„Dicţionar explicativ ilustrat pentru clasele I-IV”
Elaborat de Maria Onofraş, Tamara Pahomi, Claudia Rusu, Lidia Vrabie, Ana Vulpe, Ion Zaporojan
Editura Litera, Bucureşti, 2010
Am avut mereu dorinţa de a avea în casă multe dicţionare şi enciclopedii, încă de pe vremea când eram copil. Abia acum am început să le strâng prin bibliotecă, cu toate că unii mi-ar putea spune că e prea târziu: în era tehnologiei informaţiei, când accesul la Internet e atât de aproape, multă lume consideră că nu e necesar să mai îngrămădim cărţi în jurul nostru, ci putem intra cât mai repede pe Google sau Wikipedia pentru a afla tot ce avem nevoie. Nu sunt de aceeaşi părere şi, atunci când am avut de ales primul dicţionar din viaţa copilului meu, prima alegere a fost această simpatică şi folositoare carte, intitulată „Dicţionar explicativ ilustrat”.
După cum se spune pe coperta a patra, acest dicţionar explicativ ilustrat (pentru clasele I-IV) „conţine o selecţie de cuvinte şi expresii uzuale care se regăsesc în manuale şi în cărţile din lista de lecturi obligatorii pentru clasele primare.” Şi, da, acest dicţionar este extrem de folositor copiilor dvs.: definiţiile sunt clare, simple şi concise, acolo unde există sensuri multiple ale cuvintelor, aceste sunt explicate, la fiecare cuvânt definit se află şi despărţirea în silabe a acestuia (şi noi ştim cât de dificil a fost de învăţat acest lucru în şcoală), accentul este evidenţiat şi fiecare definiţie este însoţită de exemple sugestive, pe înţelesul copiilor.
Şi nu este numai asta, mi-a plăcut că se face primul pas spre înţelegerea corectă a gramaticii limbii române: cuvintele nou-învăţate sunt alăturate de pluralul subtantivelor, de formele de gen şi de plural ale adjectivelor, de infinitivul şi indicativul prezent, pentru persoana I, la verbe. Nu rămâne decât să îl învăţaţi dvs. pe copil ce înseamnă toate astea :D.
De altfel, în preambul se face precizarea că expresiile şi cuvintele definite în acest dicţionar sunt absolut necesare pentru comunicare (şi câţi dintre părinţi nu ar dori ca fiul sau fiica lor să nu aibă o abilitate spre comunicarea verbală?), iar unele dintre sursele consultate la întocmirea acestei cărţi au fost prestigioasele Nouveau Larousse des debutants şi Le Petit Robert des enfants. Adică aceleaşi dicţionare pe care ni le doream şi noi în copilărie.
„Dicţionarul explicativ ilustrat” (328 de pagini) este, în mod clar, un instrument de ajutor pentru copiii între 6 şi 10 ani pentru a înţelege mai uşor sensul cuvintelor. Noi deja îl folosim!
2 comments
Bună! Vreau și eu acest dicționar. Am intrat pe site și nu mai exista în librarii. Aveți cunoștință unde îl pot găsi?
La un anticariat, poate.
Iată un exemplu: https://anticariatuldiverse.wordpress.com/2017/08/30/dictionar-explicativ-ilustrat-clasele-i-iv/