„Studentul străin”, de Susan Choi
Editura Humanitas Fiction, Colecţia Raftul Denisei, Bucureşti, 2022
Traducere din engleză şi note de Anca Dumitru
De cele mai multe ori, atunci când încercăm să definim adolescenţa, ne raportăm la întregul arsenal de considerente psiho-sociale. Iar prin ele, ajungem, foarte uşor să cădem în plasa de a privi această etapă din perspectiva unor ani înfloritori şi senini, bogaţi în experienţe care să îl maturizeze pe cel ce a fost nu foarte demult doar un copil şi să îl crească în spiritul dragostei pentru ceea ce este cu adevărat frumos şi valoros.
Dincolo de această viziune poate mult prea optimistă pentru lumea în care trăim, cotidianul agitat şi uneori mult prea rece ne-a demostrat, adesea, că ceea ce a fost menit, la un oarecare început, să ne educe în numele binelui, a fost umbrit la un alt moment dat de un nor mai puţin luminos, venit parcă să răstroarne ordinea lumii şi, implicit, să strice drumul armonios al vieţii.
Prinsă în vraja lui, lumea celui aflat în căutarea unui prezent în care visurile vor să se oglindească în realitate se transformă, de fapt, într-un veritabil carusel în care totul pare să fie supus deşertăciunii şi la care cei ce au fost odată mesageri ai spiritelor bune asistă contrariaţi, în vreme ce uimirea lor se transformă într-o veşnică şi exacerbată frică. O frescă a acestei cumplite stări în care spiritul tinde să se ţină strâns de ultimele fărâme de adevăr pentru a nu deveni prizonierul unui posibil morb al pierderii în necunoscut tinde a fi conturată şi în paginile romanelor semnate de scriitoarea Susan Choi. Capacitatea acesteia de a sonda cu iscusinţă, curaj şi rafinament în conştiinţele personajelor, desprinse, cu precădere dintre adolescenţii de ieri şi de astăzi, a putut fi dezvăluită în contextul unei alte poveşti, ce părea să rezume viaţa la un acaparator Exerciţiu de încredere, la o luptă făţişă a unui spirit cândva inocent cu o lume rece şi prea plină de îndrăzneală.
Sub semnul aceleiaşi inteţii de a pătrunde în culisele mai puţin luminoase ale unor vieţi intens guvernate de un sistem de valori distorsionat se află şi romanul Studentul străin, menit să aducă în prim-plan o poveste cutremurătoare desprinsă parcă, deopotrivă, dintr-o serie de alte ficţiuni devenite celebre, dar şi din viaţa noastră, mult cunoscută pentru capacitatea ei de a ieşi învingătoare într-o ipotetică luptă cu un scenariu de film. Rând pe rând, vocea scriitoarei se împleteşte cu glasurile cât se poate de hotărâte ale unor tineri care, pe vremea când se aflau la o distanţă nu foarte mare de graniţa cu lumea veselă şi inocentă a copilăriei şi a viselor cu ochi deschişi au descoperit, cu durere, că cele mai fireşti şi mai curate sentimente pot fi într-o clipită dezrădăcinate şi aruncate sub norul tenebros al fragilităţii şi însingurării.
În această ambianţă, suntem invitaţi să îl cunoaştem pe Chung, un student coreean pe care timpul l-a transformat într-o victimă colaterală a unuia dintre acele războaie ce nu lasă în urmă decât incertitudine, frică, suferinţă şi moarte. Iar atunci când aceleaşi schimbări foarte bruşte de natură socio-politică tind să îi ofere o binevenită şansă de a-şi rescrie povestea chiar pe tărâmul strălucitor al tuturor posibilităţilor, lumea pare să se destrame din ce în ce mai mult. Chung îşi schimbă identitatea cu aceea a lui Chuck, iar prezentul său devine un adevărat câmp de luptă între trecutul înţesat de agonie în faţa pierderilor dureroase şi un viitor deloc prietenos, guvernat de aceleaşi zgomote asurzitoare. Ca un răspuns fericit şi deloc aşteptat, pe calea studentului pierdut nu doar prin lume, ci şi prin tainele limbii engleze, păşeşte, tot atât de nesigur, Katherine, o studentă privită, la rândul ei, drept una dintre victimele acelor iubiri pe cât de magice, pe atât de tragice. Iar în momentul în care cele două drumuri tind să se împletească, rănile dureroase ale trecutului vor parcă să se lase pe deplin uitate şi vindecate, pentru ca, puţin mai târziu, viitorul aparent necunoscut, să se întrezărească asemenea unei blânde umbre de lumină.
Astfel, chiar dacă nu se numără printre deja clasicele aventuri frumoase cu final fericit, romanul Studentul străin se dezvăluie drept una dintre acele poveşti menite să ţină trează atenţia cititorului tocmai prin forţa unui deznodământ devenit poate mai pătrunzător ca niciodată. Ea tinde să întregească panoplia multor alte mesaje lansate în contextul unei lumi care, mult prea angrenată în lupta pentru o putere trecătoare, devine prizoniera unui joc hazardat şi neobosit al valorilor condamnate la răsturnare, al minciunilor măiestrit deghizate în adevăruri şi al conştiinţelor scindate.
Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas Fiction/Libris.ro/Cartepedia.ro.
(Surse imagini: https://www.libris.ro/, https://www.susanchoi.com/, https://www.goodreads.com/)