Carti Memorii jurnale

”Cercul dorinței aproape împlinite” – Memorii, de William Yeats

Memorii, de William Yeats
Editura Herald, București, 2017

Traducere: Anca Irina Ionescu

William Butler Yeats (1865-1939) s-a născut în Irlanda și a fost una dintre cele mai pertinente figuri ale ale literaturii europene din secolul XX. Studiază poezia de la o vârstă fragedă și devine de timpuriu fascinat de legendele irlandeze și de științele oculte. Considerat un maestru al formelor lirice tradiționale, a fost puternic influențat de simbolism și  a manifestat un interes deosebit pentru spiritism și paranormal. În majoritatea scrierilor discută despre filosofia sa spirituală, relatând în detaliu evoluția graduală a acesteia. În 1923 a primit Premiul Nobel pentru literatură.

În 1881 îl întâlnește pe George Russell, preocupat de misticism, interes pe care îl va prelua și tânărul Yeats. Debutează ca scriitor în 1885, când publică primele poezii în The Dublin University Review. În 1912 are parte de o altă întâlnire memorabilă, îl cunoaște pe Ezra Pound, cel care îl va introduce în arta teatrului tradițional japonez, no (sau noh), influența acestuia fiind vizibilă în parte dintre piesele sale. În 1932 Yeats pune bazele Academiei Literaturii Irlandeze.

Prima versiune a Memoriilor este finalizată în 1916, deși Yeats nu se gândea atunci la publicare. De transcrierea materialului în studii s-au ocupat de-a lungul timpului biografi ai lui Yeats, una dintre cele mai complete și elaborate versiuni fiind cea a lui D. Donoghue, Londra, Macmillan, 1972.

”Aveam un glob de cristal și le-am arătat multora cum să privească în el și încă pe mulți i-am învățat cum să aibă viziuni, după metoda Ordinului meu.Un număr însemnat dintre ei intrau imediat în transă și vedeau ceea ce evocam cât se poate de viu ca și cu ochii trupului. Privind acum înapoi recunosc că aceste viziuni repetau de multe ori gândurile mele.” (pg. 107)

Volumul nu este atât o autobiografie intenționată, cât este o colecție de scrieri autobiografice care acoperă o mare parte din viața lui William Butler Yeats. Există pasaje care relatează aceleași experiențe, dar cu nuanțe diferite atât legate de sentimentele poetului, cât și de reacțiile sale în momente diferite ale vieții. La fel se întâmplă și cu poveștile legate de  prietenii, cunoștințele și membrii familiei menționate în paginile cărții. Din rețeaua de scrieri se conturează un portret evolutiv al lui Yeats, edificator pentru cititorul atent. Momentele de euforie alternează cu cele în care se simte disprețuit și marginalizat de societatea în care trăia. Deși mă așteptam și la comentarii introspective legate de poezia sa, de exemplu semnificația personală a simbolurilor și arhetipurilor folosite, am apreciat totuși perspectiva asupra poetului ca om, care mă conduce la citirea poeziilor sale într-o cheie nouă.

”Am constatat că devenisem nepopular și am suferit descoperind că, dacă lumea te vorbește de rău, aceasta devine uneori parte a imaginii tale despre tine însuți – acesta este singurul tău sprijin împotriva lumii – începi să te vezi tu însuți tot cu ochi ostili. Îmi amintesc că un judecător și-a dat demisia după o cuvântare a mea. Nu reușisem să înțeleg că lucrurile fine nu pot fi smulse dintr-o rețea ostilă, ci trebuie desprinse migălos, cu degete răbdătoare.” (pg. 133)

O lectură fascinantă, care consemnează și detalii importante despre legăturile lui Yeats cu contemporanii Oscar Wilde, John Synge, Madame Blavatsky, George Moore, Maud Gonne și nu numai. Oferă o perspectivă inedită asupra pasiunilor sale pentru gândurile cabalistice, ocultism, teatrul irlandez, politică și poezie. Volumul acoperă 58 de ani din viața poetului, de la cele mai vechi amintiri până la câștigarea Premiului Nobel. Omul considerat a fi „cel mai mare maestru al limbii engleze în versuri” prinde viață aici într-o ipostază nouă. Complex, preocupat să găsească răspunsuri la cele mai delicate întrebări ale vieții, s-a dedicat complet artei sale. Cartea nu se rezumă doar la portretizarea lui, ci oferă și o perspectivă valoroasă asupra perioadei în care a trăit William Butler Yeats.

Puteți cumpăra cartea: Editura Herald/Libris.ro.

(Sursă fotografii: edituraherald.robbc.com)

Articole similare

Top 10 cărți de proză scurtă pentru vara 2020

Carmen Florea

Scânteia. Povestea unei mame care a crescut un geniu, de Kristine Barnett

Jovi Ene

Autobiografia – Mărturia unei vieţi, eveniment Editura Herald la Brașov

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult