problemele pe care nici măcar nu le intuiam și a reliefat slăbiciunile evidente ale sistemului social, politic, economic și sanitar. Dar cel mai important, a scos la lumină fenomenul Fake News, un instrument de dirijare, de manipulare a opiniei publice care acum este la îndemâna oricărei persoane cu doar un click. Dar ce este de făcut? Cum soluționăm problema? Care este metoda de a contracara eficient problema? Un răspuns clar și univoc l-am identificat în cartea „Fake News și dezinformarea online: Recunoaște și verifică. Manual pentru toți utilizatorii de internet”, volum semnat de Bogdan Oprea și apărut la Editura Polirom, în colecția Collegium.

Alegând metoda teoretică, pe un ton academic, autorul sondează adâncimea fenomenului Fake News, ducând cititorul spre înțelegerea etimologiei dezinformării, spre perceperea amplă a tulburărilor informaționale, dar și spre concentrarea atenției asupra nevoii de detaliere, de verificare meticuloasă  a meta datelor din spatele fiecărei știri. Fiecare utilizator este, prin prisma acestui manual, o posibilă victimă a dezinformării, ceea ce pe termen lung poate degenera în comportamente eronate în situații de criză sau aderența facilă la niște vectori creați artificial, stimulați de părțile care au un interes vădit asupra manipulării opiniei publice.

Totodată, Bogdan Oprea nu se oprește doar asupra unor păreri teoretice, ci alege să ajungă în câmpul istoric, dar și analitic al Fake News-ului, în paralel reflectând asupra unor mecanismele precum este Alt-right media, alt-fact sau tehnicile de influențare online. Trebuie să fiu sinceră și să recunosc că a fost o lectură deloc ușoară, ba chiar mi-a luat destul de mult timp ca să înțeleg subiectul pe deplin, dar cu toate acestea utilitatea cărții este indiscutabilă.

Structurată de la element parte la tot întreg, manualul se potrivește perfect grilei de studiu pentru studenți și masteranzi de la jurnalism, științe ale comunicării sau, de ce nu, drept și politologie. Să nu uităm că fenomenul Fake News se înscrie perfect în scenariile perioadelor electorale, când actorii politici sunt gata să facă orice pentru a obține încrederea publicului. Validitatea argumentelor aduse de autor se răsfrânge și în înțelegerea posibilelor scenarii de contracarare a știrilor false. Pornind de la nevoia de a înțelege rolul rețelelor sociale și până la verificarea scrupuloasă a datelor pe care un jurnalist sau un comunicator le folosește pentru a documenta un material, Bogdan Oprea ne poartă prin labirinturile tenebre ale mașinăriei de Fake News.

Deși nu inventează ceva nou, cartea mi se pare importantă pentru a lua atitudine, pentru a taxa la greu conduitele lipsite de etică ale celor care invadează spațiul mediatic online cu diferite informații eronate. Merg până la a afirma că pe umerii unor astfel de personaje care întreaga greutate a pandemiei și responsabilitatea pentru vieți curmate.

Bogdan Oprea scrie la rece și disecă de-a fir a păr tot ce înseamnă știre lipsită de veridicitate și conduită online non-etică. Manualul „Fake News și dezinformarea online: Recunoaște și verifică. Manual pentru toți utilizatorii de internet” nu este altceva decât un colac de salvare pentru conștiința colectivă prinsă în mrejele seducătoare ale minciunilor învelite în adevăr. Sunt sigură că după lectura acestei cărți, cititorul va putea discerne mai ușor și va lua o atitudine civică sănătoasă pe marginea informațiilor pe care le receptează din internet.

Puteți cumpăra cartea: Editura Polirom/Libris.ro/Cartepedia.ro.

(Sursă fotografie autor: Revista 22)

Articole similare

Alianța – managementul talentelor în era conectivității

Sabin Danita

Noutati Chic de la Polirom

Jovi Ene

Interviu Alin Croitoru, redactor-șef Biblioteca Polirom: „Aș schimba, cum au mai făcut-o și alții, regula jocului”

Dan Gulea

1 comment

Bogdan Oprea 28 ianuarie 2022 at 05:32

Vă mulțumesc pentru frumoasele rânduri scrise despre cartea mea.

Toate cele bune!
Bogdan Oprea

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult