Carti Carti pentru copii

Cărți pentru copii: Sub pământ. Sub ape

”Sub pământ. Sub ape”, de Daniel Mizieliński, Aleksandra Mizielińska
Editura Humanitas, București, 2017
Traducere de Oana Bârna (Sub pământ) și Mona Antohi (Sub ape)

Dacă ar trebui să numesc un defect al cărților din această serie, pentru copii, de la Humanitas, ar fi acela că sunt prea masive și nu le pot purta zilnic spre serviciu sau spre locurile de joacă ale copiilor. Ăsta ar fi singurul, tocmai pentru că aceste volume, iar acesta cu atât mai mult, ar merita să fie zilnic, alături de orice altă enciclopedie de calitate, în geanta mea, fiindcă oferă o serie întreagă și completă de amănunte interesante și inedite pentru orice aspect pe care îl tratează.

Volumul Sub pământ/Sub ape s-ar putea să vă (ne) surprindă și în felul în care este alcătuită. Dacă îl dăruim cuiva, nu știe de unde să îl apuce, pentru că este împărțit în două, în oglindă, fiecare parte a cărții tratând pe larg unul din subiectele care apar și în titlul lui. Dar, până la urmă, nu e important de unde îl apucă, pentru că în ambele sale părți – Sub pământ sau Sub ape – găsește nenumărate surse de inspirație pentru dezvoltarea culturii generale. Și, în plus, nu numai pentru copii, care vor fi atrași de frumoasele ilustrații și descrierile amănunțite despre propriile domenii de interes (de exemplu, băiatul meu a fost atras de paginile privind metrourile din lume), cât și pentru adulți, căci nici ei nu le știu pe toate.

Ce descoperim în fiecare din cele două părți?

Sub ape: pornind de la ”în lac” și ”în ocean”, aflăm lucruri inedite despre acestea, dar și despre creaturile care îl populează. De altfel, nu mă pot abține să nu tot repet acest cuvânt, dar ”ineditul” este cel ce caracterizează întregul volum, alături de statistică și de recorduri. Aflăm care este cel mai întins lac de apă dulce, cum se manifestă forța lui Arhimede, de ce înoată peștii, cum este alcătuit reciful de corali, cât de mare este presiunea sub apă, care sunt campionii scufundării, cum au evoluat submarinele, care sunt uriașii adâncurilor (oau, ce amănunte faine despre balena albastră, de care știam, despre calamarul uriaș, despre care nu știam nimic!), cum a fost redescoperit Titanicul, dar și ilustrații despre animalele care își duc viața în adâncuri și pe care noi nu le vedem niciodată. La final, ajungem în Groapa Marianelor, cel mai adânc loc din lume, pentru ca să sfârșim în… mijlocul Pământului.

”Această carte te va purta într-o călătorie neobișnuită în adâncurile mărilor și oceanelor. Vei întâlni acolo campioni ai scufundărilor și oameni de știință pe nave de cercetare. Vei descoperi pești fabulos colorați, uriași ai mărilor și creaturi abisale ciudate. Vei testa primele modele de submarine, vei plonja într-o groapă oceanică și vei explora epava Titanicului.”

Sub pământ: dacă ne deplasăm sub pământ, trebuie să intrăm în lumea celor care trăiesc acolo sau care, prin mijloace artificiale, au ajuns acolo. Așa că pornim la drum de la târâtoarele mari și mici de sub pământ (gândaci, miriapode, râme), pentru a continua cu furnicile, cu animalele care și-au construit aici vizuina (cârtița, vulpea, bursucul) sau cu plantele rădăcinoase. Apoi, continuăm cu influențele umane asupra solului și subsolului, analizând felul în care anumite conducte subterane afectează viața de zi cu zi: conductele de gaz naturale, cablurile electice, conductele de apă caldă sau rece, canalizarea. Toate acestea reprezintă bunuri și obiecte folosite zilnic și care sunt explicate foarte amănunțit. Apoi tuneluri, metrouri, ruine, fosile (!!!), peșteri, mine, plăci tectonice, pentru ca să sfârșim, din nou, în… mijlocul Pământului.

”Vei întâlni pe drum speologi, mineri și pasageri de metrou. Vei găsi fosile de dinozauri, relicve vechi de sute de ani și rădăcini comestibile. Vei arunca o privire în vizuini și ascunzișuri, vei explora peșteri labirintice și vei coborî în cea mai adâncă mină din lume.Ilustrațiile mari și secțiunile transversale detaliate te vor conduce tot mai jos în adânc, de la cel mai subțire strat geologic, aflat sub tălpile tale, până în miezul de foc al Pământului.”

Adăugați la aceste informații pagini bogate și pline de ilustrații, simple, dar care pun foarte bine în valoare informațiile prezentate, rezultând un volum care poate îndeplini visul oricărui copil îndrăgostit de cultura generală. E important să aflăm lucruri noi, la orice vârstă, iar atunci când această descoperire se face alături de o carte care place, care te atrage, care te îndeamnă să citești mai multe e cu atât mai bine. ”Sub pământ/Sub ape” poate fi una din cărțile de care ne îndrăgostim anul acesta.

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas/Libris.ro/Elefant.ro.

Articole similare

What’s Up, Doc? (1972)

Jovi Ene

Interviu Andrei Cornea: ”Azi avem tendința de a fi relativiști și iraționaliști, considerând că orice dispută despre fundamente e inutilă”

Jovi Ene

Once (2006)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult