Carti Literatura romaneasca

Ce tren vom lua spre sfârșitul lumii? – Antologia de proză scurtă a Școlii de vară „Gheorghe Crăciun”

Pasagerii. Antologia de proză scurtă a Școlii de vară „Gheorghe Crăciun”
Editura Paralela 45, Pitești, 2019

Stau închisă în casă de vreo 14 zile. Scrutez cu privirea teancurile de cărți și aleg pe îndelete titlurile care mi se par apropiate de acest peisaj pre-apocaliptic pe care-l traversăm. Citesc cu creionul în mână, abandonez, revin. Se pare că această frământare ipohondrică a unei cititoare din Basarabia trebuie să se sfârșească. Or, n-avem altă opțiune decât să citim cărți bune la adăpost.

„E greu, e greu ca naiba, cu asta am fost mereu toți de acord. Întâi, părinții – i-ai strânge de gât în fiecare zi, încă de când ai împlinit 12 ani. Le-ai pune otravă în cafea. Ai scoate plăcuțele de frână. Frații și surorile – le-ai lipi buzele cu superglue, ca să tacă odată pentru totdeauna. ” – fragment din „Atenție, se – nchid ușile!” de Anna Kalimar

Îmi alunecă mâna pe cotorul unei antologii noi de proză scurtă, în care sunt incluse prozele scurte a 15 tineri scriitori temerari, aflați la începutul carierei lor literare. Sunt istorii mai multe sau mai puțin fantasmagorice, povestite, la gura unei sobe vechi, din care se desprind învățăminte, emoții sau simple emoții. Sunt istorii în care se vede tinerețea, vlaga energică a unui scris juvenil. Sunt istorii pe care le spun, cu adevărat, pasagerii unui tren grăbit. O primă remarcă pe care o pot face este alerta și energia cu care scriu cei tineri, de parcă încearcă să deznoade și reînnoade intriga, expozițiunea și deznodământul. Tot acest proiect de persuasiune literară este impregnat de rapiditatea cu care poți consuma produsul literar. În calitatea mea de cititor nu m-am mai simțit constrânsă de canoane, n-am așteptat să văd derularea evenimentelor, per contrariu am avut parte de un duș rece.

Efectiv, aș merge până la afirmația că avem în față o mică, dar importantă, colecție de bijuterii literare, care încă mai trebuie să fie șlefuite, dar care deja bucură ochii. Duritatea unor narațiuni, fanteziile iluzorii și detaliile mărunte, pe care le includ naratorii noștri, dau un șarm aparte întregului volum, completându-se firesc, cu naturalețe.

„Pasagerii” sunt o demonstrație clară a talentului viu și al energiei debordante care se ascunde în rândurile tinerilor autori. Apropo, când, într-un grup de cititori basarabeni, s-au pornit niște dezbateri puternice cu privire la moartea lentă a literaturii contemporane, împărtășeam și eu parțial această viziune. Dar mare îmi e fericirea să observ mici mlădițe de talent, care dacă vor ajunge în pământul fertil al creației, cu siguranță, vor da roade.

Este momentul să recomand cartea unor anumiți cititori și fac acest lucru nu ca o demonstrație de snobism, ci ca o necesitate clară de a conecta volumul cu cei care chiar au nevoie de astfel de scriitori.

Aș recomanda această antologie elevilor din licee, deoarece vor obține o experiență inedită înainte de bacalaureat, observând demonstrațiile tinerilor naratori. Aș recomanda cartea profesorilor de limba și literatura română ca o diversificare a curriculumului școlar, îmbâcsit de autori desueți. Aș recomanda cartea cititorilor grăbiți, care n-au timp și dorință de volume dificile și descrieri ample. Aș recomanda cartea adolescenților care fug de realitățile complicate ale vieții, deoarece vor găsi în filele volumului o porție sănătoasă de imaginație și de absurditate.

Ce tren vom lua, într-un final, spre sfârșitul lumii? De la această întrebare mi-am început textul. Cred că aș alege unul în care să ascult în surdină istoriile fantasmagorice rostite de buzele tinere ale naratorilor în creștere.

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.

(Sursă fotografii: Literomania, EdituraParalela45.ro)

Articole similare

Romanul devenirii personale: „Multă forță și un dram de gingășie”, de Andrei Dósa

Tudor-Costin Sicomas

Top 3(+1) cărți de istorie care explică prezentul

Corina Moisei-Dabija

Suită de povestiri pentru şi despre femei: „Fericire clandestină”, de Clarice Lispector

Ana Maria Cazacu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult