Carti Eseuri

Cum facem o tranziție importantă? – Cartea despre schimbări, de Maria-Iris Hoeppe

”Cartea despre schimbări. Cum faci tranzițiile importante din viața ta – factorul TT”, de Maria-Iris HOEPPE
Editura Polirom, Colecția Hexagon. Practic, Iași, 2017

”Când vrei să faci o schimbare, trebuie să ridici standardele. Când oamenii mă întreabă ce am schimbat acum opt ani în viața mea, le spun că cel mai important lucru a fost să schimb ceea ce ceream de la mine.” Tony Robbins

Sunt unele momente în viață când suferim un blocaj, avem nevoie de o schimbare sau întoarcem o situație simplă pe toate părțile și parcă nu ajungem la rezultatul preconizat ca fiind optim. Apelăm la prieteni, rude sau alte resurse pe care le avem la dispoziție și, poate în cel mai bun caz, la terapie sau un coach. Dar ce facem când dintr-o persoană foarte activă social și mai ales profesional, ne pensionăm? Cum ajungem să cerem o mărire de salariu sau să ne schimbăm locul de muncă? Cartea Mariei-Iris Hoeppe oferă câteva tool-uri în acest sens, cu abordări destul de simple, cu schimbări mici și etapizate, ghidate de mult echilibru.

Un coach este o persoană care, aparent, are toate răspunsurile și poate să te aducă la cea mai bună versiune a ta în aproape orice domeniu; desigur, transformarea lucrurilor stă tot în puterea ta, dar în acest caz beneficiind de un ghidaj sau deschizând uși și ochii către soluții la care poate nu te gândeai. Să apelezi la un coach nu este o soluție la îndemâna oricui, sesiunile nu au cele mai abordabile prețuri, vulnerabilitatea nu este neapărat un atuu al zilelor noastre, dar o carte ca cea a Mariei-Iris Hoppe poate fi ca o formulă matematică – pentru că folosește etapizat trimiteri la resursele noastre, la ce putem face noi și cum putem face mai bine. Toate situațiile sunt însoțite de exemple și au o cursivitate foarte plauzibilă în susținerea discursului.

Cuvântul laitmotiv al cărții este ECHILIBRUL, care ar trebui să ne guverneze cam toată existența și pe care oamenii ar trebui să-l regăsească în toate cele 7 aspecte ale vieții: social, sănătate, financiar, intelectual, carieră, spiritual și familie. Când nu suntem sănătoși, fericiți sau liniștiți, trebuie să găsim motivul și să rezolvăm problema. Succesul major într-un singur domeniu din cele 7 nu înseamnă rețeta fericirii dacă restul domeniilor sunt în paragină sau mediocritate ”(p. 83). Echilibrul emoțional – spiritual – mental și fizic trebuie să existe permanent, conectarea la corpul nostru ne poate aduce rezultate importante, ne poate ghida, ne poate ajuta să conștientizăm anumite stări sau, pur și simplu, ne poate aduce răspunsul într-un impas.

Un alt aspect important menționat de autoare, care, de asemenea, ar trebui să ne guverneze viața ca un memento permanent –  o viață de succes începe cu grija față de tine. Nu poți dărui altora cu adevărat dacă bateriile tale sunt descărcate. Nu poți fi cea mai bună versiune a ta dacă de mai mult de un an te neglijezi emoțional, spiritual, mental și fizic.„(p. 93)

Cartea Mariei-Iris Hoeppe este foarte motivantă și ofertantă, existând aici mai multe elemente pe care autoarea le-a analizat și care pot genera multe aha moments pentru fiecare cititor.

În tranziția către un nou loc de muncă:

  • Cine sunt astăzi, față de acum x ani când am luat acest job?
  • Ce vreau să fac mai departe cu viața mea?
  • Care e scopul meu spiritual?
  • Dacă nu sunt jobul meu, cine sunt de fapt?
  • De câți bani am nevoie cu adevărat pentru mine și familie?
  • De cât timp am nevoie cu adevărat pentru mine și familie?
  • Ce tip de job/funcție m-ar motiva cu adevărat?
  • Dacă nu ar fi vorba de bani, ce aș alege să fac cu viața mea mai departe?
  • Care sunt darurile mele?
  • Ce mi-a adus succesul până acum, în trecut?
  • Cum fac lucrurile bine acum, în prezent?
  • Cine mă poate recomanda?
  • Din cine este compus network-ul meu?
  • Cât de bună este starea mea de sănătate? (p.74)

”Dacă ai trecut de 30 de ani, e momentul să te gândești că ar trebui să faci pace cu tine. Să încetezi să fii cel mai aprig judecător al tău. Să încetezi să te uiți în oglidă la cine ești azi cu adevărat și să te apreciezi pentru tot ceea ce ai reușit să faci, să fii și să ai. Iar apoi să te uiți la ceea ce ai dori încă să transformi. Cu calm și acceptare. Fără îndârjire.” (p. 107)

”Cartea despre schimbări” face parte din categoria de cărți care îți captează toată atenția, pe care o citești cu pixul în mână și cu post-it-uri lângă, ca să poți să revii oricând la un pasaj, și pe care o recomanzi cu căldură oricui.

Puteți cumpăra cartea: Editura Polirom/Libris.ro.

Articole similare

Concurs: Câștigă una dintre cele trei cărți ”Mecanica haosului”, de Daniel Rondeau! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Sex în literatură (13): Siri Hustvedt și prima experiență sexuală

Jovi Ene

Neuroplasticitatea și hărțile cerebrale: „Creierul se transformă”, de Norman Doidge

Carmen Florea

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult